Exprimă-ţi opinia liber. Creează sau semnează o petiţie online.
image

Comentarii "Fara E 536 si iod in sarea alimentara!", pagina 1

Facebook share
Pagina 1/2 1 2
Dragos P (19 August 2009, 15:54)
Precizare
Ma mir ca nu s-a sesizat nici un medic endocrinolog in legatura cu idiotenia asta de petitie. Am sa fac altceva, spre deosebire de cei ce au descris in petitie efectele folosirii sarii iodate, eu am sa citez din "Ghiduri de practica medicala-Colegiul Medicilor din Romania, vol II, Ed. Info Medica, 2001:
"(...)Sarea iodata reprezinta metoda profilactica cea mai simpla, cea mai ieftina, si cu eficienta confirmata intr-un numar mare de tari, in cele aproximativ 7 decenii de cand se utilizeaza.
In tarile in care s-a realizat iodarea universala(in totalitate) a sarii s-a constatat reducerea spectaculoasa a IDD (iodine deficiency). Cand intreaga sare folosita in alimentatie este iodata se recomanda 20mg iod pe 1 kg sare.
In Elvetia, sarea iodata a fost initiata in 1924, prin asigurarea unui nivel de iodare de 5mg/kg; deoarece acest prim nivel de iodare s-a dovedit ineficient pentru profilaxia gusii endemice, a fost marit succesiv la 10 mg/kg in 1962 si apoi la 25 mg/kg in 1980. Este interesant ce s-a realizat in Elvetia cu nivelul initial de iodare a sarii: nu au mai aparut cazuri noi de cretinism endemic si au scazut semnificativ cazurile noi de surdomutism.
In Romania datorita reliefului muntos si submuntos, gusa endemica este raspandita pe cel putin 2/3 din suprafata tarii (30 de judete sunt declarate endemice).(...)"
..............................................................
.................................
Alte comentarii sunt de prisos...
Documentati-va mai bine oameni buni, inainte de a debita ineptii ca petitia de mai sus, si nu mai dezinformati oameni prea naivi sau prea comozi ca sa caute si sa verifice veridicitatea informatiilor puse pe tapet.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Anonimul (7 Martie 2012, 13:13)
RE: Precizare
Sarea iodata este in regula. Problema apare cand se interzice total sarea fara iod.
Ar fi o optiune mult mai buna sa puna la dispozitia consumatorilor ambele tipuri de sare, motiv pentru care am semnat petitia.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Cica contra (15 Februarie 2014, 17:06)
Bai tarane !
Un drept fundamental al omului este acela de a alege . Mai mult in sare se adauga si antiaglomeranti gen e536 - ferocianura de potasiu
Pai daca eu prefer sarea cu bulgari dar fara cianuri de ce nu ma lasa sa aleg ?
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Ivanov Eugen (7 Ianuarie 2015, 05:29)
Este dreptul meu sa aleg.
Poti sa te muti in Koreea de Nord. Este un drept fundamental sa poti alegi.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
daniel (18 Ianuarie 2015, 21:44)
nu
Eu nu vreau si nici copii mei sa consumam sare cu iod si toate prostiiile din ea si nici un medic din lume nu are dreptul sa ma oblige ca "asa e bine''.Punct.
Avem dreptul de a alege,un drept care se pare ca e incalcat cu grosolanie.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
r adu (22 Iulie 2015, 10:30)
Necunoașterea
Un drept fundamental este de a alege, dar ........ se uită-nu se știe......... că înainte de a alege ..... trebuie să fi informat. Refuzul de a fi informat, ca și negativismul ...... sunt probabil apărute prin lipsa iodului din alimentație. Iodul neradioactiv nu determină probleme de funcționare a tiroidei. Actualmente alimentele (mezelurile, brânzeturile, produsele de carne, produsele de panificație și semipreparatele) sunt procesate cu mult mai mută sare iodată ca în urmă cu 30 de ani. Poate aici ar trebui să existe inițiativă ........ legislativă. Pe de altă parte, iodul radioactiv, apărut din explozii-accidente nucleare sau experimente controlate-necontrolate reprezintă o sursă de iod ce determină sigur afecțiuni grave ale tiroidei. Sarea iodată NU face rău. Rău face necunoașterea.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
relu (19 August 2009, 17:37)
Dragos P
Comentariuil tau m-a determinat sa semnez petitia, pe care altfel nu as fi semnat-o. De ce sa inghit iod suplimentar daca organismul meu nu cere acest lucru si nici medicul nu imi recomanda? Numai pentru ca elvetienii o fac de peste 80 de ani? Cu ce i-a ajutat?
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
IORDACHE IONEL (2 Septembrie 2009, 02:16)
BAHHHH!VOI ATI INEBUNIT?
CUM PUTETI SA VISATI ASEMENEA PROSTIE MAI OAMENI BUNI,CA AVETI CE AVETI CU EURILE FF BINE,INTELEGETI CA SUNT EURI BUNE SI NEBUNE',DAR SA SPUNETI ASA CEVA DE IOD NU IMI VINE SA CRED IN CE TARA MA AFLU,EU AS SFATUI SA CERCETATI CAT AVETI TIMP SI CHEF CITITI MACAR CE SCRIU EU AICI SAU CE A SCRIS DN DRAGOS P MAI SUS,SI PUNETIVA MACAR INTREBAREA:DE CE E SAREA IODATA?SI INTELEGETI CA IODUL ESTE OBLIGATORIU PT BUNA FUNCTIONARE SI DEZVOLTARE A CORPULUI UMAN,SI DEFICIENTA DE IOD E UN LUCRU GRAV DE CARE SUFERA MAJORITATEA POPULATIEI SI CU TOT IODUL DIN SARE NU AJ PT A ADUCE INTR-O LIMITA NORMALA , AR TREBUI SA IEI VREO 250 DE gr DE SARE PE ZI CA SA FACI UN RAPORT ZILNIC OBLIGATORIU PT CA IN ALTCEVA NU PREA IL GASESTI SI ESTE UNUL DIN CELE CATEVA ELEMENTE CARE FORMEAZA CORPUL UMAN SI DEFICIENTA LUI NASTE CAM MAJORITATEA BOLILOR COMUNE DE EX AS PUTEA SA INCEP CU PROSTIA,lucru dovedit de altfel SI AS TERMINA CU BOLI FF GRAVE,SI PT DN RELU CARE SPUNE CA A SEMNAT DIN MOTIVE PROST INTEMEIATE,CA ORGANISMUL LUI NU II CERE EU PROPUN SA ITI FACI O ANALIZA SPECIALA LA IOD SA VEZI EXACT DACA CHIAR ORGANISMUL MAI E DE ACEEASI PARARE SI CE O ZICE DOCTORUL ALA AL TAU CARE SIGUR NU PREA CRED CA O SA AIBE VREUN RASP...MENTIONEZ FAPTUL CA NU RECOMAND SI NU SPUN LA NIMENI SA FACA ABUZ DE SARE DAR TREBUIE SA INTELEGETI CA VRETI SAU NU CA IODUL ESTE OBLIGATORIU!!!!!!!!SI CA SAREA IODATA ESTE SINGURA NOASTRA SURSA IN ALIMENTATIE SI AS RUGA PE TOTI CEI CARE AU SEMNAT SI CARE AU FACUT ACEASTA PETITIE DE 2 LEI CARE CU SIGURANTA NU O SA O IA NIMENI IN CONSIDERARE SA SE INFORMEZE SI DUPA AIA SA SEMNEZE TOT RESPECTUL PT DN DRAGOS P UN OM DINTRE PUTINI CARE AU O IDEE DE CE VOR NISTE NEBUNI SA FACA!
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
MAS IO (4 Decembrie 2011, 19:27)
ADEVARAT
iodul este foarte atentie foarte imporant pentru organism carenat lui insemna dezastru din pacate este un element foarte rar in natura si cu o dispersie areala foarte mare ceea ce il face dificil de exploatat.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Raluca (15 Ianuarie 2012, 12:00)
necesar vs obligatoriu
Buna ziua,

Eu am semnat petitia nu pentru inlaturarea definitiva a iodului din alimentatie.
Nu am pregatire in domeniu si nu stiu daca si in ce cantitate este necesar iodul.
Insa, metoda obligatorie a guvernului de a-l administra populatiei mi se pare suspecta.
Din punctul meu de vedere, ar trebuie sa existe posibilitatea de a cumpara sare curata, fara iod si fara antiaglomerant.
Asa ca, sunt impotriva acestei hotarari.

Un exemplu practic este acela ca, la prepararea muraturilor, sarea iodata nu se poate folosi.
Pana la rezolvare, voi cumpara din tarile vecine.

Toate cele bune,
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Anghelus T (16 Martie 2012, 10:54)
Trebuie sa putem ALEGE!
Ce ti-e atat de greu de inteles ca unii oameni doresc sa aiba de unde alege? Sa fie sare cu iod si cu ce altceva va mai doriti in ea, dar eu una doresc sa gasesc sare in stare pura, asa cum a lasat-o Dumnezeu! Dar de antiaglomerantul E 536 ce ai de zis? Este ferocianura de potasiu. Cam cata nevoie ai de ea in organism?
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Adrian Nicolae (19 Februarie 2016, 17:32)
dlui. Iordache I.
In primul rand, un mesaj se scrie cu litera mare doar la inceputul frazei. Altfel intelegem ca tipi la noi si nu cred ca tu esti singurul intreg la minte pe acest site.
In al 2-lea rand - explica-mi dumneata de ce e bun E536! Eu inainte de ferocianura foloseam orez si nu aveam nicio problema. Daca este asa buna ferocianura pune-ti si in ceai si mai vorbim dupa aceea.
In al 3-lea rand - exista destul iod si prin mancare. Iar daca e musai nevoie, prefer sa il iau cu reteta dupa analize medicale. Presupun ca de asta exista pe lumea asta si medici endocrinologi, nu doar destepti care scriu cu CapsLock intotdeauna aprins.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
satya (6 Septembrie 2009, 18:54)
despre stramosi si sarea in bucate..
iata ca va ofer cateva informatii, care dovedesc, fara putinta de tagada faptul ca stramosii nostrii au exportat si sare si civilizatie pe teritoriul europei. fara e-uri si iod. si pt ca o aveau la indemana, erau niste namile de oameni, dupa cum dovedesc cele cateva busturi de daci si traci care se mai gasesc, cand le compari cu cele alaturate ale romanilor si matroanelor romane..
in ce priveste "beneficiul" stiintific al iodarii universale a sarii (basca un e-u acolo, de samanta!), e clara treaba ca tracii n-aveau nevoie de asa ceva, in consecinta, ceva s-a modificat intre timp si nu in bine, in modul de viata si alimentatie..
surse naturale de iod inca mai avem la dispozitie, iar actiunea artifiaciala de iodare nu are cum compensa naturalul.. unde mai pui ca varietatea tipului constitutional nu este respectata prin aceasta decizie. unui eschimos ii sunt necesare cam 800 g pe luna de grasimi animale; pt un african, doar 80 g pot fi fatale!
si ca s-o zic si pe-aia buna apropo de iodarea sarii la elvetieni: cate inventii si idei geniale a zamislit elvetia (in afara ceasului cu cuc!), si cati inventatori si spirite de geniu a zamislit acest neam?

http://www.gandirea.ro/solnita.php

http://www.gandirea.ro/sarea.php
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Dragos P (30 Septembrie 2009, 16:54)
Re: satya
Stii ceva? In primul rand, dupa punct se incepe cu litera mare, si ai fi putut sa scutesti comentariul de fata si concluzia mea ca esti genul de persoana pe care fie nu o intereseaza sa faca o treaba cum trebuie, fie esti agramata.
Oricum, cred ca esti genul de persoana care tine tot felul de diete si are, pe langa deficit de iod in alimentatie daca nu mamanci sarat, tot felul de alte deficite printre care si de fier, calciu, s.a.m.d.
Sincer, nu ti-as dori, daca esti fata/femeie, sa nasti un copil cu retard mintal sever si intarziere mare in dezvoltarea psiho-somatica, ce nu va putea fi nicoidata un om integrat in societate, cu deficit statural sever(adik pitic), eventual surdomutism, eventual diplegie spastica (adik paralizie bilaterala), deficite de maturatie osoasa, astea fiind numai la nastere, apoi complicate cu probleme ale celorlalte organe, cu care sa stai mai mult in spital decat acasa, si sincer nu as vrea sa mai continui cu alte detalii picante.
Asa ca tu faci ce vrei, semnezi ce petitie vrei, si asta e valabil si pentru altii..., numai sa nu spui ca nu ai fost avertizata.
In ceea ce priveste aportul de iod la barbati, vreau sa va zic ca tiroida, principala glanda ce utilizeaza iodul, "fabrica" hormoni tot timpul, in compozitia carora OBLIGATORIU se gaseste iod, asta ca nu credeti ca noi suntem mai "protejati".
Cat despre Elvetia, eu zic ca mai degraba iti tineai gura, pentru ca:
1. Iodarea sarii este departe de a putea fi numita o "inventie", fiind doar o masura luata de oameni cu cap,
2. aceiasi oameni cu cap care mentin independenta politica si FOARTE BUNASTAREA Elvetiei,
cu mentiunea ca exempul era dat in carte TOCMAI PENTRU CA SI ROMANIA SE CONFRUNTA CU ACEEASI SITUATIE A LIPSEI DE IOD cand masura de iodare a fost luata.
Cu restul comentariului tau doar bati campii (in special cu varietatea tipului constitutional)
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
irina (17 Martie 2012, 06:16)
...
Aoleu ia-auzi-l si pe asta..cred cavorbeste excesul de iod din el...daca nu ai facut
copii fara sare iodata mai bine taci.si informea-te mai bine.strabunica ta a mancat cu sau fara iod.si cam cum au fost copii ei.normali au ba..te las pe tine sa gandesti.vad caai destul iod in tiroida.basca un e ca bonus.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
satya (1 Octombrie 2009, 14:53)
Sa-mi fie cu iertare...
Sa-mi fie cu iertare, draga d-le Dragos, daca redactarea simplificata a interventiei mele v-a lezat sensibilitatea de rafinat „filolog”... Cand mai faceti acuzatii, verificati mai inainte daca la cei „sapte ani de acasa” nu aveti restante la amabilitate, politete si exprimare civilizata, mai ales cand comunicati cu sexul frumos! Si apelati si dex-ul totusi, de dragul adevarului.. Una este exprimarea „agramata” pe care in mod eronat mi-o atribuiti si alta redactarea simplificata, expeditiva sau hai, fie, neglijenta, pentru care inca o data: mii de scuze, Doamne iarta-ma!
Faptul ca puneti in aceeasi galeata toti oamenii, anulandu-le individualitatea si importanta tipurilor constitutionale umane, cat si faptul ca nu ati spus nici un cuvintel despre vitalitatea recunoscuta a stramosilor nostri, care aveau la indemana munti de sare fara e-uri si iod, conduce la concluzia ca si daca as prezenta aici un eseu cu zeci de argumente, dv ati ramane tot pe aceeasi pozitie aroganta si ignoranta de „Gica Contra”.
Nu imi sunt dragi polemicile sterile cu astfel de persoane frustrate (daca va confruntati cu probleme grave, de genul celor pe care le-ati enumerat, mai cititi-l pe Lazarev sa vedeti care-i adevarata cauza, nu va mai ascundeti ignoranta si „pacatele” dupa o ipotetica vina a lipsei de iod), agresive, necivilizate si postand in „atotstiutoare”, mai ales cand stiu ca am dreptate, dar daca pentru dv nu au relevanta postarile mele, s-ar putea ca altii sa le aprecieze. :)
In ce ma priveste, nici un „diagnostic” din ceea ce v-ati dat cu parerea nu se confirma.
Am studii superioare dar si experienta de aproape 10 ani de lector de medicina traditionala.
Acel gen de medicina, care spre deosebire de cea clasica, alopata, vede in fiinta umana mai mult decat o masinarie fizico-chimica; o individualitate complexa, dotata intre altele si cu o aura si cu spirit si cu liber arbitru. De aceea militez pentru respectarea acestui drept: sa fim lasati sa putem alege, fara sa ni se impuna tot felul de masuri abuzive, pervers cosmetizate cu atatea calificative, vezi dragalita Doamne, toate „stiintifice”, dar urmarind de fapt manipularea chimica si hormonala a populatiei.
Apoi, slava Domnului, am nascut trei copii, toti sanatosi, isteti si frumosi, fara sare iodata si botezata cu e-uri. Cat despre diete nu am de ce sa fiu obsedata; nu am avut niciodata probleme cu silueta, iar de cand am renuntat la carne, nici cu bolile cronice. Unde mai pui ca toata lumea ma complimenteaza ca arat cu cel putin zece ani mai tanara.. ;)
Asa ca, stimabile, exemplul meu si al tuturor celor pe care ii cunosc, nu confirma nici pe departe teoriile pe care le promovezi cu prea multa patima si agresivitate pentru a putea fi considerate obiective, fundamentate si universal valabile.
Ca sa nu mai zic de exemplul cu Elvetia.. Este si hazliu si hazardat sa afirmi ca bunastarea lor se datoreaza iodarii sarii. Cu atat mai mult cu cat bunastarea lor este muult anterioara acestei masuri, iar mecanismele care o sustin nu fac totusi obiectul acestei petitii..
Si iaca a venit si randul meu: stii ceva? Ia mai tempereaza-ti rogu-te, exprimarea si atasamentul fata de dogma stiintifica pe care o promovezi asa de agresiv din niscai interese obscure, in nici un caz de dragul adevarului si lasa romanului sarea in bucate stramoseasca, cea fara e-uri si iod!
Cand vei avea "la degetul mic" toate medicinele traditionale ale orientului, sa mai indraznesti sa spui altora daca bat campii au ba, cand vine vorba de tipurile constitutionale! Pana una alta, al mataluta este unul de fiinta nefericita, care seamana nefericirea in jur. Da-mi voie sa cred ca poti mai mult si mai bine de atat! Copacel, copacel cu mama! :)
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Claudiu. (18 Octombrie 2009, 20:45)
Dragos, esti cam pe dinafara cu medicina.
Dragos, esti cam pe dinafara cu medicina. Ca si multi medici de la noi, unde te duci sa te faca bine si ei te omoara. Tu nici pe departe n-ai priceput ce-ai citit, asa ca te lamuresc eu ca sa nu mai debitezi prostii din astea alta data. Petitia este corecta si trebuie sa se tina seama de ea pentru ca in sare se introduce iod de sinteza, nu iod natural. Iodul natural, ca orice substanta provenita din natura, este benefica pentru organism si nu are efecte secundare. Iodul se sinteza, care se introduce in sare, este ca orice substanta de sinteza toxic pentru organism, deoarece organismul uman nu poate asimila nimic artificial, de sinteza. Acest produs de sinteza odata ajuns in organism produce tulburari la nivel celular si provoaca dereglari ale metabolismului, imbolnavirea organelor, tumori, deoarece el nu poate fi asimilat si cand ajunge in celula da peste cap toata functionarea ei. Ai inteles acum cum sta treaba cu produsul natural si produsul de sinteza pe care organismul uman le tolereaza si sunt benefice, sau nu le tolereaza si produc reactii adverse in corpul uman?
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Catrinel (11 Decembrie 2009, 22:27)
Jos E-urile
Iata continutul de iod din 100 g din urmatoarele alimente:
• hering – 66 micrograme
• lactate – 4-11 micrograme
• creveti – 190 micrograme
• legume – 1-10 micrograme
• stridii – 60 micrograme
• laminaria (alge) – 0,3 g
• pastrav – 3,5 micrograme
• oua de pasare – 10 micrograme
• carne – 3 micrograme
Suplimentarea iodului trebuie facuta in urma recomandarii medicului.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
danimarian (21 Decembrie 2009, 17:07)
lume oarba ca de obicei
deschideti ochii lume buna, desteptati-va, nu mai fiti caposi,vedeti efectele grave care le au asupra noastra,va rog informati-va despre :E 536, Fluorul din apa imbuteliata si din pasta de dinti, tigaile de teflon, sunt o gramada de E-uri care ne distrug zi de zi, si nu numai
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Robert H (17 Ianuarie 2010, 20:41)
CEEA CE NU TREBUIE SCAPAT DIN VEDERE
Iodul ca iodul, dar cu ferocianura de potasiu cum
ramane ???? Ne convine, oare, sa o inghitim zilnic ?
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Pagina 1/2 1 2