Exprimă-ţi opinia liber. Creează sau semnează o petiţie online.
image

Semnaturi "Stop nesimţirii!!! Gradinile Zoo sa fie renovate sau, daca nu, închise!!!!", pagina 1

Facebook share
Pagina 1/1 1
Nume Varsta Oras, Tara Data
1. Lăpădat George 12 Oraviţa, Romania 08/10/2011 14:26
2. Marian Rotaru 50 Barlad 09/10/2011 10:26
3. Ioan Rotaru 74 Romania 09/10/2011 10:25
4. Barbu Adriana Iuliana 19 Craiova 11/10/2011 18:08
5. marta maria 59 cluj napoca, Romania 10/10/2011 16:44
6. Carcadia MihaelaAdelina 24 Ramnicu Valcea, Romania 12/10/2011 14:33
7. Dobrica Homer 12/10/2011 17:13
8. Florentina Burlacu 14/10/2011 20:56
9. Miron Oana iasi,Romania 17/10/2011 17:09
10. FLORESCU MARILENA 44 Bucuresti/Romania 19/10/2011 12:28
»»
Daca nu sunte-ti in stare sa ave-ti grija de ele, asa cum este UMAN macar nu le mai chinui-ti.Nici nu stiti cat ve-ti plati pentu chinuirea acestor vieti.
Raspunde     Recomanda:
11. lica 53 romania 22/10/2011 22:44
»»
Braşov, primul oraş din România fără câini maidanezi
Autor: Traian Deleanu
Braşovul este singurul oraş din România în care nu mai există maidanezi. S-a acţionat ca un tăvălug: castrări, adopţii, eutanasieri. S-a tăcut şi s-a făcut.
Sursa: Razvan Valcaneantu
În Braşov, mai uşor găseşti bani pe jos, decât maidanezi pe stradă. Este singurul oraş din România unde fenomenul câinilor fără stăpân a fost eradicat. E un studiu de caz, sterilizările începând în Braşov încă din 1996, când în restul ţării nimeni nu lua în serios o asemenea campanie. În acest moment, specialiştii de la Poliţia Animalelor estimează o populaţie canină cuprinsă între 100 şi 500 de exemplare, din care 90% sunt castraţi. Au rămas prin curţile câtorva fabrici şi, imediat ce un câine este identificat, este dus la sterilizat.
În Braşov se glumeşte: e mai probabil să te întâlneşti cu un urs la tomberon decât cu un câine. Dar în spatele cifrelor stă un adevăr crud: administraţia a ucis 40.000 de câini în 8-9 ani. Ardelenii au tăcut şi au făcut.

Câinii au fost eutanasiaţi, scandalul s-a dus

Flavius Bărbulescu, şeful Poli ţiei Animalelor Braşov, zâmbeşte liniştit. "În momentul de faţă, activitatea de ridicare şi gestionare a câinilor fără stăpân este desfăşurată de Asociaţia Milioane de Prieteni. Primăria nu plăteşte niciun leu pentru acest lucru, toate fondurile sunt asigurate de asociaţie", spune Bărbulescu.

Nu mai departe de 2009, Bărbulescu era cel care răspundea de eutanasierea a zeci de mii de câini din oraş. A fost un scandal care a aprins toate asociaţiile pentru protecţia animalelor. "În jur de 40.000 de câini. Cam atâţia au fost eutanasiaţi de către administraţia locală", calculează Cristina Lapis, preşedintele Asociaţiei "Milioane de Prieteni".

Doi-trei câini la Gară

O statistică oficială a numărului de câini care mai vagabondează pe străzi nu există. Cristina Lapis aproximează: "În oraş mai există câini în fostele zone industriale. Mai sunt câteva sute". Un număr infim, ce poate fi verificat în teren. După mai bine de o oră şi jumătate de plimbat pe străzi, cu greu am găsit un maidanez pleoştit ce dormea la umbra unui copac. Singur, singurel. Mai sunt destui braşoveni care se plâng de maidanezi. "Aici în zona Gării sunt destul de puţini, doi-trei. Demult erau probleme, înainte să se facă parcări şi să se amenajeze zonele din spatele blocurilor, acum 8-9 ani erau mulţi câini", spune Alin Voina, trecut de a doua tinereţe.

Dar cea mai surprinzătoare observaţie este că mulţi braşoveni habar n-au ce s-a întâmplat cu maidanezii din oraş. Au fost ocupaţi cu alte probleme, cum ar fi propria lor supravieţuire, iar acum nu ştiu exact ce să spună de câini: mai sunt, unde, când au văzut ultima oară un patruped, au auzit de sterilizări şi eutanasii? "În jurul fabricilor stau mai mulţi. În zona Triajului era un adăpost de câini, îmi amintesc că urlau noaptea de foame, dar asta era cu 7-8 ani în urmă. Mureau pe capete", spune Marcel Antal, inginer silvic.

"Nu ştiu exact ce s-a întâmplat cu ei, e un adăpost al Primăriei, sunt momente seara când încep toţi să latre, e durere ce se aude...", e destul de vagă Mariana Dehelean, care stă în cartierul Stupini.

"De ce nu castraţi şi ţânţarii?"

Cristina Lapis îşi aminteşte replicile pe care le primea la primele sterilizări iniţiate la Braşov. "Râdeau oamenii, nu credeau într-o astfel de soluţie. «De ce nu castraţi şi ţânţarii?», era replica lor". De atunci, au fost sterilizaţi peste 20.000 de câini în Braşov. Din cei capturaţi, 10.000 au fost daţi spre adopţie. Inclusiv în străinătate, în număr chiar impresionant: 1.500 – 2.000 pe an. Doar că acest export la un moment dat s-a blocat. "S-a umplut Europa de câinii noştri. Şi nu e normal să nu ne putem ocupa de propriii noştri câini", spune Lapis.

În adăpostul Asociaţiei "Milioane de Prieteni", acum mai sunt strânşi 900 de câini fără stăpân. Încă se mai fac eutanasieri. "Din păcate, unii câini trebuie şi eutanasiaţi, sunt situaţii în care e singura soluţie. Rezolvarea problemei câinilor maidanezi este mult mai complexă, include educarea cetăţenilor, dar şi a aso ciaţiilor de protecţie a animalelor", consideră Cristina Lapis.

În Braşov plăteşti impozit pentru câinele necastrat

De la 1 august, pentru proprietarii de câini a fost introdus şi un impozit: 300 de lei, pe an, pentru fiecare câine nesterilizat. "De ce nu ai vrea să îţi castrezi câinele? Să facă pui şi să îi vinzi? Atunci plăteşte impozit căci şi aşa nu plăteşti taxe pe vânzarea animalelor. Altfel, când sunt căţelele în călduri îţi iese câinele pe stradă şi iată cum mai apar cinci-şase pui fără stăpân", explică unul din raţionamente Lapis.

Măsurile de păstrare a numărului redus de câini din Braşov includ şi zonele apropiate, plecând de la o premisă logică: neexistând bariere, nu poţi rezolva acest fenomen local, ci totul trebuie coroborat cel puţin la nivel de judeţ. La Zărneşti, de exemplu se sterilizează masiv câinii şi s-a aprobat, de asemenea, impozitul de 300 de lei pentru cei care refuză castrarea. "Primarul Braşovului a vrut să dea exemplu, şi-a sterilizat propriii câini de acasă", povesteşte Cristina Lapis.

În final, cum se procedează concret acum, fără a cosmetiza realitatea, spune chiar şefa Asociaţiei "Milioane de Prieteni": "De exemplu, sunt 20 de câini într-o fostă mare dezvoltare industrială. Îi luăm pe toţi, îi separăm pe cei mai agresivi, bolnavi şi bătrâni, păstrându-i în adăpost, iar restul de 10 îi ducem înapoi să păzească. Dacă nu i-am reloca, spaţiul acela ar fi ocupat de alţi câini care s-ar înmulţi. Luăm toate zonele la rând până când le acoperim pe toate. Apoi, periodic iar trecem prin zone şi iar mai reducem din numărul lor".

Dar, ca să fie limpede, până să se ajungă aici, în Braşov au fost eutanasiaţi zeci de mii de câini. Un holocaust în surdină, pe care nu l-a auzit şi nu l-a simţit nimeni.

ULTIMII MOHICANI. Cristina Lapis are circa 800 de câini în adăpostul pe care îl administrează. Toate costurile sunt din surse 100% private, Primăria neplătind niciun leu pentru întreţinere. Asociaţia Milioane de Prieteni are două adăposturi în Braşov
FOTO: TRAIAN DELEANU

ETAPELE

Cum a scăpat Braşovul de câini
• 1997. Asociaţia "Milioane de prieteni" începe sterilizările gratuite. S-au făcut 20.000 de sterilizări până în prezent
• 2000. Are loc prima mare acţiune de sterilizare, în centrul oraşului - 1.200 de câini sunt castraţi într-o singură săptămână, cu ajutorul echipelor de medici voluntari din Germania şi România. Sunt trimişi câini spre adopţie în străinătate (între 500 şi 1.200 pe an).
• 2001. Este înfiinţat Serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân, în baza OUG 155. După şapte zile de la capturare, câinii sunt eutanasiaţi. Se estimează că, până în 2009, au fost omorâţi între 30.000 şi 40.000 de câini. În paralel, Asociaţia "Milioane pentru prieteni" preia lunar între 300 şi 500 de câini
• 2007. Începe microciparea câinilor, după un model studiat în marile oraşe germane.
• 2009. Eutanasierea câinilor este oprită. Asociaţia "Milioane de prieteni" preia serviciul de gestiune al câinilor.
• 2011. Începe recensământul câinilor. Poliţia Animalelor Braşov are termen finalul anului pentru a identifica toţi câinii din oraş. Scopul este de a identifica absolut toţi câinii nesterilizaţi din oraş. Se fixează un impozit anual de 300 de lei pentru câinii necastraţi.

TUR

În ţară nu se fac eutanasieri oficiale. Oraşele mari sunt depăşite de fenomen, pentru că nu există campanii concertate

În marile oraşe din ţară, fenomenul câinilor fără stăpân este scăpat de sub control. La Constanţa se estimează prezenţa a 20.000 de maidanezi (30.000 în tot judeţul). Anual, 3.000 de oameni sunt muşcaţi, ajungând la Spitalul de Boli Infecţioase. Există un SRL care se ocupă de adăposturile de câini, dar toată activitatea de aici este confidenţială.

Există filmări pe ascuns despre uciderea în chinuri groaznice a câinilor. La Timişoara, calculele arată că, în ultimii trei ani, populaţia canină s-a triplat, ajungându-se la circa 12.000 de exemplare. Există un adăpost în care încap doar câteva sute de câini. Se fac campanii de adopţie şi vaccinări periodice ale maidanezilor. 1.500 de timişoreni sunt muşcaţi anual. Viceprimarul Adrian Orza recunoaşte că n-a reuşit să rezolve această problemă până acum.

Pe străzile din Iaşi se estimează că există 5.000 de câini fără stăpân. Administraţia susţine că, în ultimii şase ani, a capturat şi sterilizat 48.000 de câini.

La Sibiu e şi mai grav. La 175.000 de locuitori există 7.000 de maidanezi. ONG-urile se implică în sterilizări, dar o campanie concertată n-a fost încă declanşată.

La Deva (cu 70.000 de locuitori) sunt 1.000 de câini fără stăpân. 800 de câini au fost sterilizaţi şi redaţi străzii.

Primarul Sucevei spune că are un studiu din care rezultă că 80% din populaţie este de acord cu eutanasierea câinilor vagabonzi.

"(...) dacă după expirarea termenului de cazare prevăzut la art. 4, câinii nu au fost revendicaţi sau adoptaţi (...), aceştia vor fi eutanasiaţi.“
Pasajul din OUG 155 în baza căruia s-au făcut eutanasieri la Braşov

BUCUREŞTI

ONG-urile resping "soluţia finală"

În Capitală sunt aproximativ 50.000 de maidanezi, spun autorităţile, iar aceştia se înmulţesc de la un an la altul. În timp ce parlamentarii dezbat o lege care va lăsa la latitudinea fiecărui oraş să decidă ce va face cu patrupedele fără stăpân, ONG-urile bucureştene spun că soluţiile propuse de autorităţi - omorârea câinilor şi cea de strângere a lor de pe străzi - nu sunt viabile. În opinia acestora, ar trebui lăsaţi 10.000-15.000 de câini pe străzi ca să nu se înmulţească pisicile şi şobolanii.

ONG-urile spun că patrupedele ar trebui numărate şi împărţite în două categorii: blânde şi agresive. Întreţinerea unui maidanez costă 375 de lei pe lună. În 2009, în Capitală au fost muşcate de câini peste 11.000 de persoane. (Antoaneta Etves)
• Maidanezii, mai costisitori pentru buget decât bătrânii
• Armata maidanezilor, sub asediul a cinci hingheri
• Peste 300 de bucureșteni mușcați de maidanezi. Ce faci dacă ai fost agresat
Raspunde     Recomanda:
12. Andreea 22 Bucuresti 01/11/2011 19:41
»»
Sunt de acord cu inchiderea gradinilor zoologice. Animalele sunt fiinte vii, nu exponate! Intelegeti odata!!!
Raspunde     Recomanda:
13. Vlaic Aiko 18 Petrila,Romania 17/11/2011 18:13
14. Andreea Rotarescu 32 Pitesti, Romania 22/11/2011 00:10
15. Fancsali Istvan 26 Targu Mures 05/12/2011 01:32
16. ilinca Macarie Bucuresti, Romania 08/12/2011 17:08
17. BARABAS IMOLA 30 SFANTU GHEORGHE,ROMANIA 09/12/2011 09:03
18. Silaghi Andrea 25 Carei Romania 10/12/2011 20:16
19. Alina Natasa Culea 31 Bucuresti, Romania 13/12/2011 16:26
20. catalin negreanu 42 resita 16/12/2011 11:39
21. LUNGU ALINA 29 Bucuresti Romania 18/12/2011 12:49
»»
Semnez si sper ca alti oameni sa semneze cu mine pentru viata unor necuvantatoare!Din principiu nu e firesc ca aceste minuni ale naturii pe care Dumnezeu le-a lasat libere noi sa le ingradim,dar daca tot acceptam si o facem ,haideti sa nu transformam acest lucru intr-un masacru!!!!
Raspunde     Recomanda:
22. popescu daniela 30 craiova,romania 07/01/2012 10:59
»»
sa fie inchise toate!animalele nu trebuie tinute ca la puscarie!ce au facut sa merite asta?
Raspunde     Recomanda:
23. Dorina Resita 20/01/2012 20:00
24. Anita Andras 25 ROmania 17/02/2012 11:24
25. ANDRAS RITA 49 MIERCUREA CIUC; ROMANIA 17/02/2012 09:07
26. Raluca Elisabeta Keskin 32 Bucuresti, Romania 24/09/2012 18:26
27. kapros andreea 27 cluj napoca,romania 12/12/2014 19:05
28. popoviciu carol lucian 36 cluj napoca,romania 12/12/2014 19:54
Petitie, semnaturi in format: xls  pdf
Pagina 1/1 1