Prima pagina » Petitii online » Petitie pentru salvarea Palatului Copiilor. Cerem implicarea Primăriei Vaslui!

Petitie: "Petitie pentru salvarea Palatului Copiilor. Cerem implicarea Primăriei Vaslui!"

Dragi vasluieni, AVEM NEVOIE DE VOI!

Palatul Copiilor (fosta Casa Pionierului), clădirea în care mii de copii şi-au găsit un sens în viaţă, trebuie salvată.
Această clădire are nevoie de renovări capitale pentru ca micii talentaţi ai Vasluiului să îşi poată continua activitatea în siguranţă.
Ştim de impasul juridic în care se află instituţia de atâţia ani (din cauza unor contracte dubioase cu o firmă obscură din Iaşi).
Ştim că (poate) nu e de competenţa Primăriei sau Consiliului Local să se implice, dar prin această petiţie vrem ca Primăria să-şi asume problema, SĂ FACĂ TOT POSIBILUL pentru a o rezolva, să lucreze pentru vasluieni.
Palatul Copiilor este o parte din oraşul Vaslui, este o parte din patrimoniul şi ISTORIA acestui loc.
Clădirea a fost declarata în 2004 monument istoric naţional.

Semnează petiţia!
Împreună am putea schimba ceva: o semnătură ar putea schimba soarta unui copil talentat. ÎMPREUNĂ PENTRU VASLUI!

------------
“Palatul Copiilor a fost locul în care mi-am descoperit vocația, locul care pe mulţi copii i-a salvat de la incultură, locul care a născut talente!
La rândul meu am fost un copil salvat de acest loc minunat, ca drept dovadă în prezent sunt angajat al Operei Naționale Române din Iași și asta doar datorită Palatului Copiilor și domnului profesor Romeo Tălmaciu! Ar fi un mare păcat și o rușine să nu fie susținut acest loc încărcat de artă și cultură!”
Tudor Dănăilă, tubist la Opera Naţională din Iaşi
------------
“A fost Casa Pionerului (mai târziu Clubul Elevilor), dar acum cred că de fapt a fost Casa Copilăriei. De la clubul de navo-modele unde visam să ne conducem bărcuţele pe lacul Amară, la clubul de electronică, continuând cu chimie, sculptură, karting, muzică sau micii pompieri, toate acestea au făcut parte din copilăria generaţiei mele. De ce nu ar putea face parte şi din copilăria generaţiilor de astăzi?
Orele petrecute la Clubul Elevilor ajută copii la formarea deprinderilor, modelarea caracterelor şi de ce nu, la trasarea decisivă a unor direcţii de realizare profesională. Faptul că astăzi sunt inginer se datorează şi orelor petrecute la clubul de electronică.”
Marian SAFIR, inginer electrotehnist
------------
“Probabil viaţa mea ar fi fost alfel dacă nu aş fi început să studiez clarinet la scoala 6, care avea ca spaţiu Palatul Copiilor pentru a desfăşura repetiţiile şi orele de instrument. Înainte să încep să studiez clarinet, la vârsta de 5 ani am început acordeon, tot în Palatul Copiilor, cu domnul Didilescu.
Abandonarea clădirii, lăsarea ei în paragină este o pierdere enormă pt cultură şi viitorul oraşului, este una din puţinele instituţii care formează copiii în afara programului extracuricular.”
Andrei Dănăilă, profesor de clarinet
------------
“Rezultatele vin uşor la oamenii cu noroc. Oamenii cu noroc îşi cunosc pasiunile dacă le descoperă în vremea veseliei. Norocul meu în viaţă a fost Palatul Copiilor Vaslui. Acolo a început drumul pe care merg şi astăzi. Al pasiunii pentru electronică. Numai acolo copii pot învăţa doar ce le place, cu motivaţie interioară. Dacă Palatul Copiilor dispare, ia cu el şansele multor copii de a-şi descoperi visele.”
Dragoş Hîncu, Design & Launch Engineer
------------
“La vârsta de 11 ani am început ore de flaut la Palatul Copiilor; întâmplarea face ca astăzi să-mi câştig pâinea din asta.Deşi studiile le-am făcut în ţară şi mai târziu în străinătate, orele la Palatul Copiilor din Vaslui mi-au trezit interesul în direcţia aceasta. Când eram copil,mă fascina faptul că în fiecare colţişor se întâmplă ceva diferit: fie era muzică, fie dansuri sportive, fie şah.
Susţin menţinerea, renovarea Palatului! Şi alţii ar trebui să aibă şansele pe care eu şi generaţia mea le-am avut!!”
Andra-Roxana Tălmaciu, profesoară de flaut, absolventă de Master în cadrul Hochschule für Musik Würzburg
------------
“La Casa Pionierului am văzut prima dată calculator. De atunci nu mi-a scos nimic programarea din cap. Am continuat în liceu, cu o menţiune la Olimpiada Naţională de Informatică, astăzi fiind licenţat al Facultatăţii de Informatică.”
Andrei Beinat, freelancer
------------
“Vasluiul are foarte multi copii talentaţi, care ne pot reprezenta judeţul cu mândrie, dar pentru asta trebuie un loc unde sa se descopere ei insisi, sa fie descoperiti, şi unde să se pregătească.
Nu ar fi corect să înfrumuseţăm tot oraşul, iar Palatul Copiilor să fie lăsat în paragină. Prin restaurarea Casei Mavrocordat am demostra că ne pasă de istoria, prezentul si viitorul oraşului, al oamenilor din oras.”
Mădălina Luca, unul din iniţiatorii acestei petiţii
------------
“Cei ce vin după noi, nu trebuie să aibă mai puţine şanse şi oportunităţi decât am avut noi. Asta înseamnă progres. Această petiţie cere măcar aceleaşi oportunităţi pentru copii, pe care le-am avut şi noi, acum aproape 30 de ani.
In plus, Casa Pionierului reprezinta o parte din istoria orasului.”
Cristian Ciureanu, unul din iniţiatorii acestei petiţii
Mică istorie:

Palatul Copiilor din Vaslui, cunoscut la început ca şi Casa Mavrocordat şi apoi Casa Pionerului a fost construit între anii 1883 şi 1892 de către Gheorghe Mavrocordat iar în perioada interbelică a fost cumpărat de mareşalul Constantin Prezan. În 1934, Minsterul Apărării Naţionale a hotarat cumpărarea imobilului pentru instalarea Cercului Militar al Garnizoanei. Începând cu 1 decembrie 1956, în fosta Casa Mavrocordat şi ulterior Cercul Militar, a funcţionat şi funcţionează Palatul Copiilor. La început au funcţionat şase cercuri pentru elevi dar în prezent sunt peste 50 în care sunt înscrişi peste 2000 de copii anual.
Clădirea a fost declarată în 2004 monument istoric naţional.
În prezent, Palatul Copiilor este într-un stadiu avansat de degradare, din cauza unor inginerii financiare făcute de firme care nu sunt din Vaslui, aflate în prezent în atenţia organelor de control.

13/06/2016

Destinatar: Primaria Vaslui