Exprimă-ţi opinia liber. Creează sau semnează o petiţie online.
Prima pagina » Petitii online » Buletin de vot cu "casuta alegatorului nemultumit de oferta politica”
image

Petitie: "Buletin de vot cu "casuta alegatorului nemultumit de oferta politica”"

Facebook share

Propun ca, pe ORICARE buletin de vot [fie ca este un scrutin pentru alegerile locale, fie ca este pentru alegerile (euro)parlamentare, fie ca este pentru alegerile prezidentiale], sa existe, pe prima pagina cu candidati, in pozitia stanga-sus (pozitia trebuie sa fie fixa pe ORICARE tip de buletin de vot - indiferent de numarul turului de scrutin! -, ca sa fie usor de identificat si mediatizat, fiind destinata oricarui cetatean cu drept de vot!), o casuta alba, de dimensiuni identice cu cele ale oricarui candidat, in care sa fie scris un text de genul: „Alegator nemultumit” (este doar un exemplu de text, acesta poate fi imbunatatit, adaptat... conteaza doar ideea...). In aceasta casuta/patratel sa poata pune stampila oricare alegator nemultumit de oferta electorala (a partidelor, ori a independentilor!).


AVANTAJELE existentei „casutei alegatorului nemultumit”:

1. Reducerea semnificativa a numarului de voturi nule, care reprezinta, de fapt, o optiune a alegatorului, insa care nu este, la ora actuala, incadrata corect, avantajand pe unii dintre candiati, lucru incorect. Ne amintim ca voturile nule au putut influenta multe dintre optiunile REALE ale electoratului, conducand la fraude electorale.

2. Descurajarea - pana la disparitie - a metodei de anulare a unor voturi valabil exprimate, prin stampilarea dubla/multipla de catre infractorii electorali. S-au dat atatea stiri in mass-media cand voturi valabil exprimate au fost stampilate inca o data, anulandu-se...

3. Oferirea unei alternative cetatenilor care, desi doresc sa-si exprime spiritul civic, nu se regasesc in niciuna dintre ofertele partidelor sau independentilor.

4. Reducerea absenteismului la vot.


OBLIGATIILE existentei si optarii cetatenilor pentru „casuta alegatorului nemultumit”:

1. Daca numarul de casute/patratele albe (ale nemultumitilor) stampilate este egal sau mai mare decat numarul voturilor pentru candidatul (partinic sau independent) cel mai bine plasat (locul I), scrutinul se reia din momentul zero, iar candidatii vor fi OBLIGATORIU inlocuiti cu altii, lucru valabil si la independenti. Indiferent daca scrutinul este la nivel local sau national, indiferent de numarul turului (I sau II).

MOTIVATIA: electoratul nu mai este OBLIGAT sa aleaga niste incompetenti, doar pentru ca au fost pusi pe buletinul de vot de catre partide, sau sa fie condusi de catre un independent smecher si cu bani, doar pentru ca asa a vrut el iar legea i-a permis! Libertatea optiunilor de vot trebuie sa nu fie ingradita de catre cei aflati in spatele reprezentantilor lor aflati pe buletinele de vot, in caz contrar, nu mai este un vot liber consimtit, lucru garantat de Constitutia Romaniei!
Intr-o democratie autentica, optiunile majoritare ale cetatenilor sunt legea, nu propunerile unor formatiuni minoritare de cetateni, grupate politic si care ingradesc optiunile cetatenesti! Iar daca electoratul voteaza mai multe „casute ale nemultumitului” decat pe vreunul dintre candidati, e normal ca, la voia majoritatii, sa fie schimbate propunerile de candidati, fie de partid, fie independenti! Deoarece, daca optiunea majoritatii ar fi fost alta, atunci un candidat ar fi avut mai multe voturi decat „casuta nemultumitului” si nu invers...

2. „Casuta nemultumitului” va avea prioritate la numerotarea voturilor, chiar daca aceasta se afla pe un buletin de vot cu mai multe stampile.

MOTIVATIA: Daca un cetatean, dupa 20 de ani de asa-numita democratie, stampileaza mai multe casute cu candidati, in reglementarile actuale votul este nul. In realitate, motivatia alegatorului care stampileaza multiplu este nemultumirea, nu prostia sau neatentia! Daca respectivul cetatean este nemultumit, el nu isi poate exprima optiunea pe un buletin de vot care-i IMPUNE niste candidati, prezenta „casutei alegatorului nemultumit” oferindu-i o alternativa rezonabila de exprimare a optiunii sale. Pentru evitarea fraudelor prin dubla stampilare „palmata”, intentionata, stampilarea „casutei alegatorului nemultumit” ramane vot valabil exprimat, in favoarea „casutei alegatorului nemultumit”, chiar daca mai sunt si alte stampile, pozitionate oriunde altundeva pe buletinul de vot, nemaiconsiderandu-se vot nul, pentru ca nu permite nimeni si nimic anularea unei optiuni a alegatorului - trebuie doar interpretata corect acea optiune!

3. Oricare vot exprimat prin stampilarea in alta parte decat intr-o casuta repartizata unui candidat (partinic sau independent) sa fie considerata vot in favoarea „casutei alegatorului nemultumit”, chiar daca aceasta nu a fost stampilata in mod expres.

MOTIVATIA: Daca alegatorul ar fi dorit sa isi exprime optiunea pentru unul dintre candidatii preferati, ar fi stampilat casuta atribuita acestuia. Oricare alta pozitionare a stampilei poate fi considerata ca o manifestare a nemultumirii, neatentiei, neinformarii sau prostiei. Alte variante nu exista. Cum neatentia poate fi rectificata prin solicitarea altui buletin de vot, neinformarea nu este obligatorie (fiecare cetatean fiind obilgat la cunoasterea legii!) iar prostia cuiva nu poate fi invocata pentru ca nu exista niciun temei legal in acest sens, care sa decida ca omul este prost si sa i se anuleze optiunea din acest motiv, singura interpretare/rezolvare posibila/normala este nemultumirea, deci este normala incadrarea stampilei pusa in alta parte decat intr-o pozitie care ar exprima optiunea clara a alegatorului, la „casuta alegatorului nemultumit”, fiind inregistrata ca atare in documentele sectiei de votare.


Orice sugestie logica, motivata, normala şi in interesul cetatenilor romani, pentru imbunatatirea acestei initiative legislative, este binevenita!

02/11/2009

Autor:  
Destinatar: Parlamentul Romaniei
Petitie si semnaturi in format: XLSxls   PDFpdf
*Stiri, informatii in legatura cu petitia:
*Cod validare:
 =