Exprimă-ţi opinia liber. Creează sau semnează o petiţie online.
Prima pagina » Petitii online » Şi elevii români merită un bacalaureat internaţional!
image

Petitie: "Şi elevii români merită un bacalaureat internaţional!"

Facebook share

Chem semnatarii acestei petiţii să mobilizăm împreună susţinerea publică necesară introducerii în învăţământul preuniversitar de stat din România a bacalaureatului internaţional (Programul de Diplomă – Diploma Programme, IB/DP; www.ibo.org/diploma), ca alternativă educaţională. Programele IB sunt validate la nivel mondial în peste patruzeci de ani de funcţionare şi sunt recunoscute de 2544 de universităţi din 70 de ţări ale lumii. La ora actuală, peste jumătate din cele 3105 şcoli acreditate IB în 140 de ţări aparţin învăţământului de stat.

Propun următorul calendar al demersului nostru:
• 7 ianuarie – 28 februarie 2011: semnarea petiţiei
• 1 martie 2011: depunerea petiţiei, cu număr de înregistrare, la Cabinetul ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului

Aduc în sprijin următoarele fapte:

1. Obţinerea, la 15 iunie 2009, de către Colegiul Naţional "Barbu Ştirbei" din Călăraşi, a autorizării pentru a oferi Programul de Diplomă; liceul călărăşean este prima şcoală publică din România acreditată IB – un succes remarcabil, ce probează dăruirea şi profesionalismul corpului didactic, devenit posibil printr-un onorant proiect de responsabilitate socială susţinut de compania Temaris Silcotub

2. Creşterea măsurabilă a interesului faţă de programele IB în şcolile publice, concretizată prin depunerea de noi aplicaţii în vederea acreditării (Ploieşti, 2009-2010: Colegiul Naţional "Nichita Stănescu" – proiect de responsabilitate socială susţinut de Coca-Cola HBC) sau prin iniţierea unor programe complexe, compatibile IB, de dezvoltare profesională a personalului didactic (Galaţi, 2010-2011: Grupul Şcolar Industrial Metalurgic; Liceul Teoretic "Emil Racoviţă"; Colegiul Naţional "Al. I. Cuza" – proiect de responsabilitate socială susţinut de ArcelorMittal Foundation)

3. Existenţa, în diferite variante ale Legii Educaţiei Naţionale (forma înaintată de MECTS şi aprobată de Guvernul României – 12 aprilie 2010; forma aprobată de Camera Deputaţilor din Parlamentul României – 19 mai 2010; forma iniţială pe care Guvernul României a decis asumarea răspunderii asupra Legii Educaţiei Naţionale – 12 octombrie 2010), a următorului articol referitor la introducerea programelor IB in scolile de stat din România:

"Art. 20. […]
(3) Absolvenții clasei a X-a pot urma programul de diplomă al Bacalaureatului Internaţional, în conformitate cu metodologia Organizaţiei Bacalaureatului Internaţional, cu asumarea costurilor corespunzătoare. Diploma obţinută în urma promovării Bacalaureatului Internaţional este recunoscută şi conferă aceleaşi drepturi cu diploma obţinută în urma promovării examenului naţional de bacalaureat.
[...]

În mod nefericit, cu totul inexplicabil şi absolut regretabil, decidenţii politici au eliminat prevederea din forma finală a Legii Educaţiei Naţionale, promulgată de Preşedintele României în data de 4 ianuarie 2011.

4. Prezenţa constantă în presă a subiectului introducerii programelor IB în învăţământul public din România - de exemplu:
- www.romanialibera.ro/actualitate/educatie/bacul-international-poarta-spre-universitati-prestigioase-182555.html
- www.bacalaureat-2010.ro/2010/05/diplome-de-bacalaureat-international-din-2010/
- www.observatorcl.info/viitorul-bacalaureat-international-organizat-de-barbu-stirbei-nu-e-recunoscut-chiar-de-tara-noastra
- www.viata-libera.ro/articol-Bacalaureat_International_2.html
- www.cchbcjobs.ro/cariere/facem-diferenta/proiecte-pentru-studenti/bacalaureatul-international
- www.adevarul.ro/locale/oradea/oradea-adevarul_de_seara-bacalaureat-santier-bihor-voluntariat_0_360564345.html

Transformarea Şcolii ca sistem este acum cel mai important proiect public al României. Schimbarea adaptivă a Educaţiei constituie un exerciţiu profund de învăţare colectivă la scara întregii societăţi, fundamentat pe încredere, onestitate, competenţă, performanţă şi curaj, gândit să genereze câştiguri ireversibile – pe termen scurt, mediu şi lung – pentru toţi actorii individuali şi instituţionali implicaţi în punerea sa în fapt. Timpul va proba.

ROMÂNIA PE BUNE ÎNCEPE CU ŞCOALA PE BUNE!

ŞI ELEVII ROMÂNI MERITĂ UN BACALAUREAT INTERNAŢIONAL!


Marian STAŞ
http://scoala-pe-bune.blogspot.com/

06/01/2011

Autor:  
Destinatar: Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului
Petitie si semnaturi in format: XLSxls   PDFpdf
*Stiri, informatii in legatura cu petitia:
*Cod validare:
 =