Exprimă-ţi opinia liber. Creează sau semnează o petiţie online.
Prima pagina » Petitii online » Petitie pentru interzicerea cresterii cainilor la bloc si in vecinatatea blocurilor
image

Petitie: "Petitie pentru interzicerea cresterii cainilor la bloc si in vecinatatea blocurilor"

Facebook share

Petitie pentru interzicerea cresterii cainilor la bloc si in apropierea blocurilor
Guvernului
Parlamentului
Ministerelor: M.I.R.A., M.M.D.D., M.S.P.

Motivatie:
1. Un individ din blocul meu ma terorizeaza de mai muti ani cu un caine care latra tot timpul, la orice ora din zi sau noapte (cand vrea el afara) pe casa scarii sau in fata blocului, sub geamul meu, pe domeniul public, fiind lasat fara supraveghere. Am sesizat Politia, care si-a facut datoria. A avertizat si sanctionat contravenientul, dar acesta recidiveaza non-stop. Este stilul de om grobian, necivilizat, nesimtit, violent. Vorbesti degeaba cu el. Nu ai cu cine. In plus este si „administratorul“ Asociatiei de proprietari, ramas din inertie, de la infiintare, neconfirmat niciodata, cu o sumedenie de nereguli la asociatia neverificata financiar niciodata. Ti se spune degeaba: “vorbeste la asociatie”. Asociatia = acest individ fara scrupule.
2. De ceteva luni, in fata blocului, in imediata vecinatate, la o vila nelocuita inca, proprietarul si-a instalat o namila de caine (ciobanesc german, se pare) care latra de te inspaimanta la orice ora din zi sau noapte. Latra la oricine si la nimeni, oricand, chiar si la propriul stapan, ca un caine turbat. Fiind avertizat, stapanul, care nu locuieste in imobil, nu s-a sinchisit, motivand ca isi pazeste vila. Nu a auzit de supraveghere electronica. Singurul lucru pe care l-a facut a fost sa roteasca cusca cu 180 de grade. Efect: zero.
Din aceste motive si incurajat de faptul ca astfel de situatii sunt in toata tara, din cate am citit pe forumuri, solicit urmatoarele:
Autoritatile (guvern, parlament, ministere) sa elaboreze o lege, ordonanta, hotarare, oricum s-ar chema, care sa reglementeze cresterea cainilor la bloc si in vecinatatea blocurilor. Propun doua variante:

1. Modelul Timisoara (cel mai bun)

Extras din HCL 542/2006 (Timişoara) – Anexă:

17. „Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între: 200 – 400 RON – persoanele fizice“
a) Creşterea animalelor şi păsărilor în clădiri cu mai multe apartamente sau în adăposturi improvizate în jurul blocurilor de locuit;
b) Creşterea animalelor şi păsărilor în zonele A şi B ale municipiului;

2. Modelul Brasov

Extras din Regulamentul privind cresterea si detinerea animalelor domestice si a pasarilor de curte in municipiul Brasov (H.C.L. nr. 66/1999, republicată conform H.C.L. nr. 162/1999, H.C.L. nr. 247/2000, H.C.L. nr. 437/2001, H.C.L. nr. 460/2006, H.C.L. nr. 565/2006):

Art. 3. Cetăţenii care locuiesc în blocuri cu apartamente, pot creşte şi întreţine cîini şi pisici, numai cu acordul scris al tuturor celorlalţi locatari sau proprietari de pe scara blocului, (semnat şi ştampilat de preşedintele asociaţiei de proprietari sau locatari). În momentul cererii acordului scris, deţinătorul este obligat să prezinte colocatarilor carnetul de sănătate al animalului.
În mod obligatoriu, deţinătorii de animale vor lua măsuri ca acestea să nu murdărească şi să nu deterioreze spaţiile de folosinţă comună (holuri, scări, spaţii verzi). În caz contrar, vor fi obligaţi să efectueze curăţenie, dezinfecţie, refacerea spaţiilor deteriorate şi plata daunelor, la solicitarea asociaţiei de proprietari.

La elaborarea hotararii se vor avea in vedere si urmatoarele
reglementari, in vigoare:

Codul Civil
Art. 1001. Proprietarul unui animal, sau acela are se serveşte cu dânsul, în cursul serviciulul, este responsabil de prejudiciul cauzat de animal, sau că animalul se află sub paza sa, sau că a scăpat.

Ordinul nr. 536 din 06/23/1997 (aprobarea Normelor de igiena si a recomandarilor privind mediul de viata al populatiei)
Monitorul Oficial nr. 140 din 07/03/1997
Adaposturile pentru cresterea animalelor in curtile persoanelor particulare (de cel mult 5 capete porcine si 5 capete bovine) se amplaseaza la cel putin 10 m de cea mai apropiata locuinta invecinata si se exploateaza astfel incat sa nu produca poluarea mediului sau disconfort vecinilor.
Nota: se va completa cu „caini“, iar distanta de amplasare fata de cel mai apropiat bloc sa fie de min. 100 m.

LEGEA nr. 61 din 27 septembrie 1991, republicata în 2001 şi actualizata până la data de 22 septembrie 2004, pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, interzice tulburarea liniştii locatarilor între orele 22,00-8,00 (Art. 2, punctele 28 si 29).

Statutul Asociaţiilor de proprietari prevede că proprietarii nu pot lăsa în libertate ori fără supraveghere animalele.

Extras din LEGEA nr. 60/2003 privind ratificarea Convenţiei europene pentru protecţia animalelor de companie, semnată la Strasbourg la 23 iunie 2003:
(5) Animal fără stăpân = orice animal de companie care, fie nu are adăpost, fie se găseşte în afara proprietăţii stăpânului sau a deţinătorului său şi care nu este sub controlul ori supravegherea directă a nici unui proprietar sau deţinător.
Cainii fara stapan vor fi capturati si transportati in adaposturile serviciilor pentru gestionarea cainilor fara stapan, unde vor fi cazati o perioada de pana la 7 zile, cu respectarea normelor prevazute in anexele nr. 1 si 2. (Ordonanta de urgenta nr 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan, publicata in M. Of. Partea I nr 794/13.12.2001)

Rog toate persoanele de bun-simt, care vor liniste la bloc, sa semneze petitia. Imi pare rau pentru cei care au caini linistiti si vor trebui sa-i instraineze (daca va trece petitia). Nu sunt chinofob, imi plac cainii care nu deranjeaza. Am multe materiale chinologice, colectionate de-a lungul anilor (carti, reviste, maxime, ilustrate). Vreau doar liniste la bloc. Cainii nu sunt singura sursa de zgomot si disconfort. O alta sursa de poluare fonica o constituie alarmele auto, care s-au inmultit necontrolat in ultima vreme si care te inspaimanta la tot pasul prin tiuitul lor strident. Dar, problema alarmelor auto va face obiectul unei alte petitii, care va aparea in curand.

13/08/2008

Autor: Bulai Eugen
Destinatar: Guvern, Parlament, Ministere (M.I.R.A., M.M.D.D., M.S.P.)
Petitie si semnaturi in format: XLSxls   PDFpdf
*Stiri, informatii in legatura cu petitia:
*Cod validare:
 =