Exprimă-ţi opinia liber. Creează sau semnează o petiţie online.
Prima pagina » Petitii online » STOP DN 66A - Salvati muntii Retezat de asfalt !
image

Petitie: "STOP DN 66A - Salvati muntii Retezat de asfalt !"

Facebook share

Stimate domnule ministru,

Grupa muntilor Retezat-Godeanu-Tarcu adaposteste ultimul PFI (Peisaj Forestier Intact) din Europa la sud de Cercul Polar. Acesta reprezinta un adevarat tezaur natural recunoscut de studii nationale si internationale si care trebuie conservat prin lege.

Legislația națională și cea europeană sunt în favoarea protejării naturii și nu permit construcții în zonele de protecție integrală. Constructia tronsonului 3 al DN 66A ar urma să distrugă zona de protecție integrală din Parcul Național Domogled Valea Cernei, sa afecteze negativ situl Natura 2000 Nordul Gorjului de Vest și să compromită PFI, aria cu cele mai vaste si mai sanatoase habitate naturale pentru ursi, lupi si rasi din Europa. Pentru aceste mamifere mari, tronsoanul 2 al drumului construit deja ilegal prin Parcul National Retezat reprezinta o bariera de netrecut, drumul fiind marginit de ziduri verticale de 4 metri, iar pasajele pentru traversarea animalelor mari nu sunt realizate in urma unui studio riguros.

DN 66A ar urma să lege direct Petroșani de Băle Herculane, deși există rute ocolitoare prin Baia de Aramă sau prin Caransebeș. Lucrările sunt extrem de costisitoare, se fac pe banii publici ai romanilor si nu sunt de acord ca acesta sa fie continuat. Revigorarea economica a Vaii Jiului prin constructia DN 66A este o promisiune mincinoasa a autorităților locale și centrale. Avem deja exemplul DN7A care leagă Petrosani de Valea Oltului care reprezintă o crima impotriva mediului si valorilor naturale ale Romaniei. Aici principala preocupare este masacrul la drumul mare impotriva padurii, si nici intr-un caz asigurarea bunastarii locuitorilor din zona, asa cum ar trebui, prin dezvoltarea durabila bazata pe conservarea specificului zonei si cu cerintele legale de protectia naturii. De partea cealaltă, stațiunea Băile Herulane este străbătută de un drum european și două naționale. Cu toate acestea stațiunea este în paragina! Nu cred că un drum prin arii protejate si un sit Natura 2000 ar scoate Valea Jiului din sărăcie. Dați-mi voie să cred că acest drum ar compromite cea mai solidă șansă a locuitorilor de a-și asigura bunăstarea din turismul durabil. Zona trebuie dedicată conservării, studiului și turismului durabil.

Dumneavoastra aveti puterea de a decide. Va cer sa nu dati acordul de mediu pentru tronsonul 3 al DN 66A Campusel-Lacul Iovanu pentru a stopa constructia DN 66A si sa protejati strict prin lege intregul teritoriu al PFI Retezat-Godeanu-Tarcu.

Va multumesc !

21/07/2009

Autor:  
Destinatar: Ministerului Mediului
Petitie si semnaturi in format: XLSxls   PDFpdf
Stiri in legatura cu aceasta petitie:

Informatii 19/12/2009
Ecologiştii, împotriva construcţiei tronsonului 3 DN 66A din Retezat
ANPM a solicitat titularului de proiect un raport de mediu privind autorizarea tronsonului 3 al DN 66A
Organizaţiile ecologiste contestă H.G. privind construcţia tronsonului 3 al DN 66A din Domogled
http://www.financiarul.ro/2009/10/07/ecologistii-impotriva-constructiei-tronsonului-3-dn-66a-din-retezat/

Informatii 19/12/2009
Organizaţiile ecologiste contestă H.G. privind construcţia tronsonului 3 al DN 66A din Domogled
http://www.financiarul.ro/2009/11/17/organizatiile-ecologiste-contesta-h-g-privind-constructia-tronsonului-3-al-dn-66a-din-domogled/

Informatii 19/12/2009
Ministerul Mediului nu a avizat proiectul de construcţie a DN66A prin Retezat
http://www.realitatea.net/ministerul-mediului-nu-a-avizat-proiectul-de-constructie-a-dn66a-prin-retezat_689688.html

Informatii 19/12/2009
Agent Green susţine că DN 66A a primit acord ilegal de la Administraţia Parcului Domogled
Organizaţiile WWF, Grupul Milvus, Societatea Carpatina Ardeleană, Vier-Pfoten şi Agent Green au cerut, totodată, Consiliului ştiinţific al parcului revocarea avizului care a stat la baza acodului dat de administraţie.
http://www.realitatea.net/agent-green-sustine-ca-dn-66a-a-primit-acord-ilegal-de-la-administratia-parcului-domogled_655772.html

Informatii 19/12/2009
„Drumul lui Băsescu”, boicotat de ecologişti
http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/860408/Drumul-lui-Basescu-boicotat-de-ecologisti/

Informatii 19/12/2009
Basescu reclama sistarea lucrarilor pe DN 66

In lucrarile de la Campu lui Neag au fost investite mai multe miliarde de leiMarti, 10 Iulie 2007
Presedintele Traian Basescu a transmis, luni, Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sesizarea cu privire la verificarea conditiilor sistarii operatiunilor de constructie efectuate pe drumul national 66 A Uricani-Campul lui Neag-Herculane, relateaza Rompres. Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, presedintele considera ca 'oprirea lucrarilor este de neinteles si poate cauza pierderi financiar-bugetare grave, dar poate impiedica si dezvoltarea zonei'.

http://www.romanialibera.ro/a100547/basescu-reclama-sistarea-lucrarilor-pe-dn-66.html

Informatii 19/12/2009
Au vrut să mute Retezatul pentru Drumul lui Băsescu

Lucrările la Drumul lui Băsescu avansează mai repede decât construcţia Autostrăzii BechtelUn nou scandal legat de DN 66A - Drumul lui Băsescu, arteră care se construieşte de doi ani în parcurile naţionale Retezat şi Domogled. Ecologiştii care protestează de ani de zile împotriva construcţiei drumului acuză autorităţile că încearcă să modifice harta Retezatului şi Domogledului, astfel încât DN 66A să treacă mai departe de zonele protejate ale parcului. Metoda a fost folosită de Ucraina la construcţia Canalului Bîstroe din Delta Dunării.

http://www.jurnalul.ro/stire-verde/au-vrut-sa-mute-retezatul-pentru-drumul-lui-basescu-516247.html

*Stiri, informatii in legatura cu petitia:
*Cod validare:
 =