Prima pagina » Petitii online » Medicamentele antidepresive sunt la fel de bune ca placebo

Petitie: "Medicamentele antidepresive sunt la fel de bune ca placebo"

In ultimii 50 de ani, cercetarea medicala arata mereu ca medicamentele antidepresive, printre care popularele Prozac, Zoloft, Paxil, Celexa, Serzone, Effexor, Wellbutrin, ajuta trei sferturi din pacientii care apeleaza la ele. Iata insa ca trei studii de mari dimensiuni arata ca un simplu placebo ajuta tot atatia oameni, cu conditia ca acestia sa nu stie ca primesc un placebo in locul medicamentului.

Cu alte cuvinte, factorul cel mai important in vindecarea depresiei este “efectul placebo”, respectiv convingerea pacientului ca pilulele il vor vindeca. Iar Prozac si compania sunt doar niste placebo foarte scumpe si cu potentiale efecte secundare serioase. Aceste studii ridica o dilema morala: daca informam pacientii ca medicamentele lor sunt numai o modalitate de a-si pacali organismul sa se vindece singur, s-ar putea ca efectul placebo sa nu se mai manifeste.

Primul studiu dateaza din 1998. Cercetatori de la University din Connecticut au observat ca un simplu placebo are 75% din efectele benefice ale celor 38 de tipuri de medicamente antidepresive analizate. Descoperirea lor a trecut neobservata, numarul americanilor care iau antidepresive dublandu-se de la 13.3 milioane la 27 de milioane in decada 1996-2005. In 2008, vanzarile de antidepresive au atins 9.6 miliarde dolari in Statele Unite.

Autorul principal al studiului, Irving Kirsch, nu considera ca oamenii ar trebui sa renunte la pilulele care ii ajuta. Dar studiul atrage atentia lumii medicale asupra faptului ca ajutorul respectiv nu este de natura chimica ci eventual psihologica.

Studiul lui Kirsch a fost criticat pentru ca nu a analizat toate studiile asupra antidepresivelor. Tot in 1998, Thomas Moore, analist politic-medical la George Washington University, a facut o cerere FOIA (Freedom of Information Act) prin care a obtinut de la FDA (autoritatea federala asupra medicamentelor si alimentelor) 47 de studii sponsorizate de companiile producatoare de antidepresive. 40% din ele nu fusesera publicate niciodata, un procent aproape dublu fata de media de 22% a studiilor asupra tuturor medicamentelor care raman neplublicate. Moore i-a dat aceste studii lui Kirsch, care a concluzionat ca jumatate din ele nu demonstrau efecte benefice semnificative ale antidepresivelor. Iar 82% (mai mult de 75% cat masurase el) din efectele pozitive din celelalte studii nepublicate era efectul placebo.

Antidepresivele depasesc placebo numai cu 1.8 puncte pe scara de 54 de puncte folosita de doctori pentru a masura severitatea depresiei. Iar o parte din acest efect minuscul poate fi pusa pe seama faptului ca unii pacienti care participa la astfel de studii statistice controlate ajung sa-si dea seama, din cauza efectelor secundare, daca li se administreaza un medicament sau un placebo. Pacientii cu efecte secundare clare vor avea un efect placebo mai pronuntat, ceea ce ajuta antidepresivele sa castige puncte nemeritate in fata placebo.

Al doilea studiu dateaza din 2002 si a fost atacat la fel ca si primul. Insa pana si sustinatorii antidepresivelor recunosc acum ca efectele pozitive sunt “destul de mici”. Agentia care decide care medicamente primesc sustinerea financiara a guvernului britanic a scos antidepresivele de pe lista tratamentelor principale impotriva depresiei blande sau moderate. Companiile farmaceutice si-au temperat tot mai mult mesajele publicitare, multumindu-se astazi sa afirme ca antidepresivele sunt mai bune ca placebo pentru pacientii cu depresiile cele mai severe.

Aceasta a fost si concluzia ultimului studiu, datand din ianuarie 2010. Acesta a analizat sase experimente publicate si a observat ca antidepresivele nu sunt semnificativ mai bune ca placebo pentru pacientii cu depresii blande, moderate si chiar severe. Numai pacientii cu depresii foarte severe, care reprezinta 13% din total, sunt ajutati semnificativ mai mult de medicamente. Dar autorii studiului nu pot explica mecanismul. Ei atrag atentia doctorilor si consumatorilor ca beneficiile proclamate de companiile producatoare de antidepresive au fost masurate pe pacienti cu depresie severa.

Efectul placebo este dominant si in privinta cresterii dozei, practicata de doctori cand pacientul nu raspunde la doza initiala de medicament. Cresterea reala a dozei are aceleasi efecte benefice ca si pacalirea pacientului ca doza a fost crescuta. Alti doctori schimba tipul de antidepresiv pana il gasesc pe cel potrivit pentru fiecare pacient in parte. Acest tip de tratament arata de asemenea beneficii ale antidepresivelor, dar lipsesc studiile care sa demonstreze ca aceste beneficii nu sunt atinse daca pacientii trec fara sa stie de la antidepresiv la placebo.

Multi doctori nu cunosc aceste studii, iar cei care le cunosc sunt pusi in fata unor alegeri dificile. Ei stiu cel mai bine ca depresia este o maladie foarte raspandita a zilelor noastre si vad cu ochii lor ca antidepresivele ajuta pacientii sa scape de ea. Ar trebui sa renunte la un tratament care functioneaza?

Efectul placebo este semnificativ si in alte tipuri de medicatie, spre exemplu cele impotriva durerii, anti-astmatice, pentru dermatita si chiar Parkinson. Dar numai 50% din beneficiile acestor tratamente medicamentoase sunt explicabile prin placebo. In cazul antidepresivelor, placebo explica aproape totul, ceea ce enerveaza la culme companiile producatoare si ii lasa pe experti si doctori cu dilemele lor morale.

20/06/2010

Destinatar: Lugoj