Exprimă-ţi opinia liber. Creează sau semnează o petiţie online.
image

Comentarii "Noi spunem NU abuzului sexual fata de minori!", pagina 1

Facebook share
Pagina 1/2 1 2
Mihai (26 Aprilie 2009, 23:50)
si mai exact?
Nimeni cu capul pe umeri nu ar trebui sa tolereze abuzul de orice fel al copiilor, iar faptele acestea ar trebui dur pedepsite

insa nu inteleg care este obiectivul acestei petitii. S-ar putea sa fie o initiativa foarte buna, insa un pic lipsita de claritate

Deci care este propunerea concreta adusa de aceasta petitie?
"codul penal ar trebui sa fie mai putin permisiv" e o cerere prea vaga. Ce si cum ar trebui schimbat?
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Zorila Adriana Stefania (27 Aprilie 2009, 22:59)
Noul Cod PEnal
mai exact,in noul cod penal sa fie incriminat incestul( este abrogat) pedepsele infractorilor sa fie cu maximum acordat puls sporuri,tentativa si chiar intentia sa fie pedepsite cu inchisoarea plus pedepse accesorii si complementare. Incestul,este,ca infractiune,la fel de grav ca si abuzul sexual,coruptia sexuala,perversiunea sexuala,decat ca e facuta ''in familie''.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
CONFIDENTIAL (28 Aprilie 2009, 17:17)
SPUNEM NU!!!!!!!!!!!!!!!
ACESTE SEMNATURII STRANSE AR TREBUI SA FIE IN NUMAR DE 250 DE MII CU AJUTORUL LOR SA FIE SCOASE DIN CODUL PENAL PROBELE BIOLOGICE PE CARE CICA EI LE FOLOSEC CA PROBE IN ARESTARE NEMERNICILOR CARE ISI ABUZEAZA COPIII!!!!TATAL ACESTUI COPIL DE 8 ANI ESTE IN LIBERATTE PT CA NU SUNT PROBE SUFICIENTE LA DOSAR:ADICA DECLARATIILE COPILULUI ,ALE PSIHOLOGILOR SI IESIREA DIN SPITAL A COPILULUI SPUNE CLAR CA ESTE ABUZATA SEXUAL IAR EI NU AU PROBE.DE UNDE STIE ACEST COPIL DE 8 ANI CA ATUNCI CAND O PUNE A SA I SUGA P -----A LA SFARSIT IESEA CEVA ALB,DE UNDE?SUNT INTREBARI LA CARE NIMENI NU NE RASPUNDE!!!!
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
DIANA (28 Aprilie 2009, 20:56)
E GRAV.....!!!!!!!!!
Sunt de acord cu aceasta initiativa si cred ca ar trebuii mai mult mediatizata ca lumea sa afle de aceasta.eu am aflat de la o emisiune tv si nu am putut sta degeaba.cu o simpla ''semnatura''putem sa ii ajutam enorm pe acesti copii care sunt marcati pentru toata viata.eu inca nu am copii si cred ca as fi in stare de orice daca li s-ar intampla asa ceva.nu stiu ce as face pe moment.haideti sa ne gandim si la generatiile urmatoare si sa ne punem macar pentru o zi in locul acelor copii........REGRET CA INTR-UN STAT DEMOCRATIC SI DE DREPT SE INTAMPLA ASTFEL DE LUCRURI!!!!!!!!!!!!!
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
CONFIDENTIAL (29 Aprilie 2009, 09:32)
SPUNEM NU!!!!!!!!!!!!!!!
asa cum am scris si ieri aceasta petitie ar trebui sa schimbe codul penal
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Cristian H (30 Aprilie 2009, 02:30)
Sunte-ti VARZA !!!!
Exista o lege, si inca destul de buna pe aceasta latura.Nici o lege nu interzice ceva, Legea spune cu cat se pedepseste fapta.Astfel de cazuri se intampla peste tot. Cazul celebru de abuz sexual din Austria este graitor.Asta nu inseamna ca legea nu este buna.
cred ca sunt persoane care nu au ce face !!!!!!!!!
Cititi legea :http://www.dreptonline.ro/legislatie/legea_protectiei_copilului.php
Asa ca nu sunte-ti voi ce spuneti Nu abuzului sexual fata de minori.
Mai apoi iara este o prostie treba cu petitia !!!
Daca va duce capul faceti o propunere legislativa, adica propuneti o noua lege, O petitie trage mai mult sau mai putin un semnal de alarma, dar nu corecteaza ceva , este posibil ca legea elaborata in comisiile de specialitate sa aiba mai multe scapari ca cea actuala.
Legea pesepseste si omorul dar asta nu inseamna ca nu vor mai exista estfel de cazuri.
Deci: mai bine axativa pe prevenirea acestor cazuri, informare,....etc, si lasati petitile de 2 bani deoparte.
by
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Cristina (30 Aprilie 2009, 11:13)
Care este petitia?
Asa cum spunea si alte persoane, "unde este petitia". Exista lege; mai bine am merge pe preventie, informare. In scolile noastre tot ce este legat de sex este inca tabu. Poate daca copiii ar fi informati despre ce Nu ar trebui sa li se intample, s-ar putea evita unele cazuri de abuz asupra lor.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Mirela (30 Aprilie 2009, 14:59)
Cand este vorba de abuz sexual asupra unui copil, critica si injuriile nu-si au locul
http://interventia-in-criza.forumgratuit.ro/index.htm
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Alina Miron (30 Aprilie 2009, 16:07)
invatati ...invatati...invatati..., inainte de a elucubra
prof. univ. dr. Valerian Cioclei
Regret ca sunt nevoit sa fac o serie de precizari asupra acestui subiect trist, dar din dezbaterile asupra noului proiect de Cod penal am constatat ca la fel de trista este si opacitatea cu care problema incestului este uneori abordata.
Intr-o incercare de a clarifica unele aspecte este in primul rand necesar a se face distinctia intre incestul agresiv si cel non-agresiv.

Ipoteza incestului agresiv include, intr-o interpretare stricta si corecta din punct de vedere penal, violul si actul sexual cu un minor, doar in modalitatea raportului sexual, in cazurile in care victima este fie ruda in linie directa, fie frate sau sora cu faptuitorul. Putem considera ca fiind incest agresiv si actul sexual cu un minor, chiar daca in acest caz subiectul pasiv consimte teoretic la realizarea raportului sexual, datorita imaturitatii victimei si pozitiei dominate in care aceasta se gaseste in raport cu faptuitorul. Proiectul de Cod penal incrimineaza, in mod firesc, aceste fapte ca variante agravate. Mai mult, proiectul ofera o protectie extinsa victimelor din categoria amintita, sfera actelor agresive „de tip incestuos” pedepsibile fiind chiar mai larga decat in actualul Cod penal:

Violul (art. 216 din Proiect), care incrimineaza nu numai raportul sexual, dar si actul sexual oral sau anal cu o persoana, savarsit prin constrangere, punere in imposibilitate de a se apara ori de a-si exprima vointa, sau profitand de aceasta stare [alin. (1)], precum si orice alte acte de penetrare vaginala sau anala comise in conditiile aratate anterior [alin. (2)] este sanctionat mai aspru, respectiv cu inchisoarea de la 5 la 12 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi, atunci cand victima este ruda in linie directa, frate sau sora [art. 216 alin. (3) lit. b)].

Agresiunea sexuala (art. 217 din proiect, fapta nou incriminata, fara corespondent in actualul Cod), care incrimineaza actul de natura sexuala, altul decat cele prevazute la viol, cu o persoana, savarsit prin constrangere, punere in imposibilitate de a se apara sau de a-si exprima vointa, ori profitand de aceasta stare, este sanctionata mai aspru, respectiv cu inchisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi, atunci cand victima este ruda in linie directa, frate sau sora [art. 217 alin. (2) lit. b)].

Actul sexual cu un minor (art. 218 din Proiect), care incrimineaza nu numai raportul sexual, dar si actul sexual oral sau anal, precum si orice alte acte de penetrare vaginala sau anala comise de un major cu un minor, este sanctionat mai aspru, respectiv cu inchisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi, atunci cand minorul este ruda in linie directa, frate sau sora [art. 218 alin. (4) lit. a)].

Coruperea sexuala a minorilor (art. 219 din Proiect), care incrimineaza comiterea de catre un major impreuna cu un minor care nu a implinit varsta de 13 ani, a unui act de natura sexuala, altul decat cel prevazut in art. 218, precum si determinarea minorului sa suporte ori sa efectueze un astfel de act, este sanctionata mai aspru, respectiv cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi, atunci cand minorul este ruda in linie directa, frate sau sora [art. 219 alin. (2) lit. a)].

Cu oricata rea credinta ar fi privit Proiectul de Cod penal, nu se poate ignora preocuparea de a acorda o protectie sporita, atenta si ferma, victimelor ruda in linie directa, frate sau sora, atat in cazul incestului agresiv in sens strict, cat si in cazul celorlalte infractiuni contra libertatii si integritatii sexuale.

Ipoteza incestului non-agresiv include raportul sexual intre rude in linie directa sau intre frati si surori, doar daca ambii parteneri sunt majori, si doar daca exista liberul lor consimtamant la realizarea raportului sexual. Aceasta fapta este prevazuta in prezent in art. 203 C.pen. si este pedepsita cu inchisoarea de la 2 la 7 ani. in cazul in care nu intra in concurs cu o alta infractiune (viol, act sexual cu un minor), incestul face parte din categoria infractiunilor fara victima.

Crima comisa de Proiectul Codului penal este de a nu mai incrimina aceasta fapta. Aceasta optiune a fost considerata imorala, si a fost apreciata drept o invitatie indirecta la practicarea incestului. Pentru a verifica temeinicia acestor acuze, ar fi firesc sa ne raportam, in primul rand, la actuala incriminare.

In privinta caracterului imoral al dezincriminarii trebuie spus ca opiniile critice pleaca de la ipoteza potrivit careia, in configuratia actuala, incestul are ca obiect al protectiei, moralitatea relatiilor sexuale. Aceasta ipoteza este falsa. Daca legiuitorul ar fi fost preocupat, in acest caz, de moralitatea relatiilor sexuale, el nu ar fi incriminat doar raportul sexual, ci si actele sexuale de alt gen, de pilda cel oral sau cel anal.

In realitate obiectul ocrotirii penale se refera la aspecte exclusiv de ordin biologic, avandu-se in vedere riscurile nasterii unor copii cu probleme. Dar daca aceasta este miza, ea nu ar avea sens decat in cazul in care incestul ar fi un fenomen de masa. Cateva cazuri izolate nu ar avea cum sa afecteze fondul biologic al societatii si, ca atare, nu ar necesita o protectie speciala, din punct de vedere penal. Cat timp nu exista nicio dovada ca in Romania incestul non-agresiv este un fenomen de amploare (exista in prezent in penitenciare 8 persoane condamnate definitiv pentru aceasta infractiune), mentinerea acestei incriminari nu pare doar inutila ci, poate fi apreciata chiar jignitoare. Aceasta mai ales in contextul in care, legislatiile penale europene au renuntat, in cele mai multe cazuri cu mult timp in urma, la o astfel de incriminare (spre exemplu: Franta, Spania, Portugalia, Belgia, Anglia etc.).

In privinta efectului incitant al dezincriminarii trebuie spus ca, o astfel de temere, daca nu este naiva, este si ea insultatoare fata de populatia autohtona. Cine isi inchipuie „armate” de frati si surori, de parinti si copii asteptand cu nerabdare „legalizarea” incestului are, mai degraba, el insusi o problema.

Dar intre argumentele moraliste si cele juridice riscam sa pierdem din vedere realitatea. Ce inseamna in concret incestul non-agresiv, incestul fara victima? Ce resorturi implacabile ii fac pe acesti oameni sa se plaseze practic in afara societatii?

Avand originile in zone intunecoase ale universului psihic, si hranite din conjuncturi micro-sociale caracterizate prin promiscuitate, mecanismele ce declanseaza asemenea stranii pasiuni la unii dintre semenii nostri vor ramane intotdeauna, in mare masura, invaluite in mister. Exista insa suficiente temeiuri sa banuim ca, in majoritatea cazurilor, incestul fara victima nu releva doar o simpla opacitate morala a subiectilor, ci este o manifestare de domeniul patologiei psihice.

Aceasta nu exclude, exact ca in cazul nevrozelor, constiinta propriei maladii. Persoanele prinse in capcana unor astfel de legaturi condamnabile au capacitatea de a resimti oprobriul public, au reprezentarea pacatului in care traiesc. Pedeapsa lor este chiar fapta lor, povara acesteia. Are in aceste cazuri sanctiunea penala vreun sens? Pot ei fi opriti prin spectrul pedepsei, pot ei fi recuperati prin pedeapsa, pot fi impiedicati prin pedeapsa sa persiste? Eu pur si simplu nu cred ca asa ceva este posibil. Dezlipind eticheta de infractor de pe fruntea acestor persoane vom reusi cel putin sa lasam deschisa calea spre sprijin terapeutic, celor care l-ar putea solicita.

Intre timp, scoala, societatea civila, presa si nu in ultimul rand biserica, ar trebui sa lupte cu mijloacele lor impotriva radacinilor acestui rau. Daca pentru a prezerva ordinea morala, singura noastra arma este legea penala, batalia este ca si pierduta.

Spre deosebire de individul care comite un incest agresiv, si care imi starneste sentimente de indignare, de revolta, personajele mature ale unei legaturi incestuoase consimtite imi trezesc mila, tristete si ma fac sa ma intreb:
Ce este incestul fara victima, Crima sau Pedeapsa?

prof. univ. dr. Valerian Cioclei

* articolul publicat sub forma de editorial pe site-ul www.legalis.ro

* difuzare pe JURIDICE.ro cu acordul C.H.Beck

Redactia Legalis.ro: Legalis.ro este prima biblioteca juridica on-line si se adreseaza tuturor celor care doresc sa fie informati la zi si corect despre noutatile legislative romanesti, fara sa neglijeze aspectele de jurisprudenta sau doctrina utile in profesia lor.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Mihaela Negrut (27 Mai 2009, 21:38)
ABUZ SEXUAL FATA DE MINORI!!!!
OK, SUNT DE ACORD CA EXISTA TOT FELUȚ DE LEGI CARE APARA COPILUL, CARE PEDEPSESTE PE AGRESOR.... CODUL X SI Y, ARTICOLUL BLA, BLA....DAR, ....... CU CEL AGRESAT CUM RAMANE. aCEASTA PETITITIE A FOST INITIATA PENTRU A SE FACE O SCHIMBARE RADICALA CU ACESTI INDIVIZI. ASTA ERA IDEEA. IAR CEI CARE AU PREGATIREA RESPECTIVA SA O INITIEZE - FARA COSTURI , FARA PRETENTII. SPUN ASTA PENTRU CA EU AM FOST IN SITUATIA ASTA!!!! DA, DA! ACUM AM 39 DE ANI. AM UN COPIL, L-AM IERTAT!!!! DAR NU MAI POT FACE NIMIC.... PENTRU CA A MURIT. IAR EU AM RAMAS ASA .... CU ANI DE COSMAR, SI FARA CA CINEVA DE SPECIALITATE SA MA AJUTE! NICI MACAR LA LEGE NU AM AJUNS PENTRU CA-MI ERA BUNIC! HA, HA ... ASA M-AM DISTRAT .... ANI IN SIR! PANA AM INTELES UNELE ASPECTE! ADICA, AM ACCEPTAT .... SI GATA! cU DEOSEBITA CONSIDERATIE PENTRU TOTI CEI CARE PUN SUFLET, INIMA SI CREIER PENTRU REZOLVAREA ACESTEI HIDOSENII!
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
camelia (28 Mai 2009, 11:41)
abuzuri
se pare ca in romania doar cand se intampla ceva grav si iese la suprafata se vrea sa se faca ceva in res se pare ca totul este bine
de ce nu se mobilizeaza lumea si sa-i forteze pe guvernanti sa inaspreasca legile dar sa si le aplice
ce propun este:cei care omoara sa fie omarati ca si cei pe care i-a omarat,cei care fraudeaza sa ramana cu zero lei,cei care fura sa li se taie cate un deget de fiecare data cand o face,cei care violeaza sa le fie taiata scula
sunt convinsa ca aceste reguli/legi daca ar fi respectate si ar avea cine sa le aplice nu ar mai exista atati infractori
la noi in puscarie este mai bine decat la sanatoriu asa ca de ce sa nu stea acolo linistiti si sa manance banii nostrii??
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
ema (2 Iunie 2009, 09:21)
aplicarea pedepselor asa cum trebuie!
Pana nu se aplica sanctiuni drastice,inclusiv ceea ce spune camelia,toate vor merge tot asa.Si in continuare multe vieti vor fi distruse.
Sunt pentru sterilizare,sunt pentru castrare,sunt pentru pedeapsa capitala aplicata acestor monstrii!
In puscarie stau pe banii nostri si ies mai specializati decat au intrat.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
liana alexandrescu (7 Iunie 2009, 13:11)
petitie
cu toate ca am semnat petitia {al carui continut nu l-am gasit}v-as ruga sa completati,sa fiti mai expliciti in a preciza care este scopul semnarii acestei petitii.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Di (9 Iunie 2009, 23:25)
Important
Si daca doar tragi un semnal de alarma cu aceasta petitie, tot e mai mult decat sa nu faci nimic!
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
gabi c. (10 Iunie 2009, 22:02)
diferenta intre STIRE/INFORMARE SI PETITIE
Daca tot se doreste strangerea semnaturilor si un semnal de alarma, atunci cred ca autoarea acestei STIRI ar trebui sa mai depuna un efort pentru a scrie si o PETITIE concreta...altfel e doar inca o stire trista ca multe altele....
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Bogdan (11 Iunie 2009, 12:10)
pentru cristian H
pentru Cristian H: exact asta se si vrea, o schimbare legislativa dar pentru asta e nevoie de 250 de mii de semnaturi.iar legea in prezent nu este destul de buna pentru ca nu se poate socoti proba in instanta decat expertiza medico legala iar in multe cazuri cum e si cazul fetitei, fiind vorba despre sex oral nu se poate dovedi prin expertiza medico legala iar abuzatorul sta linistit in libertate
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Bogdan (11 Iunie 2009, 12:11)
petitie
se vrea ca si examneul psihologic sa fie proba in instanta nu numai cel medico legal
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
razvan (16 Iunie 2009, 12:50)
o singura pedeapsa
codul penal; examen psihologic; prezumtia de nevinovatie; o cafeluta!?.................acesti oameni care distrug viata unui copil trebuie acuzati de crima si chiar daca sunt sau nu bolnavi, pe mine nu ma intereseaza. Ma intereseaza ca ei sa plateasca. Trimiterea la moarte a unui astfel de monstru fie el sanatos sau nu mi se pare singurul lucru bun pe care il poate face omenirea
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
didi (16 Iunie 2009, 13:48)
petitie
Consider ca petitia trebuia bine intocmita sa se stie ce se urmareste. Dar este bine ca se trage semnalul de alarma pentru asprirea pedepselor si gasirea unei solutii pentru a-i pedepsi pe cei vinovati chiar daca nu sunt probe fizice ca si in cazul de fata.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
mister (18 Iunie 2009, 00:05)
sunt complet in ceata
Nu inteleg ce se doreste a se realiza prin petitia aceasta... Ori e prea tarziu ori cei care au initiat petitia se uita la emisiuni siropoase care le dau idei, intra pe site si creaza o petitie... Abuzul cred eu incepe chiar de la emiunile siropoase de care aminteam si se petrece chiar sub nasul vostru. Actul sexual in sine vine ca o incununare, un asalt final asupra redutei numita minor.
In plus o lege nu poate decat sa pedepseasca o anumita infractiune si nu sa schimbe o stare de fapt. Daca va doriti o intoarcere la normalitate incepeti de la voi insiva, prin a va intoarce la valorile crestine si incetati a mai arata cu degetul in jur.
Uite ce propun: semnati petitia si la culcare repejor. NU veti schimba nimic dar macar constiinta poate dormi linistita.
Somn usor!
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Pagina 1/2 1 2