Prima pagina » Petitii online » Refacerea unitatii religioase a poporului roman

Petitie: "Refacerea unitatii religioase a poporului roman"

-Intoarcerea fratilor nostrii in sanul Bisericii Ortodoxe stramosesti din care strabunii lor au fost smulsi
Nu exista nici un motiv pentru care romanii de aceiasi credinta sa fie dezbinati si astazi dupa atata timp de la disparitia imperiului Habsburgic a carui politica expansionista a stat la baza infiintarii Bisericii Unite de pe teritoriul Romaniei.
Scurt istoric al Bisericii Unite (Greco-Catolice) din Romania:
Biserica Unita de pe teritoriul Romaniei a fost creata la sfarsitul secolului al 17-lea din initiativa episcopului Inocentiu Micu-Klein care promova ideea convertirii poporului roman din Transilvania la catolicism prin orice mijloace fiind fidel curtii imperiale de la Viena si aducand astfel sprijin ocupatiei habsburgice. Aceasta unealta- Biserica Unita a fost folosita de catre austrieci in incercarea de a dezbina poporul roman prin ruperea romanilor din interiorul arcului carpatic de cei din Moldova si Tara Romaneasca. Deoarece romanii constituiau marea majoritate a populatiei din Transilvania, curtea imperiala de la Viena se temea de o eventuala trezire a constiintei nationale a romanilor (fapt ce inevitabil s-a si intamplat mai tarziu). Pentru a-i convinge pe preotii romani sa accepte unirea cu Roma papala autoritatile habsburgice recurgeau la amenintari cu privarea drepturilor si cu pedepse. Multi dintre cei care n-au fost de acord sa imbratiseze uniatismul au fost persecutati si au murit ca martiri pentru credinta lor. In secolul al 18-lea autoritatile habsburgice au dus o campanie impotriva Bisericii Ortodoxe din Transilvania, toate manastirile ortodoxe fiind daramate si creandu-se astfel un teren favorabil pentru dezvoltarea Bisericii Unite.

-Revenirea la calendarul iulian, cel folosit de majoritatea ortodocsilor printre care si fratii nostrii de peste Prut
Anul 2015 sa fie mai lung cu 13 zile si sa fie considerat an de tranzitie, adaugandu-se o zi in plus la fiecare luna (lunii decembrie urmand sa-i fie adaugate 2 zile) astfel realizandu-se echivalarea datei la 1 ianuarie 2016 si facandu-se trecerea la calendarul folosit de bisericile ortodoxe de rit vechi: Biserica Ortodoxa a Ierusalimului, Biserica Ortodoxa Moldoveneasca, Biserica Ortodoxa Georgiana, Biserica Ortodoxa Sarba, Biserica Ortodoxa Rusa si Biserica Ortodoxa Ucraineana.

05/07/2014

Destinatar: Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, Patriarhia Romana