Exprimă-ţi opinia liber. Creează sau semnează o petiţie online.
Prima pagina » Petitii online » Protest adresat Ministerului Afacerilor Externe
image

Petitie: "Protest adresat Ministerului Afacerilor Externe"

Facebook share

PROTESTAdresat Ministerului Afacerilor Externe,
Excelenței Sale, Domnului Titus Corlățean,
ministru al Afacerilor Externe ale României
Societatea Culturală Aromână, în calitate de organizator al Expoziției de carte aromână și al expoziției de artă Ary Murnu și Ion Lucian Murnu, și Marius Marian Șolea, în calitate de inițiator și coordonator al evenimentului desfășurat la Biblioteca Națională a României în perioada 15 februarie – 22 martie 2013, protestăm vehement împotriva gravelor ingerințe ale ambasadorului României în Albania, domnul Viorel Stănilă, în cadrul unui program cultural, cu inițiativă privată. Acesta, în ziua în care evenimentul nostru urma să înceapă, depășindu-și în mod evident competențele (domnia sa nu are nici un fel de atribuții în a interzice, influența sau denatura manifestări pur culturale, desfășurate pe teritoriul României), a început să dea telefoane din sediul ambasadei noastre din Tirana la Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România, la directorul general al Bibliotecii Naționale a României, la Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, la Universitatea din Constanța și altora pe care domnia sa, într-un delir deloc diplomatic, îi considera îndreptățiți să fie anunțați despre grozăvia care urma să se întâmple în spațiul expozițional al Bibliotecii Naționale. Așa cum a fost anunțat în program, expoziția cuprinde lucrări de grafică, pictură și sculptură ale artiștilor mai sus numiți și majoritatea cărților care aparțin culturii aromânilor.
Domnul ambasador ar fi trebuit să știe că oamenii de cultură din familia Murnu au adus enorme servicii statului român și că, între timp, de câteva zeci de ani, aceștia au trecut la cele veșnice, deci și din acest motiv nu își mai pot schimba punctul de vedere, astfel încât să-i știrbească dumnealui autoritatea științifică și diplomatică greu încercată la Tirana. La fel stau lucrurile și în ceea ce îi privește pe majoritatea autorilor cărților pe care le avem expuse.
Ca efect al acestor presiuni, expoziția noastră nu a putut să înceapă decât după ce Asociația Culturală Aromână a fost nevoită să semneze, printr-un reprezentant de conjunctură, echivalent profesional de răspuns al aromânilor la domnul Viorel Stănilă și la situația creată de acesta, un text dictat, absolut absurd, prin care această organizație privată își lua angajamentul să nu facă acțiuni de natură politică, prin care, probabil, atacam statul român, revendicam teritorii și/sau schimbam ordinea constituțională actuală, lucruri care, oricum, nici nu existau ca posibilitate în programul anunțat cu mult timp înainte.
Societatea Culturală Aromână, în toată activitatea ei de până acum, a urmărit echilibrul și promovarea eminamente culturală a aromânilor, nu a intrat niciodată în ireconciliabilele conflicte din interiorul acestui grup etnic și a promovat strict evenimente artistice, cu precădere dansuri tradiționale, la care, ca un minus al activității noastre, domnul ambasador nu a fost niciodată participant.
Viorel Stănilă face confuzii foarte grave între organizații, între oameni și între preocupările acestora. Dincolo de mârlănia care favorizează astfel de ingerințe, întreprinse pe teritoriul României de către un ambasador al Ministerului Afacerilor Externe, în cadrul unor acțiuni strict culturale, imediat verificabile în condiția lor, ar trebui să afle măcar la începutul anului 2013 că opiniile sunt libere constituțional în România, cu atât mai mult cele care decurg din cercetarea științifică, aparținând unor cadre didactice care-și exersează această profesie, că România nu mai este stat totalitar, că este semnatară a convențiilor internaționale în domenii pe care ambasadorul nostru în Albania le calcă în picioare.
Nu înțelegem cum sunt posibile aceste situații acum, nici cum un astfel de om, adevărat pericol pentru imaginea și reprezentarea României, să fi trecut de exigențele Ministerului Afacerilor Externe ale României, nici cum pot fi tolerate astfel de, repetăm, grave ingerințe de natură bolșevică, rezultate dintr-un fond de proastă pregătire diplomatică și, în particular, favorizate, credem noi, de o mârlănie corespondentă acestor gesturi, pentru că nu a fost doar unul singular, pe care și l-ar putea motiva prin pierderea temporară a uzului rațiunii, ambasadorul Viorel Stănilă a desfășurat în această perioadă o serie întreagă de intoxicări direcționate înspre cele mai importante instituții ale statului român. Acestea vă vor fi puse la dispoziție în cazul în care vom fi solicitați în acest sens.
Pe de altă parte, să vezi caracterul antiromânesc al unui eveniment gândit și coordonat de cel care semnează acest Protest, dincolo de efectul imediat amuzant, mi se pare o demență, în cel mai neutru caz o revelare exactă a unor criterii extrem de lejere în ceea ce înseamnă potențialul intelectual al celor care, în mod responsabil, ar trebui să fie recrutați pentru a ajunge, după, iată, relative ameliorări, să reprezinte România în afara granițelor ei. Noi știm că în cazul de față chiar domnul ambasador a fost promovat în respectivul post, într-o conjunctură politică, tot de către aromâni, ca urmare a unor acțiuni de natură strict politică și acest lucru este imediat observabil… Trebuie denunțată această realitate, chiar dacă aromânii respectivi fac parte dintr-o elită a noastră, radicală în anumite puncte de vedere, dar de mare ajutor pentru interesele statului român. Înțelegem deplin această situație și, în mare, o împărtășim.
În momentul în care domnia sa a întreprins aceste acțiuni de esență bolșevică (generate probabil de o proastă înțelegere atât a lucrurilor pentru care este trimis să le reprezinte, cât și a unui domeniu în care nu-și poate regăsi competențe, nici măcar cu ajutorul hârtiilor oficiale), noi nu știam ce se întâmpla la Tirana, eveniment științific, am aflat între timp, care, foarte probabil, i-a adus grave turburări, cu toată pregătirea specifică pentru a rezista la stres și la situații de inferioritate, nu știam nici persoanele care erau acolo în urma unor invitații trimise de organizatori. Nici măcar nu auzisem despre acel eveniment, nu cunoșteam persoanele, cu o singură excepție, invitate. În concluzie, doar într-o minte prejudiciată nu atât de opinii, cercetări și discuții științifice, cât de propria nevolnicie intelectuală, puteau fi făcute legături. Și, chiar prin absurd, dacă aș fi știut ce se întâmpla la Tirana, care este legătură între cele două evenimente, participanții de acolo, ambasadorul nostru și operele semnate Ary Murnu și Ion Lucian Murnu. Dimensiunea spre absurd a domnului ambasador este cu totul remarcabilă, păcat că nu este materializată în opere literare, în poeme sau în piese de teatru cu acest specific. Domnul Stănilă pare incapabil să-și inhibe acest fond conceptual și chiar psihologic. Mai mult, nu putem decât să constatăm că domnul ambasador a detectat o falsă oportunitate de a se băga în seamă ca străjer al românismului între ilirii turciți și, cu totul abuziv, depășindu-și competențele, a făcut presiuni cel puțin nedemne pentru țara noastră, în cadrul evenimentului organizat de noi.
Corect este să spunem că România, cel puțin din decembrie 1989 încoace, niciodată nu a exercitat astfel de presiuni, este străină de comportamente de acest tip, corespondente unor reflexe medievale, incompatibilă structural cu tendințe de ostracizare etnică, știm acest lucru și respectiva realitate este un motiv în plus să nu tolerăm un astfel de comportament în numele Ministerului Afacerilor Externe, întreprins dintr-o ambasadă europeană a României. Cunoaștem foarte bine și eforturile salutare pe care statul român le face în sprijinul românilor din Ucraina și din Serbia. În România, aromânii sunt liberi. Chiar dacă aceasta este o situație evidentă, ei nu acceptă să fie călcați în picioare de un ambasador cu ifose de pension, suferind ca pregătire de specialitate, și care, chiar în conferința de la Tirana, care i-a provocat caracterul să întreprindă acțiuni cu totul străine de statul care l-a trimis acolo, și-a luat calabalâcul și suita și a ieșit ostentativ de la masa discuțiilor. Este rușinos pentru noi să vă semnalăm un atare comportament diplomatic.
În cererea pe care noi am adresat-o încă de anul trecut Bibliotecii Naționale a României pentru a organiza împreună acest eveniment, prima expoziție din lume de carte aromână, am precizat realitatea cu care și domnul ambasador, sperăm noi, ar putea să fie de acord: România a fost cea mai confortabilă țară din punct de vedere al afirmării noastre culturale. În acest fel, considerăm că nu este o întâmplare ca prima expoziție de acest gen să fie în România.

Societatea Culturală Aromână vă adresează rugămintea de a constata aspectele de mai sus și de a retrage mandatul domnului Viorel Stănilă. În acest sens, Protestul de față va fi urmat de o listă de semnături, persoane fizice, asociații și organizații românești, o listă de solidarizare a cetățenilor români, prin care cerem ca domnului Viorel Stănilă să i se retragă calitatea de care pur și simplu și-a bătut joc. Dacă statul român acceptă acest lucru, noi nu o vom face de astăzi înainte.


21 februarie 2013


Chirața Gheorghe,
vicepreședinte Societatea Culturală Aromână


Marius Marian Șolea,
inițiator și coordonator al expoziției

21/02/2013

Autor:  
Destinatar: Ministerul Afacerilor Externe
Petitie si semnaturi in format: XLSxls   PDFpdf
*Stiri, informatii in legatura cu petitia:
*Cod validare:
 =