Exprimă-ţi opinia liber. Creează sau semnează o petiţie online.
Prima pagina » Petitii online » Readucerea in tara a tezaurului dacic de la Detroit
image

Petitie: "Readucerea in tara a tezaurului dacic de la Detroit"

Facebook share

ASOCIATIA ROMANIA VIE
Mun. Bucuresti, str. Misca Petre nr. 12,
Bloc M13, sc. 2, ap. 55, sector 5,
C.I.F.: 31052069
Email: romaniavie2012@gmail.com
Link: http://www.facebook.com/RomaniaVie
Blog: http://romaniavie2012.blogspot.ro/
Website: http://www.romaniavie.ro


Catre Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei
In atentia Ministrului Afacerilor Externe, dl. Titus Corlatean


STIMATE DOMNULE MINISTRU,


ASOCIATIA ROMANIA VIE, cu sediul la adresa citata in antet, a luat nota de anuntul domnului Kevin Orr, Emergency Manager al orasului Detroit, din Statele Unire ale Americii, privind eventuala vanzare a unei parti a colectiilor prestigiosului muzeu Detroit Institute of Arts pentru a obtine fondurile necesare acoperirii macar partiale a datoriilor enorme acumulate de municipalitatea acestui oras, confruntat cu o accentuata depopulare si cu enorme probleme financiare si sociale in urma inchiderii cu ani in urma a industriei de automobile si a celorlalte industrii care facusera candva din Detroit o infloritoare metropola cu 1,8 milioane de locuitori (in prezent, acesta de-abia trecand de 700 de mii). Dincolo de scandalul iscat de respectivul anunt - http://www.mlive.com/news/detroit/index.ssf/2013/06/national_outrage_grows_over_ta.html - , consideram ca aceasta ar putea reprezenta o sansa pentru Romania de a-si recupera o comoara nationala.
In colectiile celebrului muzeu de arta din Detroit se afla un tezaur compus dintr-un coif si cateva pocale de argint, foarte asemanatoare celor descoperite in mormantul principelui traco-get Cotys, de la Agighiol, din Dobrogea. De o valoare artistica ce nu poate fi negata, ele apartin unui stil de arta aristocratica care a inflorit in secolele VI-IV I.Ch. in spatiul getic de la est si sud de Carpati, pana in Muntii Balcani, si ilustrat de descoperiri foarte importante facute pe teritoriile Romaniei si Bulgariei.
Asa cum stim din mai multe surse literare antice, desi nu existau deosebiri semnificative de limba si civilizatie, populatiile dacice se imparteau in trei ramuri: dacii propriu-zisi, care traiau in interiorul arcului carpatic si la vest si nord de acesta, pana in sudul Poloniei, Slovacia si Ungaria de azi, getii raspanditi la est si sud de Carpati, precum si peste Dunare pana in Muntii Balcani, si moesii, care ocupau teritorii apartinand azi Bulgariei si Serbiei. In urma stabilirii in secolele VIII-VII I.Ch. a scitilor in nordul Marii Negre, in stepele pana atunci populate de o alta populatie tracica, cimmerienii, getii au intrat in contact cu arta animaliera in metale pretioase- bronz, argint si aur- a acestora. Preluand tehnicile si o parte din motivele scite, getii si-au dezvoltat propria arta animaliera in metale pretioase care a inflorit, asa cum spuneam, in secolele VI-IV I.Ch. Unii autori au incercat sa atribuie scitilor si tezaurele in tehnica artei animaliere descoperite in Romania si Bulgaria, dar diferentele stilistice si de factura a obiectelor, ca si corespondenta prea frapanta a raspandirii geografice a acestor tezaure cu spatiul cunoscut ca fiind al getilor, indica clar originea autohtona a acestora.
Tezaurul detinut de Detroit Institute of Arts dateaza cel mai probabil din secolul IV I.Ch., de cand dateaza si tezaurul de la Agighiol cu care se aseamana atat de mult, si a fost descoperit se pare in 1913, in apele Dunarii, in zona Portilor de Fier, in apropierea malului romanesc, de catre un marinar care l-a vandut, piesele respective ajungand mai intai intr-o colectie la Viena si in final in posesia muzeului american. Avand in vedere aceasta origine, coiful si pocalele mai sunt cunoscute drept tezaurul de la Portile de Fier. Mult timp, aceasta importanta descoperire a ramas cvasinecunoscuta arheologilor romani, fiind pentru prima data tratata intr-o teza romaneasca de specialitate in 1969, cand D. Berciu a publicat remarcabila sa lucrare „Arta traco-getica”, dedicata exact stilului aristocratic animalier din secolele VI-IV I.Ch.
Ei bine, daca se va trece la vanzarea unei parti a colectiilor muzeului din Detroit, Romania ar putea avea dupa exact o suta de ani de la descoperire o sansa nesperata de a recupera o importanta valoare de patrimoniu cultural national de care a fost privata prin efectul ocupatiei austro-ungare in regiunea unde s-a facut descoperirea si al contextului legal mult mai lax din acea perioada.
Pentru aceasta este nevoie ca ministerul pe care il conduceti sa se implice activ. Cat priveste fondurile necesare, daca statul roman a putut arunca miliarde de euro pe afaceri paguboase gen autostrada Bechtel, cu siguranta se pot gasi bani pentru readucerea in tara a unei astfel de comori din mostenirea lasata de stramosii nostri!
Asteptam cu interes raspunsul domniei voastre.

Alexandru Surcel
Presedinte

14/06/2013

Autor:  
Destinatar: Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei
Petitie si semnaturi in format: XLSxls   PDFpdf
*Stiri, informatii in legatura cu petitia:
*Cod validare:
 =