Exprimă-ţi opinia liber. Creează sau semnează o petiţie online.
Prima pagina » Petitii online » Salvati Brasovul de poluare!
image

Petitie: "Salvati Brasovul de poluare!"

Facebook share

SC Kronospan Romania SRL are in plan constructia unei fabrici de pal, in cartierul Stupini, din Brasov, la granita cu zona rezidentiala. In procesul de prelucrare al palului se foloseste o substanta numita formaldehida, care in cantitati mari este extrem de nociva organismului uman avand chiar posibil efect cancerigen. Societatea a fost de altfel amendata in 2007 cu 320.000 RON pentru nerespectarea normelor de mediu si autorizatiei de mediu, iar in 2008 cu 180.000 RON. Din acestia, 80.000 RON reprezinta amenda pentru neanuntarea autoritatilor de mediu cu privire la un incident soldat cu depasirea de doua ori a valorii maxim admise la formaldehida.
In 2002 SC Kronospan Romania SRL a obtinut autorizatia de construire cu nr.265 din 2002, eliberata de Primaria Municipiului Brasov, autorizatie in care s-a prevazut o durata de executie a lucrarilor de 10 ani, respectiv pana in anul 2012. In prezent se lucreaza intens pe santiarul Kronospan de la marginea zonei rezidentiale a Brasovului.

Website: http://keepitgreen.apispm.ro
E-mail: keepitgreen.brasov@yahoo.com

18/06/2008

Autor:  
Destinatar: Agentia Pentru Protectia Mediului Brasov
Petitie si semnaturi in format: XLSxls   PDFpdf
Stiri in legatura cu aceasta petitie:

Dezbateri publice despre impactul asupra mediului 08/06/2009
Kronospan Romania isi continua demersurile de a deschide aceasta fabrica la Brasov, folosind orice mijloace pentru ca autoritatile brasovene sa accepte deschiderea acestei firme.

Acum ai ocazia sa te implici direct, sa faci ceva concret dincolo de a semna o petitie online.

Vino la dezbaterea publica a raportului la studiul de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul "Modificare solutii constructive si modernizare tehnologie la fabrica de produse lemnoase", din Brasov, str. Strunga Mieilor nr 1, al SC KRONOSPAN ROMÂNIA SRL.

Arata ca iti pasa, şi ca te implici pentru sanatatea ta si a familiei tale si ca ai curajul sa faci ceva! Informeaza-te si participa la aceasta dezbatere! Sunt asteptati toti cei interesati de soarta mediului brasovean la dezbaterea care va avea loc la International Trade Center, Sala de Conferinţe, Bdul. Alexandru Vlahuta, nr. 10, Braşov in data de de 10 iunie 2009, ora 16:00
Observaţiile publicului se primesc zilnic la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Braşov, Str. Politehnicii nr. 3, până la data de 10 iunie 2009.

Daca esti impotriva acestui demers, trimite o petitie Agentiei de Protectia a Mediului Brasov!O poti face accesand acest link!

http://www.brasovul verde.ro/ ?page_id= 159

INVITATIE DE PRESA 23/07/2008
INVITATIE DE PRESA,

Firma Kronospan Romania SRL organizeaza joi, 24 iulie 2008, cu incepere de la orele 13.00 conferinta de presa cu tema:
Investitia Kronospan de la Brasov.

Pentru a putea pregati materiale cat mai cuprinzatoare va rugam ca pana miercuri, 23 iulie 2008, orele 12.00 sa ne trimiteti pe adresa de mail oana.bodea@kronospan.ro intrebarile dv referitoare la acest subiect.
Conferinta de presa va avea loc la International Trade Center, sala de conferinte, Bdul. Al. Vlahuta, nr. 10. Pentru detalii suplimentare va rugam sa o contactati pe dna Oana Bodea, manager public relation, tel:0731042303.

22 iulie 2008, BIROUL DE PRESA

Cu bicicleta prin Brasov 19/07/2008
Am apelat la acest site pentru a informa Brasovenii de aparitia Yahoo group pentru toti cei care vor sa se inscrie si sa participe la discutii, sa afle noutati si nu in ultimul rind de aparitia Clubului Cicloturistic Run 4 Fun Brasov. Orice parere este bine venita. Asteptam parerile voastre. Acestea sint cele 2 adrese de care vorbeam:
http://groups.yahoo.com/group/cubicicletaprinbv/
http://cicloturist.doodlekit.com/home
Numai folosind bicicleta putem avea o tara mai putin poluata si o viata mai sanatoasa.

Noutati 13/07/2008
In ziarul Transilvania Expres, din 12 iulie 2008 a aparut un articol edificatorprivind situatia firmei Kronospan:/ILEGAL. CHIAR DACA S-A DISPUS OPRIREA LUCRARILOR, FIRMA "KRONOSPAN" CONTINUA NESTINGHERITA CONSTRUCTIA FABRICII DE PAL DE LA STUPINI Ioan DINCA, Liliana JIGHIRA, Monica MORGOVAN & Andreea TANASOIU

Brasovenii din Stupini sunt din ce in ce mai alertati de faptul ca, in ciuda numeroaselor petitii, compania "Kronospan" continua constructia viitoarei fabrici de PAL de la marginea cartierului, ce va folosi in productie formaldehida, o substanta periculoasa pentru sanatate. Ei sunt cu atat mai ingrijorati cu cat societatea nu mai detine aviz de mediu, fiind amendata de catre Comisariatul Judetean al Garzii de Mediu Brasov, cu suma de 30.000 de lei. Mai mult, comisarii de mediu brasoveni au dispus sistarea imediata a lucrarilor, dar firma s-a considerat indreptatita sa continue constructia, sub pretextul ca a contestat decizia in instanta si pana la un raspuns definitiv din partea justitiei, poate sa-si vada de treaba. Mai mult, desi "Kronospan" obtinuse acordul de mediu in 2002, in baza vechii legi a protectiei mediului, conform careia documentul era valabil timp de cinci ani, deci a expirat in 2007, acum se prevaleaza de faptul ca noul act normativ care prevede ca autorizatia se acorda pe termen nelimitat. Reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Brasov au confirmat insa ca avizul pe care il detine compania nu mai este valabil. "In baza documentatiei depuse la noi, in anul 2002, firma a obtinut un acord de mediu conform Legii 137/1995, valabil timp de cinci ani. Intre timp legea a fost modificata, avizul este valabil nelimitat, dar din moment ce ei au obtinut documentul in baza vechii legislatii trebuie s-o respecte, deci avizul lor a expirat. Compania trebuie sa depuna din nou toate actele necesare si in functie de acestea li se va elibera sau nu un nou aviz", a explicat Elena Bucur, purtatorul de cuvant al APM Brasov.

Firma nu comenteaza deocamdata
In prezent, lucrarile de constructie decurg ca si cum firma ar fi cu toate autorizatiile la zi, camioanele aprovizionand incontinuu cu materiale santierul.
Am incercat sa stam de vorba si cu reprezentantii "Kronospan", insa acestia au refuzat sa comenteze, motivand ca numai agentia de PR din Bucuresti care-i reprezinta poate da explicatii presei, iar nimeni din partea acesteia nu era ieri in Brasov.
"Suntem la curent cu reclamatiile localnicilor si cu articolele aparute in presa, dar, cel mai probabil, agentia de PR va lua legatura cu dumneavoastra saptamana viitoare pentru a prezenta si punctul de vedere al companiei", le-a explicat reporterilor "Transilvania Expres" una dintre angajatele de la "Kronospan" Brasov.
Totusi, intr-un comunicat anterior, compania ii asigura pe brasoveni ca sanatatea nu le este pusa in pericol. "Produsele in sine pe baza de formaldehida nu se vor fabrica la Brasov, ci vor fi achizitionate din surse externe, asadar acestea nu reprezinta nici o problema pentru locatia din Brasov", a precizat conducerea societatii.
Desi i-au amendat atat la Brasov, cat si la Sebes, comisarii Garzii de Mediu sustin si ei ca substanta folosita nu ar fi asa de periculoasa precum cred localnicii. "Nu exista nici un pericol, atata timp cat formaldehida este exportata si transportata in cele mai bune conditii de siguranta", a declarat comisarul-sef interimar al Garzii de Mediu Brasov, Alexandru Tulbure. Totusi, societatea "Kronospan" a primit pana acum amenzi de zeci de mii de lei pentru inceperea constructiei noii platforme fara obtinerea acordului de mediu, pentru nerespectarea autorizatiei integrate de mediu la fabrica chimica, pentru nerespectarea normelor de protectie a mediului. Ultima data, "Kronospan" a fost amendata in martie 2008, cu 80.000 lei pentru neanuntarea autoritatilor de mediu cu privire la incidentul soldat cu depasirea de doua ori a valorii maxime la formaldehida.

Control pe santier
Coincidenta sau nu, dupa aparitia articolului de ieri din cotidianul "Transilvania Expres", la orele pranzului, la fata locului, santierul viitoarei fabrici Kronospan, a venit si un inspector din cadrul Inspectoratului Teritorial de Constructii Brasov, care a facut unele verificari. Inspectorul sef Camelia Plesa ne-a declarat insa ca nu poate sa se pronunte pana ce nu va finaliza controlul asupra modului in care se deruleaza investitia: "Daca sunt probleme, se vor lua masuri", a precizat Plesa.
Nici Primaria Brasov nu a trecut cu vederea petitia brasovenilor. Primarul George Scripcaru spune ca va interveni in aceasta problema, daca va constata ca ea afecteaza sanatatea cetatenilor. "La momentul acordarii avizelor, primarul a avut o conditie foarte importanta pentru Kronospan: sa nu foloseasca formaldehida. In cazul in care aceasta companie nu va respecta conditia, primarul George Scripcaru va face orice demers legal pentru a bloca constructia fabricii din Stupini", a declarat purtatorul de cuvant al Primariei Brasov, Sorin Toarcea.
Fabrica din zona Stupini este construita in baza unei autorizatii acordate de municipalitate in 2002. "Primaria a eliberat toate autorizatiile necesare, pentru ca la momentul respectiv compania avea toata documentatia in regula. Noi nu cerem firmei decat sa respecte conditiile de autorizare si avizele", a mai spus Sorin Toarcea, care afirma ca autorizatia de constructie emisa acum sase ani si-a pastrat valabilitatea. Totusi, initiatorul uneia dintre petitii, ce poate prof. dr. ing. Danut Ilea, sustine ca autorizatia de constructie si-a pierdut valabilitatea din 2004, conform Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991. "In anul 2002, Kronospan a obtinut autorizatia de construire in care s-a prevazut o durata de executie a lucrarilor de 10 ani, respectiv pana in anul 2012. Termenul de valabilitate a autorizatiei de construire - a nu se confunda cu "durata executarii lucrarilor" - era de 12 luni (pana in data de 26.03.2003), cu posibilitatea prelungirii acestui termen cu inca 12 luni. Lucrarile nefiind incepute in intervalul respectiv, potrivit legii, acestea pot fi executate numai in baza unei noi autorizatii de constructie. O data cu pierderea valabilitatii autorizatiei de construire, isi pierd valabilitatea si avizele si acordurile ce au stat la baza emiterii acesteia", afirma Ilea.

PE analizeaza situatia de la Stupini
Pana in prezent s-au strans peste 600 de semnaturi, iar una dintre petitiile brasovenilor care vor sa opreasca poluarea cartierului Stupini si a intregului Brasov cu formaldehida a ajuns chiar si pe masa Comisiei de petitii a PE, prezenta, la sfarsitul lunii trecute la Brasov. Reprezentantii Comisiei au decis ca petitia este admisibila si au promis ca Parlamentul European va analiza atent situatia semnalata. Petitii similare au ajuns la Ministerul Mediului si la Presedintia Romaniei.

*Stiri, informatii in legatura cu petitia:
*Cod validare:
 =