Exprimă-ţi opinia liber. Creează sau semnează o petiţie online.
Prima pagina » Petitii online » PETITIE adresata parlamentului pentru modificarea Legii nr.460/2003 privind Ordinul biochimistilor, biologilor...
image

Petitie: "PETITIE adresata parlamentului pentru modificarea Legii nr.460/2003 privind Ordinul biochimistilor, biologilor si chimistilor (OBBCSSR)"

Facebook share

Atit Ordinul biologilor, cit si DSP-urile si RENAR-ul interpreteaza abuziv legea NR. 460/2003 sustinind ca toti biochimistii, biologii si chimistii trebuie sa detina Avizul emis de Ordinul biologilor, peste 6 luni de la absolvirea studiilor superioare. Legea insa mentioneaza explicit ca biochimistii, biologii si chimistii intra sub incidenta acestei legi numai atunci cind sunt salariati si au atributii de exercitare sub semnatura a profesiunii, mentionate explicit in fisa postului si in organigrama institutiei.

Activitatea Ordinul biologilor consta in principal in colectarea de la membrii sai de taxe de inscriere, cotizatii lunare si taxe de participare la cursuri anuale de perfectionare, fara ca banii colectati sa contribuie la scopul declarat al legii, respectiv pregatirea profesionala a membrilor sai. Activitatea Ordinului biologilor in forma actuala reprezenta o afacere profitabila pentru cei din conducerea de virf care isi asigura bani de salarii si deplasari in strainatate, fara ca activitatea acestora sa fie utila membrilor.

Dupa plata taxei de inscriere ca membru, Ordinul biologilor obliga in mod abuziv la plata retroactiva pentru anii anteriori a cotizatiei lunare de membru, adica incepand cu data la care solicitantul s-a angajat la servici, chiar daca legea nu prevede asa ceva. Acesta se verifica cu usurinta in contabilitatea Ordinului biologilor unde se vede cuantumul cotizatiilor platite prin banca de catre un nou membru.

Modul in care se cheltuie banii adunati din cotizatii si taxe nu este publicat transparent pe site-ul Ordinului biologilor, astfel incat marea majoritate a membrilor nu cunoaste in ce scopuri se cheltuie banii lor.

Presedintele Ordinului biologilor este in acelasi timp Presedintele societatii Calilab care furnizeaza contracost catre membrii Ordinului biologilor cursuri de pregatire profesionala a biochimistilor, biologilor si chimistilor, fapt care permite trafic de influenta si de bani ai membrilor ordinului catre o alta societate. Aceasta imcompatibilitate este in mod surprinzator omisa de lege, dar si de consiliul national al Ordinului.

Ordinul biologilor isi asuma un drept inexistent in lege de a acredita anumite cursuri de perfectionare, chiar daca in lege aceasta atributie o are explicit ministerul sanatatii, pozitia Ordinului biologilor fiind consultativa. Ordinul biologilor nu accepta nici o alta dovada a calificarii profesionale la alte cursuri de perfectionare de cit cele agreate de Ordinul biologilor, deci nici la cursurile organizate de RENAR - organizmul de acreditare al competentei in domeniul de laborator al tuturor laboratoarelor din Romania. Suplimentar, Ordinul biologilor nu recunoaste nici cursurile organizate in alta tara din CE, chiar daca libera circulatie a serviciilor, inclusiv a celor de pregatire profesionala, sunt garantate in UE, deci recunoscute si in Romania.

Cursurile de formare profesionala pe care Ordinul biologilor le impune, se platesc in plus, peste taxele si cotizatiile lunare colectate de la membri, aceste cursuri sunt scumpe 25-40 EUR/curs si formale - gen cursuri de initiere pentru incepatori - si nu sunt utile celor care au deja cunostinte in aceste domenii. Cu toate acestea toti membrii trebuie sa plateasca aceste cursuri, in caz contrar nu vor primi cele 40 de credite anuale si nu li se vor reinoi avizele emise de Ordinul biologilor care stau la baza emiterii de catre DSP-uri a certificatelor de libera practica.

Cursurile de formare profesionala acceptate de Ordinul biologilor sunt in mare aceleasi, biologii si chimistii care au deja ani de experienta directa - teoretica si practica in laborator - fiind obligati sa plateasca anual cursuri pe care le-au facut deja doar pentru ca sunt obligati sa acumuleze credite (puncte).

Ordinul biologilor nu confirma primirea de documente prin inregistrarea acestora in registratura proprie si la solicitari scrise nu emite raspunsuri scrise asumate prin semnatura si stampila, decit verbal, astfel incit orice obuzuri nu pot fi atacate in nici un fel.


Pentru a elimina abuzurile din practicile actuale ale Ordinului biologilor, solicitam modificarea Legii nr.460/2003 privind Ordinul biochimistilor, biologilor si chimistilor (OBBCSSR), dupa cum urmeaza:

1. Art. 1, se va completa cu : (2) Biochimistii, biologii si chimistii care nu au atributii in exercitarea profesionala mentinate in fisa postului si organigrama societatii la care lucreaza, nu intra sub incidenta acestei legi.”

2. Art.22, (2) se va completa la sfirsit cu: „care au astfel de atributii prevazute explicit in fisa postului si organigrama societatii unde sunt angajati.”

3. Art.22, se completeaza cu: (3) „Este interzisa exercitarea asupra membrilor ordinului a unor conditionalitati intre calitatea de membru al Ordinului si achizitiia catre membri sau societatile la care activeaza a orice tip de produse si servicii de la furnizori recomandati de Ordin sau functionari ai Ordinului.”

4. Art.27, a) se completeaza cu: „Taxa de inscriere si cotizatia lunara sunt singurile contributii platite de membri catre ordin si numai pentru perioada viitoare, nu retroactiv. Orice sume incasate de OBBCSSR pentru perioada retroactiva momenutului inscrierii ca membru, vor fi restituite prin transfer bancar, in termen de 90 de la data aprobarii acestei legi, fara nici o procedura speciala din partea membrului. In primele 12 luni membrii sunt scutiti de participarea la cursuri de perfectionare, iar emiterea avizului OBBCSSR se va face doar in baza taxei de inscriere. Cursurile de perfectionare organizate de OBBCSSR vor fi gratuite pentru toti membrii OBBCSSR. Taxa de participare la cursurile organizate de alte institutii acreditate de Ministerul Sanatatii nu va depasi 15 EUR/persoana/curs. Intr-un an calendaristic membrii vor participa la minim 3 cursuri diferite de perfectionare, inlcusiv cursurile organizate de RENAR-organismul national de acreditare. Sunt scutiti la participarea de la cursuri membrii care dovedesc ca au parcurs in anii anteriori cursurile din anul in cauza, atunci cind alte cursuri noi nu sunt acreditate de ministreul sanatii”.

5. Art.28, se modifica inceputul propozitiei cu urmatoarele: „Cu acordul adunarii generale se aproba directiile de cheltuiere a fondurilor banesti pentru anul urmator, care se vor canaliza cu prioritate in scopul pregatirii profesionale a membrilor, inclusiv pentru orice delegatii externe ale conducerii OBBCSSR, ...”, dupa cuvintul „pregatirii profesionale” se va adaugi „exclusiv a membrilor OBBCSSR, nu a conducerii OBBCSSR. Raportul de venituri si cheltuieli pentru toti anii vor fi pulbicati permanent pe site-ul OBBCSSR.” si se va elimina complet restul propozitiei „acordarea de burse, crearea de institutii cu scop filantropic ...”.

6. Art.31, referitor la alegerile pentru organele de conducere, dupa cuvintele „o data la 4 ani” se va modifica in „o data la 2 ani”.

7. Art.32, se completeaza cu: (4) „Adunarea generala aproba raportul de venituri si cheltuieli”.

8. Art.35, se completeaza cu: (4) „Orice functie din conducerea superioara si din biroul executiv central al OBBCSSR este incompatibila cu alte functii ocupate sau actionariat la alte societati care furnizeaza catre OBBCSSR produse sau servicii, in acest sens fiecare membru din conducere va completa o declaratie pe propria raspundere. Pot ocupa functii de conducere superioara numai persoanele care sunt membri cotizanti ai Ordinului, care detin Certificat de libera practica emis de DSP, si care detin atributii profesionale prevazute explicit in fisa postului si organigrama societatii unde sunt angajati. Este exceptat de la aceasta prevedere personalul auxiliar al OBBCSSR”.

9. Art.36, se completeaza cu: (6) „Orice functie din conducerea judeteana si din biroul executiv local al OBBCSSR este incompatibila cu alte functii ocupate sau actionariat la alte societati care furnizeaza catre OBBCSSR produse sau servicii, in acest sens fiecare membru din conducere va completa o declaratie pe propria raspundere. Pot ocupa functii de conducere judeteana numai persoanele care sunt membri cotizanti ai Ordinului care detin Certificat de libera practica emis de DSP, si care detin atributii profesionale prevazute explicit in fisa postului si organigrama societatii unde sunt angajati. Este exceptat de la aceasta prevedere personalul auxiliar al OBBCSSR”.

10. Art.37, se va completa la sfirsit cu: „daca nu intra in contradictie cu prevederile articolelor Art.35 si Art.36.”

11. Art.38, se va completa „Orice solicitari scrise primite catre Ordin vor fi inregistrate in registratura proprie si vor primi un raspuns in scris.”

12. Art.46, dupa cuvintul „sanitar” se va completa cu: „care au astfel de atributii prevazute explicit in fisa postului si organigrama societatii unde sunt angajati.”

23/08/2010

Autor:  
Destinatar: Parlamentul Romaniei
Petitie si semnaturi in format: XLSxls   PDFpdf
*Stiri, informatii in legatura cu petitia:
*Cod validare:
 =