Prima pagina » Petitii online » Legea apiculturii asteptata de apicultori

Petitie: "Legea apiculturii asteptata de apicultori"

Suntem multi nemulțumiți de propunerea de modificare a legii apiculturii. Suntem multi nemulțumiți de monopolul acordat SC ICDA SA. Suntem multi nemulțumiți de umplerea rafturilor din hipermarketuri cu "miere" chinezească. Suntem multi nemulțumiți de prețul derizoriu oferit pentru mierea noastră produsa de albine, descalificata prin oferirea catre piata a falsurilor toxice produse de combinatele din China și alte locuri. Vrem ca produsele autohtone neamestecate cu produse de alta provenienta (fie miere falsificata sau nu), sa fie prezentate corect iar cupajarile si falsurile de orice fel sa nu aiba dreptul de a se prezenta drept miere autohtona. Sa urmam exemplul acelor tari unde mierea este doar miere si nimic altceva inlocuitor sau adaos de completare iar mierea romaneasca este clar si sigur DOAR DIN ROMANIA. Vrem ca cei care folosesc orice substante chimice in agricultura, silvicultura sau in orice activitate in natura sa fie obligati sa anunte autoritatea locala iar apicultorii sa fie preveniti in timp util. Vrem ca in toate zonele cu potential melifer sa se aduca la cunostinta apicultorilor si publicului larg despre gradul de utilizare al neonicotinoidelor si altor substante ce afecteaza viata albinelor precum si incidenta acestor substante (in actiune directa cat si cumulativ) asupra sanatatii populatiei. Vrem ca prin legea apiculturii sa se stimuleze si sa fie protejata productia TUTUROR PRODUSELOR STUPULUI la cel mai inalt nivel calitativ, sa se recunoasca importanta polenizarii realizata de albine si sa fie demascate falsurile de orice fel. Vrem sa fie reglementata corect si clar activitatea in apicultura atat stationar cat si pastoral. Vrem ca cei ce concep, promoveaza si voteaza aceasta lege sa inteleaga faptul ca albina care a trait in tara noastra inainte de 2005 a fost intens concurata si chiar stimulata prin selectie naturala astfel, atat prin multiple incercari de aclimatizare a altor rase dar si prin insertia naturala realizata de-a lungul multor ani anteriori, chiar secole. Cei ce sustin in acest mod “protectia” a ceea ce ei numesc albina noastra carpatina trebuie sa inteleaga faptul ca nu exista nicio garantie ca teritoriul national poate fi izolat de Europa si ca nu poate fi realizata o eficienta protectie a rasei daca s-ar pedepsi prin amenzi draconice zborul insectelor. Daca nu ar urmari instituirea monopolului SC ICDA SA prin aceasta lege, initiatorii ar putea lesne descoperi ca exista mijloace mult mai eficiente, moderne si chiar incredibil de ieftine de a prezerva o rasa dintr-o specie fie ea si melifera carpatina.

30/09/2019

Destinatar: Camera deputatilor si comisia pentru agricultura din camera deputatilor