Exprimă-ţi opinia liber. Creează sau semnează o petiţie online.
Prima pagina » Petitii online » Extragerea agresorului din familie, stabilirea lui/ei cu domiciliu temporar intr-un centru de primire si consi...
image

Petitie: "Extragerea agresorului din familie, stabilirea lui/ei cu domiciliu temporar intr-un centru de primire si consiliere"

Facebook share

Initiator: Grupul de Reflectie / Think Tankul “Mater et Filii Patitur”, Think Tank constituit in cadrul proiectului “I4P Romania – Pregatirea Retelei Infrastructura pentru Pace Romania”

Prezentul document de advocacy a fost depus la Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, avand numarul de inregistrare 6892/24.02.2016

Destinatar: Doamna Ana Costea,
Ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice

Stimata Doamna Ministru,

Pe aceasta cale va informam ca in cadrul proiectului „I4P – Romania, Infrastructura pentru Pace Romania” s-a constituit Think Tankul / Grupul de Reflectie „Mater et Filii Patitur ”, Think Tank in opinia caruia este nevoie de o schimbare majora cu privire la combaterea violentei domestice, in sensul ca cea mai eficienta abordare a acestui flagel este extragerea agresorului din familie, stabilirea lui/ei cu domiciliu temporar intr-un centru de primire si consiliere, cu definirea unui traseu fix de la centrul temporar la locul de munca si expunerea acestuia la Practici Restaurative, in vederea constientizarii si a schimbarii mentalitatii agresorului.

Va rugam sa luati in considerare aceasta propunere de a schimba reglementarile in vigoare pentru a lasa parintele cu comportament adecvat impreuna cu copii la domiciliu si a dispune mutarea parintelui agresor in centrul de consiliere. Aceasta schimbare aduce cu sine si reducerea costurilor facute din banii publici, intrucat centrul nu va cheltui resurse pentru intretinerea mamei si copiilor, ci doar a agresorului.

Va inaintam, spre analiza prezentul document de advocacy, prin care va propunem sa luati in considerare pe langa masura mai sus propusa si folosirea Practicilor Justitiei Restaurative, ca metode post-moderne de succes in prevenirea, combaterea si instrumentarea conflictelor de familie, si in masura in care veti considera ca Practicile Restaurative (Conferinta de Familie si Conferinta Victima - Agresor, in principal) sunt benefice interesului public, sa luati o decizie in acest sens, apeland la expertiza acumulata in proiectul „I4P Romania – Infrastructura pentru Pace Romania”, care va poate pune la dispozitie serviciile unor specialisti atent pregatiti si selectati, membri sau asociati ai Think-Tank-ul “Mater et Filii Patitur”, Think Tank constituit in acest proiect, avand ca obiectiv cresterea capacitatii de a combate violenta in familie, de a instrumenta si rezolva conflictele care afecteaza familia si in special interesul superior al copiilor.

In opinia Promotorului proiectului „I4P – Infrastructura pentru Pace Romania”, precum si in opinia membrilor Think Tankului mai sus mentionat, ANES va putea sa optimizeze activitatea sa - si sa puna in aplicare cu mai mult succes atributiile pe care le are conform legii, prin apelarea la serviciile unei entitati civice, impartiale, neutre si independente de structurile politice si administrative, precum este Think Tankul „Mater et Filii Patitur”, pentru a creste calitatea vietii si a sigurantei sociale a femeilor si copiilor, prin medode ce tin de Justitia Restaurativa si au ca rezultat schimbarea de mentalitate.

Practicile Restaurative au fost testate in Australia, Statele Unite, Canada, Vestul UE, si s-a dovedit ca au o eficienta sporita in prevenirea, combatera si instrumentarea conflictelor de familie, mai cu seama a celor care au si o puternica incarcatura emotionala legata de demnitatea persoanei. Eficienta sporita a acestor metodelor de Justitie Restaurativa vine din faptul ca tot procesul de prevenire a escaladarii conflictului, de combatere si instrumentare a declansatorilor violentei, se concentreaza pe cum ar putea fi reparat raul, prejudiciul produs, pe echilibrarea emotionala a actorilor din contextul conflictual, pe modul in care se poate restaura demnitatea victimelor.

Prin Practicile Restaurative declansatorii conflictului sunt stabilizati prin asumarea constienta a unor responsabilitati, prin elaborarea de propuneri realiste si impelementabile pentru echilibrarea situatiei. Mentionam ca prin procesele de Justitie Restaurativa se genereaza masurile reparatorii de reconstructie a demnitatii civice a persoanei lezate, precum si optimizarea imaginii autoritatii care vine cu celeritate, in intampinarea nevoilor sociale si civice pe care le are cetateanul. Justitia Restaurativa genereaza procese de schimbare, motivatii de asumare a raspunderii, caci Practicile Restaurative sunt intai de toate procese de schimbare a mentalitatii.

Fiind in mod dominant procese de schimbare de atitudine si de mentalitate, folosirea Practicilor Restaurative in tipologia de conflicte de familie va genera stabilitate sociala, si in acelasi timp cresterea increderii civice in respectarea drepturilor va duce la optimizarea comportamentelor civice si la diminuarea tensiunilor sociale.

Prezentul document de advocacy este elaborat intr-un Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine autorului si/sau multiplicatorului. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org şi http://www.fondong.fdsc.ro

06/03/2016

Autor: Membrii Think Tankului "Mater et Filii Patitur": Daniela V. Stefanescu, Mirela Andrei, Liliana Elena Dobrica, Mihail Brinzea
Destinatar: Doamna Ana Costea, Ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice
Petitie si semnaturi in format: XLSxls   PDFpdf
*Stiri, informatii in legatura cu petitia:
*Cod validare:
 =