Prima pagina » Petitii online » Salvati Locurile de Suflet - Protejati Catedrala Sf. Iosif si monumentele istorice de patrimoniu

Petitie: "Salvati Locurile de Suflet - Protejati Catedrala Sf. Iosif si monumentele istorice de patrimoniu"

Petitie: act ce are ca obiect respectarea articolului 59, din Legea nr. 422 din 18 iulie 2001 privind protejarea monumentelor istorice, ce prevede urmatoarele: "pana la instituirea zonei de protectie a fiecarui monument istoric potrivit art. 9 se considera zona de protectie suprafata delimitata cu o raza de 100 m în localitati urbane, 200 m în localitati rurale si 500 m în afara localitatilor, masurata de la limita exterioara, de jur-împrejurul monumentului istoric".
Au ramas cateva locuri, in Bucuresti, care ne reprezinta ca popor si personal, fiind parte din noi, locuri pe care le aratam cu mandrie copiilor nostri, dar si oaspetilor din tara sau din strainatate, adevarate bijuterii care infrumuseteaza mediul in care traim: Ateneul Roman, Gradina Cismigiu, Catedrala Patriarhala de pe dealul Mitropoliei, Catedrala romano-catolica "Sfantul Iosif", Muzeul de Arta, cladirea C.E.C.-ului, Muzeul satului, Muzeul taranului roman, Spitalul si Biserica Coltea, Centrul vechi istoric (zona Lipscani) si multe alte locuri de suflet in tara.
In ultimii ani, urma lasata de istoria noastra prin astfel de monumente este sfasiata de ansambluri de otel si sticla, impersonale, care pe langa faptul ca umbresc aceste locuri ale sufletelor noastre, le pun intr-un pericol real, iar haosul urbanistic creat dupa 1990 este comparabil sau chiar il intrece pe cel din perioada lui Ceausescu.
Construirea fara o viziune clara si unitara a dezvoltarii urbanistice a orasului, a mentinerii identitatii culturale si istorice a acestuia, nerespectarea zonei de conservare integrata, de 100 metri in mediul urban, instituita de Legea 422 din 18 iulie 2001 poate duce la distrugerea a ceea ce inseamna valoare urbanistica si de cult, mai exact la distrugerea unor locuri de suflet pentru generatii intregi de bucuresteni: Catedrala Sfantul Iosif, Biserica Armeneasca, Palatul CEC si multe alte monumente.

Bucuresti-ul a trait deja experienta trista in care un monument istoric de patrimoniu a suferit de pe urma construirii in imediata apropiere a unei cladiri de birouri. Biserica Armeneasca a fost afectata de pe urma incendiului puternic ce a cuprins Millenium Business Center, aceasta suferind initial si crapaturi puternice in structura ca urmare a construirii cladirii de birouri. Dorim ca astfel de situatii sa nu se mai repete nicaieri in Romania!

Catedrala Sfantul Iosif din Bucuresti are nevoie de ajutor! Desi s-au luat anumite masuri pana acum, legislatia tarii nu este respectata de toata lumea. Prin Hotararea publicata in Monitorul Oficial nr.934/2006, Senatul Romaniei a solicitat Guvernului Romaniei oprirea lucrarilor si elaborarea unui proiect de lege pentru declararea utilitatii publice de interes national asupra imobilului Cathedral Plazza - teren si constructie in curs de realizare - si sa urmeze de urgenta procedurile de exproriere si de stabilirea despagubirilor.
Totodata, in septembrie 2007, Parlamentul Europei, prin Declaratia nr. 0054, semnata de 424 de europarlamentari, a aratat ca emiterea autorizatiei de construire pentru uriasul de metal, s-a realizat cu incalcarea grava a legislatiei romanesti in vigoare, dar si cu incalcarea Conventiei de la Granada, pentru protejarea patrimoniului arhitectural european, la care Romania a aderat din 1997.
Intrucat toate masurile si demersurile de pana acum au ramas fara un rezultat concret, pana in prezent, pentru a demonstra ca Romania este o tara care isi sustine valorile, pentru a arata ca ne respectam cultura, istoria si traditiile, vom lua atitudine semnand aceasta petitie, cerand pe aceasta cale Guvernului si Parlamentului Romaniei sa isi respecte propriile legi si hotarari si, totodata, sa priveasca catre cetatenii acestei tari.
Noi cei care vom semna aceasta petitie cerem:

- Guvernului Romaniei prin structurile sale responsabile, sa intervina imediat, prin toate mijloacele legale, interne si comunitare, in apararea patrimoniului cultural arhitectural de valoare nationala si universala;
- Parlamentului Romaniei sa ia in discutie, in regim de urgenta, proiectul de expropriere a imobilului Cathedral Plaza;
- Presedintelui Romaniei sa dea dovada de impartialitate si sa intervina de urgenta pentru respectarea legislatiei romane si europene si sa restabileasca normalitatea inlaturand dezechilibrul actual care a lasat fara zona de protectie toate monumentele istorice din Romania, dand deplina sa recunoastere protejarii integrate a monumentelor istorice, astfel cum este stabilit in dreptul comunitar si inclusiv prin dispozitiile normelor interne, respectiv ale art. 59 din legea 422/2001.

Deciziile tale schimba viata ta, pe a altora, modeleaza mediul inconjurator
si pastreaza vii locurile tale de suflet!

Salveaza Catedrala Sf. Iosif de la distrugere!

18/08/2009

Destinatar: Guvernul României, Parlamentul Romaniei, Presedintele Romaniei