Exprimă-ţi opinia liber. Creează sau semnează o petiţie online.
Prima pagina » Petitii online » Salvati Iconostasul de la Cotroceni
image

Petitie: "Salvati Iconostasul de la Cotroceni"

Facebook share

Prin H.G. nr.194/25.02.2009, Guvernul Romaniei a dispus transferul de la Muzeul National de Arta al Romaniei in administrarea Administratiei Prezidentiale a unui numar de 108 bunuri culturale mobile.
Iconostasul bisericii fostei manastiri Cotroceni, databil catre 1682, este piesa cea mai importanta din ansamblul ce face obiectul transferului, fiind singurul pastrat din perioada cantacuzina in colectii publice muzeale. Acest iconostas reprezinta una dintre capodoperele Galeriei de Arta Veche Romaneasca, care expune cea mai ampla si coerenta colectie de arta medievala romaneasca, prezentand obiecte reprezentative pentru perioada cuprinsa intre secolul al XIV-lea si secolul al XVIII-lea.

Concluzia unanima a comisiei de specialisti convocata de MNAR pentru a analiza consecintele care ar fi generate de mutarea iconostasului a fost aceea ca demontarea ansamblului iconostasului, precum si schimbarea brutala de mediu pe care o presupune mutarea sa intr-un spatiu nou construit, i-ar produce degradari structurale severe si iremediabile. In plus, acest transfer ar limita sensibil accesul publicului larg la obiectele de patrimoniu vizate de HG 194/2009 si ar duce la dezmembrarea celei mai mari si mai reprezentative colectii publice constituite de arta medievala romaneasca.

Printre membrii comisiei de specialisti s-au numarat cunoscuti restauratori si istorici de arta: Pia Stinghie (coordonator al echipei care a realizat ultima restaurare a iconostasului în 2002), Prof. Univ. Dr. Dan Mohanu (Sectia de Conservare Restaurare Pictura Murala a Universitatii Nationale de Arte Bucuresti), Prof. Univ. Dr. Oliviu Boldura (Universitatea Nationala de Arte Bucuresti), Mihai Stinghie, Cornelia Savescu, Dinu Savescu, Romeo Gheorghita, Geo Niculescu (Institutul National de Cercetare in Conservare si Restaurare), Dan Stefanescu (Sef Sectie Restaurare Muzeul Taranului Roman), istorici de arta si cercetatori precum Prof. Univ. Dr. Corina Popa (Universitatea Nationala de Arte Bucuresti), Ioana Iancovescu (Institutul de Istoria Artei „George Oprescu”), Constanta Costea (Institutul de Istoria Artei „George Oprescu”) si Tereza Sinigalia (Institutul National al Monumentelor Istorice).
Deoarece transferul pieselor a fost dispus fara ca aceasta situatie sa fie discutata in Comisia Nationala a Muzeelor si Colectiilor, Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania lanseaza un apel public pentru a initia o dezbatere la nivel national privind oportunitatea deciziei luate de forurile administrative, in conditiile in care nu s-a avut in vedere aspectul degradarii iremediabile a iconostasului in cazul mutarii acestuia.

18/03/2009

Autor: Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania
Destinatar: Guvernul Romaniei, Prim-Ministru Emil Boc, Ministrul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, Theodor Paleologu, Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, Administratia Prezidentiala
Petitie si semnaturi in format: XLSxls   PDFpdf
Stiri in legatura cu aceasta petitie:

Interviu cu initiatorul acestei petitii, Dragos Neamu, presedintele RNMR 30/03/2009
http://www.realitatea.net/exclusiv-iconostasul_484661.html

Noutati 30/03/2009
Dragi petitionari,

Va informam ca Reteaua Muzeelor a deschis mai multe actiuni in instanta impotriva Guvernului si a Administratiei Prezidentiale care cer anularea Hotărârii de Guvern nr. 194/25.02.2009 ca una abuzivă, delegarea unui expert care să evalueze gradul de risc ce poate interveni prin transferarea unor bunuri culturale dintre cele vizate, numirea unui expert judiciar care să preia în administrare bunurile culturale şi punerea acestora sub sechestru până la emiterea unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile.

Demersul dumneavoastra nu este inutil Petitia va fi trimisa la o Ministerul Culturii, la Guvern, la U.E. si UNESCO. Tinem deschisa lista.

Va multumim

Neamu Dragos, presedinte Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania

Noutati 23/03/2009
Astazi, Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania a depus in instanta cererea de anulare a HG-ului cu pricina. Va promitem ca demersul dumneavoastra nu e ste inutil. De asemenea, am obtinut sprijinul Networking of European Museum Organisations, cea mai mare retea europeana a muzeelor la care suntem afiliati si care ne va face lobby la UE si UNESCOContinuati sa ne sustinenti.

Noutati 20/03/2009
http://www.observatorcultural.ro/m*articleID_21422-articles_details.html
http://www.observatorcultural.ro/v*articleID_21413-articles_details.html
http://www.cotidianul.ro/b-76489.html

Noutati 20/03/2009
O prezentare foarte lucida si bine documentata a temei, scrisa de Cosmin Ungureanu, se poate gasi urmand link-ul:
http://www.observatorcultural.ro/m*articleID_21422-articles_details.html
De asemenea, textul HG-ului in discutie apare, cu un comentariu pertinent al lui Vladimir Bulat, pe un blog care poate fi accesat la adresa:
http://ochiuldeveghe.over-blog.com/article-29103342-6.html#anchorComment
Autorul comentariului a preluat textul HG-ului accesand site-ul:
http://www.dsclex.ro/legislatie/2009/martie2009/mo2009_150.htm#hg194

Patrimoniul si biserica Cotroceni 20/03/2009
http://patrimoniul-si-biserica-cotroceni.blogspot.com/

Iconostasul moare dacă se predă la Cotroceni 19/03/2009
http://www.cotidianul.ro/iconostasul_moare_daca_se_preda_la_cotroceni-76603.html

*Stiri, informatii in legatura cu petitia:
*Cod validare:
 =