Exprimă-ţi opinia liber. Creează sau semnează o petiţie online.
Prima pagina » Petitii online » Cerem echiparea jandarmilor cu camere de inregistrare video
image

Petitie: "Cerem echiparea jandarmilor cu camere de inregistrare video"

Facebook share

Cer ca Jandarmeria Romana sa dispuna de urgenta echiparea tuturor jandarmilor cu echipament de inregistrare Audio-Video de tipul BWV (Body Worn Video). Legea trebuie schimbata in asa fel incat sa acorde jandarmilor competența de a folosi camerele BWV în executarea legală a îndatoririlor, în scopul prevenirii și detectării infracțiunilor.

Utilizarea camerelor BWV va fi evidentă, ceea ce înseamnă că aparatele video vor fi vizibile și purtate în afara uniformelor ofițerilor de poliție. Odată ce sunt puse în funcțiune, în centrul dispozitivelor va apărea un semnal luminos prin care cetatenii vor stii ca sunt filmati.

Înregistrările BWV vor fi specifice incidentelor, adică jandarmul va activa aparatul vide la începutul unui incident sau unei interacțiuni cu o persoana și va continua înregistrarea neîntreruptă până când nu mai este necesar, sau pana cand filmarea va fi continuata de o alta camera de inregistrare cum ar fi o camera CCTV din sectia de politie.

Jandarmii nu vor înregistra activitatea generala de patrulare, decât dacă fac parte dintr-o operațiune specifică (de exemplu, activitate de ordine publică la meciurile de fotbal).

Deși decizia de a înregistra și când să oprească înregistrarea ii apartine jandarmului, camera BWV trebuie să fie utilizată în orice situație în care:
- Acesta poate contribui la furnizarea unei de probe cu privire la investigarea oricărei infracțiuni sau a unei infracțiuni suspectate.
- Atunci când utilizarea BWV ar asigura transparența unei întâlniri (de exemplu legitimarea unui cetatean, utilizarea forței).
- Atunci când este necesar ca utilizatorul sau un cetatean să completeze un raport scris despre o întâlnire sau incident.
- Orice altă ocazie în care utilizatorul consideră că o înregistrare poate avea valoare probatorie în viitor și că o înregistrare este proporțională și legală în circumstanțe.

Există o serie de situații specifice când este obligat să înregistreze neintrerupt:
- Oprirea unui autovehicul.
- Participarea la o actiune de arestare a unui suspect.
- Perchezitie corporala/autovehicul.
- Legitimarea cetatenilor.
- Incidente critice.
- Utilizarea forței împotriva persoanelor sau a bunurilor.
- Incercarea de evacuare a unui individ sau unui grup sub orice putere legală.
- Abuz domestic.

La activarea camerei de înregistrare, jandarmul (acolo unde este posibil și practic să o facă) ii anunță pe cei prezenți că are loc înregistrare video și audio.

Camera va salva înregistrarea pe un dispozitiv de stocare intern și securizat. La sfârșitul de tura al jandarmului, materialul este încărcat în infrastructura securizată pentru a fi folosit ca probă în instanță sau în alte proceduri judiciare. Eliminarea din sistem a inregistrarilor se va produce automat la 6 luni de la data efectuarea lor, daca acestea nu au fost solicitate in instanta.

Orice tentativa de stergere sau alterare a materialelor de pe dispozitivul de filmat se va considera distrugere de probe si se va pedepsi conform legislatiei in vigoare.

Neutilizarea camerei de inregistrare BWV in cazurile care necesita acest lucru duce la suspendarea persoanei vinovate pe o perioada de 3 luni sau chiar demiterea din Jandarmerie.

03/04/2019

Autor: Catalin Mihai Munteanu
Petitie si semnaturi in format: XLSxls   PDFpdf
*Stiri, informatii in legatura cu petitia:
*Cod validare:
 =