Exprimă-ţi opinia liber. Creează sau semnează o petiţie online.
Prima pagina » Petitii online » Petitie privind stabilirea perioadelor şi zonelor de prohibitie a pescuitului
image

Petitie: "Petitie privind stabilirea perioadelor şi zonelor de prohibitie a pescuitului"

Facebook share

In atentia :
MINISTERULUI AGRICULTURII ŞI DEZVOLTĂRII RURALE
MINISTERULUI MEDIULUI ŞI SCHIMBĂRILOR CLIMATICE
AGENTIEI NATIONAL PENTRU PESCUIT SI ACVACULTURA


Domnilor Ministri, Domnule Presedinte

Referitor la Proiectul de Ordinul privind stabilirea perioadelor şi zonelor de prohibitie a pescuitului, precum şi a zonelor de protectie a resurselor acvatice vii în anul 2015, noi , pescarii sportivi, formulam urmatoarea scrisoare deschisa prin care, in numele transparentei decizionale solicitam urmatoarele:

1. Sa ne comunicati ratiunile care au stat la baza formularii acestui proiect de ordin in forma care reiese din documentul atasat prezentei si care in momentul de fata se gaseste pe site-ul Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura. Avem in vedere expunerea de motive precum si modul de calcul al perioadelor de prohibitie.
2. Avand in vedere faptul ca, scopul perioadei de prohibitie este protejarea vietuitoarelor acvatice pe perioada reproducerii va rugam sa precizati si sa anexati proiectului de ordin studiile biologice care au stat la baza emiterii acestui ordin si in baza carora s-au stabilit atat perioada generala de prohibitie cat si prohibitia pe specii.
3. Va rugam sa anexati studiile de impact pentru mediul economic ( si aici avem in vedere in special turismul dar nu numai) din care sa se vada efectele acestei masuri pe termen scurt, mediu si lung. Vorbim aici si de analiza necesitate – oportunitate care trebuie sa stea la baza oricarei masuri administrative de interes public general.
4. Va rugam sa ne comunicati ratiunile in baza carora, anumite specii de pesti sunt prohibite la pescuit si dincolo de perioada de depunere a icrelor , desi sunt mentionate ca exceptii intr-un capitol distinct (avem in vedere aici stiuca de exemplu).
5. Va rugam sa ne comunicati ratiunile in baza carora anumite specii de pesti , cum ar fi de exemplu avatul sau salaul, nu sunt protejate de prohibitie, ele depunand icrele anterior perioadei stabilite in acest scop prin proiectul de ordin susmentionat .
6. Va rugam sa ne comunicati daca s-au facut recent studii pe teritoriul tarii noastre privind reproducerea unor specii iubitoare de apa calda, cum ar fi somnul si cleanul de exemplu, si care, din punctul nostru de vedere nu sunt protejate prin lege , intrucat este stiut faptul ca , in tara noastra, mai ales in regiunile subcarpatice si bazinele superioare ale marilor rauri, aceste specii depun icrele doar la sfarsitul lunii iunie sau chiar in lunile iulie- august.
Va mai solicitam ca la elaborarea acestui ordin sa aveti in vedere urmatoarele:
1. Dreptul pescarilor sportivi de a se putea bucura de exercitarea pasiunii lor pe parcursul intregului an asa cum e normal si legal. In acest sens va solicitam sa aveti in vedere si sa introduceti un sistem de prohibitie diferentiat pe specii si perioade de prohibitie astfel incat , prin aceasta sa se asigure atat protectia vietuitoarelor acvatice cat si ocrotirea drepturilor si libertatilor cetatenesti . Proiectul de ordin, in forma actuala, aduce o ingradire nejustificata a libertatii de miscare a cetateanului .
2. In scopul armonizarii legislative la nivel european , in cercetarea prealabila emiterii unui asemenea ordin, va rugam sa observati modul in care este tratata si solutionata aceasta problematica in celalalte state membre UE precum si sa implementati masuri similare in legislatia interna.
3. Efectuarea unei dezbateri publice reale cu intreaga societate civila, inainte de elaborarea unui astfel de ordin, intrucat masura nu vizeaza doar pescuitul (comercial si sportiv) avand un impact indirect asupra mediului si asupra economiei. Facem refrire aici la turism in general si la turismul pe malul Dunarii si in Delta Dunarii in special , activitate ce poate fi o importanta sursa de venit la bugetul statului daca e gestionata corespunzator si fara oprelisti.
4. Impactul asupra fenomenului de braconaj, pentru ca, pe de o parte pescarii sportivi care au constiinta civica se comporta precum adevarati gardieni ai apelor iar, pe de alta parte , braconieri vor incalca legea indiferent ca e prohibitie sau nu. Ba mai mult , practica ultimilor ani a demonstrat ca in prohibitie o vor incalca mai abitir datorita castigurilor mai mari realizate.
5. Asociatiile de pescari pe care le invitati la masa negocierilor nu reprezinta cu adevarat interesele pescarilor atunci cand sunt invitate avand in vedere faptul ca , niciodata in ultimii anii, vreuna dintre acestea, nu a organizat vreo AGA sau AGEA prin care sa solicite opinia membrilor care le compun cu privire la prounerile de acte normative supuse negocierii . Astfel ceea ce obtineti de la asa zisa societate civila invitata la masa negocierilor nu reprezinta opinia pescarilor vis-a-vis de problematica supusa dezbaterii. O astfel de opinie puteti obtine insa prin aceasta scrisoare si vizionanad topicurile dedicate prohibitiei si conditiilor de pescuit in Romania, care aduna zeci de pagini an de an.


Va multumim,
Asteptam cu interes raspunsul dumneavoastra

12/12/2014

Autor: STAICULESCU CAROL
Destinatar: MINISTERUL AGRICULTURII ŞI DEZVOLTĂRII RURALE MINISTERUL MEDIULUI ŞI SCHIMBĂRILOR CLIMATICE , AGENTIA NATIONALA PENTRU PESCUIT SI ACVACULTURA
Petitie si semnaturi in format: XLSxls   PDFpdf
Stiri in legatura cu aceasta petitie:

Informatii, stiri 13/03/2015
Acesta e raspunsul :
http://forum-pescuit-la-somn.com/index.php?page=Attachment&attachmentID=1749&h=5c97d301d33248fa10fa145b6c54c366c4eb579d
http://forum-pescuit-la-somn.com/index.php?page=Attachment&attachmentID=1750&h=8765b61c27480502aac5f74d125ba5c17d69cddd

*Stiri, informatii in legatura cu petitia:
*Cod validare:
 =