Exprimă-ţi opinia liber. Creează sau semnează o petiţie online.
Prima pagina » Petitii online » Modificarea categoriilor armelor cu aer comprimat; anularea exclusivitatii posesiei armelor cu viteza mare doa...
image

Petitie: "Modificarea categoriilor armelor cu aer comprimat; anularea exclusivitatii posesiei armelor cu viteza mare doar de catre sportivii si antrenorii de tir."

Facebook share

Legea 295/2004 privind regimul armelor si al munitiilor, actualizata in forma finala in 2011, separa armele cu aer comprimat (exceptand Airsoft) in 2 categorii:

- cele cu viteza glontului sub 220m/s;
- cele cu viteza glontului peste 220m/s.

Subliniem in prima faza cateva aspecte care denota faptul ca principiile care stau la baza Legii in ceea ce priveste armele cu aer comprimat sunt indoielnice si conduc la decizii dezinformate:
- viteza glontului, considerand aceeasi arma, depinde si de masa glontului, lucru nereglementat in nici un fel in prezenta lege;
- definitia acestor arme in lege este incompleta si eronata, deoarece pustile cu aer comprimat "cu arc" nu stocheaza aer sau alt gaz sub presiune intr-un rezervor la incarcare (lucru specificat in definitia armei cu aer comprimat din Lege);
- nu se face nici o referire la calibru sau constructia glontului (plumb in intregime, exterior de plastic, varf penetrant, varf ingropat etc), diferentele in practica fiind enorme.
Mentionam de asemenea ca normele de aplicare ale Legii nu au fost modificate nici pana in prezent, desi Legea a fost modificata si actualizata in repetate randuri, lucru care duce la multiple neconcordante.

Conform Legii, armele cu aer comprimat din a doua categorie, cu viteza glontului de peste 220m/s, pot fi achizitionate si folosite numai de catre sportivii de tir autorizati si de instructorii de tir.

Legea este abuziva in acest sens, deoarece tirul este o actiune sportiva care nu presupune ranirea sau uciderea nici unui animal, si in plus nu poate fi practicat cu succes la distante de peste 50-100m cu arme cu viteze ale glontului sub 220m/s. Legea obliga in acest fel aderarea la un club autorizat de tir sportiv, facand imposibila practicarea tirului ocazionala, pentru perfectionarea personala, in scopuri recreative sau din pasiune. Limitarile in acest sens mai sunt date si de numarul de cluburi sportive din tara, care este foarte mic, si presupune deplasari frecvente pe distante mari, deci alte costuri suplimentare.

Tirul, sau "tragerea la tinta" este o activitate care implica o mare responsabilitate, insa o lege nu ar trebui sa fie atat de restrictiva, mai ales din moment ce armele sunt din start in categoria armelor neletale. Ca o paranteza, deoarece nu se specifica masa glontului, inseamna ca se poate obtine autorizatie pentru o arma care trage gloante de 5 grame la 200m/s, dar nu se poate obtine pentru o arma care trage gloante de 0,5 grame la 230m/s. Se observa usor in acest caz ca arma "legala" este de aproximativ 8 ori mai "letala" decat arma "ilegala".

Este de asemenea lipsit de sens faptul ca un vanator nu are voie sa procure arme cu aer comprimat de nici un fel in scop vanatoresc, pe motivul principal ca o astfel de masura ar duce la intensificarea braconajului. La fel de lipsit de sens este faptul ca orice cetatean, dupa obtinerea documentatiei necesare, poate achizitiona arme mult mai puternice, dar nu poate achizitiona armele cu aer comprimat mai sus mentionate.

Efectele asupra sigurantei cetatenilor asteptate in urma aplicarii acestei legi pot fi obtinute in alte moduri, anume prin inasprirea controalelor medicale, verificari temeinice asupra trecutului solicitantului autorizatiei, marirea limitei minime de varsta, inasprirea pedepselor in cazul folosirii ilegale a armelor, specificarea clara a metodelor de amenajare a spatiilor destinate tirului pe distante lungi sau scurte, organizarea de cursuri pregatitoare in vederea prevenirii posibilelor accidente etc.

Limitam solicitarile noastre la una din urmatoarele doua modificari ale Legii 295/2004 in forma ei actualizata in 2011 cu privire la procurarea si utilizarea armelor cu aer comprimat, dupa cum urmeaza:

1. Sa permita achizitionarea si folosirea armelor cu aer comprimat cu viteze ale glontului de peste 220m/s pentru tir sportiv in spatii special amenajate sau potrivite acestui scop si de catre cetatenii care nu au autorizatie de sportiv de tir sau instructor de tir.

sau

2. Sa permita achizitionarea si folosirea armelor cu aer comprimat cu viteze ale glontului de peste 220m/s pentru tir sportiv in spatii special amenajate sau potrivite acestui scop, si pentru vanatoare, in cadrul legal, fara a fi nevoie de autorizatie de sportiv de tir sau instructor de tir.

17/12/2013

Autor: dr. Adrian Georgescu
Destinatar: Guvernul Romaniei, Parlamentul Romaniei, Presedintele Romaniei
Petitie si semnaturi in format: XLSxls   PDFpdf
*Stiri, informatii in legatura cu petitia:
*Cod validare:
 =