Prima pagina » Petitii online » Petiție pentru asfaltarea drumului județean 174 a și 174 c

Petitie: "Petiție pentru asfaltarea drumului județean 174 a și 174 c"

Prin prezenta petiție se solicită reabilitarea, asfaltarea:
-DJ 174 A 15 km (cu începere de la Pârâul Iuteș, km 24,300 – până la Intersecția cu DN 15, km 39,600)
- DJ 174 C 6 km ( cu începere de la Limita județului Harghita cu județul Suceava până la Pârâul Iuteș, respectiv intersecția cu DJ 174 A), pentru următoarele motive:
În primul rând Drumul județean 174A este singurul care face legătura între DN 15 și Localitatea Bilbor, și întrucât se află într-o stare avansată de degradare, îngreunează parcurgerea acestuia într-un timp util. Fiind singura cale de acces spre Toplița, comunitatea din Bilbor, formată din aproximativ 3000 de locuitori este practic izolată. Trebuie să ne gândim aici la cei care au un loc de muncă în altă localitate, și locuiesc în comuna Bilbor, la copiii care urmează cursurile unor școli din Toplița, și care sunt nevoiți să parcurgă acest drum de două ori pe zi. Mai mult, trebuie să luăm în considerare și faptul că în caz de urgență medicală sau incendiu, organismele abilitate să intervină în aceste situații trebuie să se deplaseze dinspre Toplița, singura cale de acces fiind drumul județean menționat mai sus. Timpul necesar pentru a ajunge la destinație, pentru a interveni în caz de nevoie s-a dublat, din cauza dificultății de deplasare pe acest tronson. Nu trebuie să uităm de costurile suplimentare pe care le implică întreținerea unui autoturism în aceste condiții.
În al doilea rând Drumul Județean 174 C asigură legătura cu județul Suceava. Comuna Bilbor nu este o localitate de tranzit, ci capăt de linie, din cauza inexistenţei unei legături directe, Topliţa-Vatra Dornei, prin Bilbor, care să asigure conexiunea dintre Bazinul Dornelor cu cel al Bistricioarei, peste pasul Iuteş (1 186 m), scurtându-se distanţa între cele două oraşe cu 100 km, aspect ce se poate constitui într-o premisă favorabilă în dezvoltarea şi promovarea turismului din această localitate. Starea precară a drumurilor a impus astfel restricţii în ceea ce priveşte fluenţa şi intensitatea traficului, ocolite adesea, fiind utilizate în mare parte doar de populaţia locală, în lipsă de alte alternative.
Infrastructura improprie defavorizează populația localității Bilbor având un impact negativ asupra factorilor socio-economici ai localității. Astfel activitățile economice precum turismul, agricultura montană, industria lemnului pe care locuitorii comunei Bilbor le dezvoltă se află într-un real dezavantaj față de ceilalți competitori zonali de profil. Așa cum am menționat, și în situații de urgență, posibilitățile de a răspunde în timp util, pentru a înlătura o stare de pericol, sau a salva viața unui om sunt drastic diminuate de impractibilitatea porțiunilor de drum mai sus menționate. În plus izolarea cu care se confruntă această comunitate determină o „îmbătrânire demografică” reflectată direct printr-o natalitate tot mai scăzută şi intensificarea migraţiei internaţionale, sau urbane.

14/03/2013

Destinatar: CONSILIUL JUDEȚEAN HARGHITA, MINISTERUL TRANSPORTURILOR, MINISTERUL DEZVOLTĂRII REGIONALE ȘI ADMINISTRAȚIEI PUBLICE