Prima pagina » Petitii online » Români hărţuiţi în România

Petitie: "Români hărţuiţi în România"

Către: Consiliul National pentru Combaterea Discriminării
(Petiţia va fi trimisă la Preşedenţie, Senat, Camera Deputaţilor, SRI, partide politice, mass media.)

prezentăm conţinutul unui articol publicat, în 9 mai 2012, pe portalul de ştiri citynews.ro, aparţinând patronului clubului de fotbal CFR 1907 Cluj Paszkany Arpad (din declaraţiile lor reiese că sunt asociaţi la acest sait Ioan Rus şi Vasile Dâncu, actuali şi foşti miniştri, membri marcanţi ai PSD şi USL).

(http://www.citynews.ro/cluj/editorial-4/walter-busca-eu-nu-pentru-asta-platesc-impozit-sa-fie-clar-225438/)

Walter-Buşcă, eu nu pentru asta plătesc impozit, să fie clar

Vorbim de derby-ul Ardealului? Cu cine să vorbeşti despre Ardeal? Cu Bornescu, scăpat probabil după tratament? Cu Felix Grigore, obişnuit să vorbească singur prin stepa Urziceniului? Cu maseurul lui peşte-prăjit?
Pentru ei s-au băgat peste 40 de milioane de euro în Cluj Arena, din impozitele plătite de toţi clujenii?
E o nemernicie ce se întâmplă. O nemernicie mare, pe măsura CV-ului oficialilor alb-negri. Şi când scriu asta mă gândesc la “gozeri” - aşa li se spune ăstora prin Ardeal, domnule Buşcă sau Bucşă sau cum te-o mai chema pe foaia de liberare.
Înţelegi? Aţi făcut praf şi pulbere mai mult decât un meci. Suporterii, ăia huliţii şi de la care ziarele de can-can aşteptau îmbrânceala supremă, v-au dat lecţii. Au fost oneşti faţă de ceea ce înseamnă Universitatea pentru ei. Voi v-aţi dat în stambă, oficiali veniţi de peste munţi la căpătuială, aşa cum faceţi de 90 de ani şi nici dracu' nu vă-ntreabă de ce.
Ca să vă fie clar: ţin cu Clujul. Eu sunt ăla care nu mă uit la 11 metri niciodată când jucaţi U sau CFR, pentru că am emoţii de mor. Eu sunt ăla care caută pe blackberry, uneori în direct la tv, să văd cu coada ochiului scorul – de la ambele echipe. Eu sunt subiectiv pentru că stadionul pe care jucaţi e plătit lună de lună din buzunarul meu – şi voi, oficialii alb-negru de aseară, aţi fost peste limita nesimţirii.
Ca să vă intre în cap: Clujul e un oraş domnesc. Universitatea există aici din 1581, adică din zorii istoriei ţării voastre otomane. Spiritul lui “U” nu e gureşeala lui Felix Grigore sau bâibâiala lui Claudiu Niculescu. E poza aia veche în care taţi şi copii mergeau la stadion şi cântau pentru “U” fără spaima că sare Bornescu să le dea cu scaunul în cap.
Asta voi n-aveţi cum să-nţelegeţi: pentru că în Cluj de multă vreme nu mai sunteţi gazde, chiar dacă jucaţi pe Cluj Arena. V-a luat-o istoria, aşa bătrână cum e, înainte. Cele peste 40 de milioane de euro cheltuiţi pe stadion n-au legătură cu voi, ci cu campaniile electorale.
V-au păcălit: de fapt voi, oficialii alb-negri nu mai reprezentaţi nimic. E drept, şi voi i-aţi păcălit. Şi pe ei, şi pe noi: ne-aţi făcut de tot rahatul, ca să vadă ţara că şi la noi e tot ca la voi. Pentru toate acestea ar fi mai bine să vă căraţi de-aici - ar fi mai bine să vă-ntoarceţi la gunoaie, e o meserie nobilă: începeţi cu voi înşivă.

Sabin Gherman

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Pe parcursul textului, se aduc jigniri repetate cetăţenilor români născuţi în alte regiuni istorice decât Transilvania.
Cei "de peste munţi" sunt, în opinia autorului: nemernici, "gozeri", nebuni care "vorbesc singuri prin stepa Urziceniului", "dau cu scaune în cap", oficiali nesimţiţi "veniţi de peste munţi la căpătuială aşa cum fac de 90 de ani" (de la Marea Unire, probabil). Finalul articolului este instigator şi aminteşte de perioada care a urmat Diktatului de la Viena, în 1940. Atunci sute de mii de români din nordul Ardealului au fost nevoiţi, forţaţi (mulţi au fost omorâţi), prin intimidări, schingiuri, maltratări, să plece în bejenie în Regat.
"ne-aţi făcut de tot rahatul, ca să vadă ţara că şi la noi e tot ca la voi. Pentru toate acestea ar fi mai bine să vă căraţi de-aici - ar fi mai bine să vă-ntoarceţi la gunoaie, e o meserie nobilă: începeţi cu voi înşivă. "
Românii veniţi în Ardeal, din Muntenia sau Moldova, "nu reprezintă nimic" şi sunt alungaţi înspre locurile de baştină care în opinia autorului sunt "gunoaie". Adică ţara noastră este mai mult de jumătate un "gunoi", şi "gunoierii" născuţi acolo trebuie să fie "lipiţi de glie", nu au voie să se stabileasca in altă parte in propria lor ţară.

Lăsând la o parte jignirile repetate, articolul incită la ură şi discriminare, împotriva cetăţenilor români care sunt născuţi în afara Ardealului. Se ajunge chiar şi la prigonirea românilor în propria lor ţară: "SĂ VĂ CĂRAŢI DE-AICI!"

(Mai trebuie remarcat că autorul repetă, de câte ori are ocazia, acest discurs si pe postul de televiziune Transilvania Live, aparţinând aceloraşi Pazkany, Dâncu, Rus. Adăugăm că Paszkany Arpad, patronul portalului, a mai fost amendat de CNCD pentru alte acţiuni similare întreprinse cu ocazia unui meci de fotbal CFR 1907-Dinamo Bucureşti.)
Vă rugăm să luaţi măsurile prevăzute de lege împotriva celor care propagă aceste idei de tip fascist şi discursurile inspirate din practicile horthyste. Considerăm că portalul de ştiri şi autorul încalcă grav prevederile Ordonanţei 137 /2000 privind prevenirea si sancţionarea tuturor formelor de discrminare, Legea 48/2002 privind aprobarea Ordonanţei 137 şi Declaratia Universala a Drepturilor Omului.

Adrian Cinpoeru,
Cluj Napoca, 14 Mai 2012