Prima pagina » Petitii online » Salvati Palatul Culturii !

Petitie: "Salvati Palatul Culturii !"

APEL PENTRU ADEVĂR şi SOLIDARITATE, 28 martie, 2009

C ă t r e:

GUVERNUL ROMÂNIEI,
MINISTERUL CULTURII ŞI CULTELOR, PATRIARHIA ROMÂNĂ

Clădire emblematică a municipiului, Palatul Culturii din Sighetu Marmaţiei, construit de obştea locului (in 1912-1913), a găzduit de la începuturi mai multe instituţii de cultură. Aici îşi desfăşoară activităţile (unele de mai bine de o jumătate de veac): Casa municipala de Cultura, Universitatea Populară, Biblioteca municipala LAURENTIU ULICI, Scoala de arte GHEORGHE CHIVU, Universitatea SPIRU HARET, RADIO-CLUB Sighet. Aici au loc anual: Festivalul Internaţional de Poezie, Festivalul de Datini MARMATIA, Sarbătorile Ansamblului MARA, Zilele Universităţii Populare, colocvii, expoziţii, lansări de cărţi, cursuri de cultură generală, spectacole ale instituţiilor, ale şcolilor, grădiniţelor precum şi întâlniri şi şedinţe ale cultelor din municipiu.
Solicitarea Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului de a intra în posesia Palatului Culturii din Sighetu Marmaţiei atribuit timp de 2 (doi) ani (1938-1940) acesteia este nedreaptă şi nefondată. Prima şi ultima sentinţă a Tribunalului Maramures (1927 şi 1949), atribuie clădirea obştii care a şi construit-o.
In cei aproape 100 de ani cât a găzduit aici marile manifestări culturale ale Maramureşului de la Tisa până la Gutin şi de la Huta până la Prislop, manifestări naţionale şi internaţionale, Palatul Culturii este locul marilor însemne culturale desfăşurate de-a lungul timpului.
Considerăm că Apelul nostru este conform adevărului şi poate fi semnat de toţi acei care participa anual şi/sau au beneficiat şi beneficiază de spaţiile destinate culturii din Maramureş, din ţară şi strainătate.

Scurt istoric al Platului Culturii
1858 - cimitirul reformat este închis şi transformat în parc
1885 - fondarea organizaţiei "Máramarosi Közmüvelődési Egyesűlet" (Societatea Culturală din Maramureş)
1907 - terenul, evaluat la 300.000 de coroane, este donat comunităţii
1907 - Ministerul Culturii şi Cultelor oferă 100.000 coroane în măsura în care comunitatea poate completa cu aceeaşi sumă; "Máramarosi Közmüvelődési Egyesűlet" oferă 30.000 coroane.
1907-1911 - se organizează chetă publică prin care se adună 150.000 coroane
1912, toamna - încep lucrările de construcţie a Palatului
1913, 1 decembrie - inaugurarea Palatului Culturii
1913-1918 - este sediul asociaţiilor culturale şi muzicale din oraş şi găzduieşte colecţiile de artă şi cele ale Muzeului de Istorie al Judeţului Maramureş precum şi un Cazino
1919, primăvara - clădirea preluată formal de noua administraţie şi dată în grija unui comitet administrativ format din directorii liceelor din oraş şi juristului dr. Vasile Chindriş
1921 - nou înfiinţata Societate Culturală “Harmonia" îşi stabileşte sediul în Palatul Cultural
1924- se instalează aici Şcoala de pictură
1926 - în câteva săli funcţionează Muzeul Etnografic al Maramureşului
1927, decembrie 13 - intabularea Palatului Culturii "în baza sentinţei Tribunalului Maramureş în favoarea obştii judeţului Maramureş"
1928, mai - în urma licitaţiei publice, Palatul Culturii este închiriat de Despărţământul Sighet al "Astrei" pentru 12 ani.
1930 - inscripţia de pe faţadă se schimbă în "Palatul Cultural Regele Carol II" (1930-1948).
1938, februarie 4 - Episcopia Ortodoxă a Maramureşului (care fusese înfiinţată la Baia Mare) primeşte Palatul Culturii prin hotărârea unei comisii interimare(?!)
1938, aprilie 16-18 - preluarea oficială a Palatului Culturii de către Episcopia Ortodoxă a Maramureşului.
1940, septembrie - în Palat se instalează ofiţeri ai armatei de ocupaţie
1941, aprilie 1 - clădirea este intabulată pe Trezoreria Maghiară
1949, iulie 6 - Palatul Culturii este intabulat “în favoarea judeţului Maramureş" şi este folosit pentru o vreme ca internat şi locuiţă pentru diferiţi slujbaşi ai noii administraţii, depozit al cooperativei etc.
1952, primăvara - reînfiinţata Şcoală de muzică (devenită Şcoala Populară de Artă) ocupă întreaga clădire.
1954, toamna - Palatul Culturii devine sediu al Casei de Cultură
1968 - tipografia şi redacţia Revistei Viaţa Liberă se mută din palat şi se instalează Biblioteca
2004 - clădirea Palatului Culturii este trecută pe lista monumentelor istorice ale Ministerului Culturii şi Cultelor, Institutul Naţional al Monumentelor Istorice.

Vasile Muste - scriitor, director al Casei de Cultură Sighetu Marmaţiei

LISTA SEMNATARILOR ESTE DESCHISĂ

Cei care doresc să semneze acest apel postat pe www.petitieonline.ro sunt rugaţi să-şi menţioneze profesia, oraşul, ţara.

28/03/2009

Autor: Vasile Muste – scriitor, director al Casei de Cultură Sighetu Marmaţiei
Destinatar: Guvernul României, Ministerul Culturii şi Cultelor, Patriarhia Română