Exprimă-ţi opinia liber. Creează sau semnează o petiţie online.
Prima pagina » Petitii online » Petitie impotriva marginalizarii filosofiei in invatamantul romanesc
image

Petitie: "Petitie impotriva marginalizarii filosofiei in invatamantul romanesc"

Facebook share

E întrucâtva dificil să ne imaginăm astăzi lumea occidentală, civilizată fără drepturile omului, fără principii şi idei democratice, fără dezvoltarea gândirii raţionale, abstracte, fără perpetuarea principiilor morale ce definesc civilizaţia occidentală. Acest lucru nu este însă departe de a fi cât se poate de real din moment ce prin decizia conducerii ministerului orele de filosofie au dispărut din învăţământul liceal la majoritatea şcolilor şi profilurilor în perioada 1996-2000.
Argumentele invocate de conducerea ministerului gravitează în jurul ideii că filosofia nu poate fi "predată" în licee sau colegii datorită specificului său întemeiat pe reflecţie, speculaţie şi interogaţie nu sunt fondate. O dovadă a acestui fapt este organizarea învăţământului occidental după care învăţământul românesc ar trebui sa se coordoneze unde filosofia este obligatorie la toate tipurile de licee. În Franţa, în funcţie de tipul de liceu, filosofie se predă de la 8 ore/săptămână (la specializarea litere), 4 ore/săptămână (specializare economică), 3 ore/săptămână (clasele de ştiinţă), până la 1 oră/săptămână la şcolile profesionale. În Germania etica se studiază începănd cu ciclul primar, gimnazial şi ajungând la liceu filosofia este obligatorie la toate tipurile de licee (2-5 ore/săptămână).
Învăţământul românesc este unul laic şi nu ar trebui să se transforme într-o îndoctrinare a elevilor, iar filosofia cu problematizarea şi libertatea pe care le promovează să fie interzisă precum în epoca comunistă!

13/03/2009

Autor: autorul a ales ca aceasta informatie sa nu fie publica
Destinatar: Ministerul Educatiei Cercetarii si Inovarii
Categorie: Educatie, invatamant.
Petitie si semnaturi in format: XLSxls   PDFpdf
*Stiri, informatii in legatura cu petitia:
*Cod validare:
 =