Prima pagina » Petitii online » Petitie pentru infiintarea regiunilor Romaniei pe baza specificului etno-geografic si istoric

Petitie: "Petitie pentru infiintarea regiunilor Romaniei pe baza specificului etno-geografic si istoric"

Stimati parlamentari,

Va solicitam ca, in cadrul discutiilor pentru crearea viitoarelor regiuni administrative ale Romaniei, sa tineti cont in primul rand de specificul etno-geografic si istoric. Dorim sa va atragem atentia ca aceste regiuni ne privesc in primul rand pe noi, romanii, iar de deciziile dumneavoastra va depinde organizarea Romaniei pe termen lung. Este din ce in ce mai agreata ideea conform careia viitoarele regiuni trebuie sa fie identice cu zonele de dezvoltare, ceea ce, in viziunea noastra, este o greseala. Existenta unei comunitati teritoriale se bazeaza in primul rand pe o coeziune ce rezulta din trasaturi etno-geografice si istorice comune, dintr-un specific local, dintr-o psihologie aparte a locuitorilor ce compun acea comunitate, dintr-o identitate regionala formata in decursul istoriei. Regiunile de dezvoltare nu tin cont, in unele situatii, de aceste trasaturi specifice. Astfel, Regiunea Sud Est, compusa din judeţele Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea include teritorii din Muntenia, Moldova si Dobrogea, care - se stie - sunt zone etno-geografice diferite. Astfel de creatii artificiale sunt contrare scopului initial - mai buna administrare pe zone mai restranse in folosul comunitatilor locale - si ar putea duce la lipsa de coeziune intre componentele lor. Nici numele acestora ( Nord–Est, Sud-Est, Sud, Sud Vest, Vest, Nord-Vest, Centru, București-Ilfov) nu este de natura a determina un atasament si un spirit de apartenenta la o astfel de comunitate. Pe de alta parte, nimic nu impiedica existenta pe viitor a regiunilor de dezvoltare. Dupa cum se stie, fondurile europene nu sunt atribuite unor regiuni administrativ-teritoriale.
Dorim sa va mai atragem atentia si asupra faptului ca, daca la un moment dat, dintr-un motiv sau altul aceste proiecte europene de atribuire de fonduri vor inceta sa existe, ratiunea existentei acestor regiuni va dispărea, iar noi, romanii, vom ramane cu niste regiuni fara identitate, niste forme fara fond.

Va multumim si speram sa ne acordati sprijinul dumneavoastra.

07/02/2013

Destinatar: Parlamentul Romaniei