Exprimă-ţi opinia liber. Creează sau semnează o petiţie online.
image

Comentarii "Nu sunt de acord cu schimbarea denumirii specialitatii de Reabilitare Medicala in Recuperare, medicina fizica si balneologie", pagina 1

Facebook share
 
Medic Specialist RMFB (17 August 2015, 22:39)
Titlul specialitatii
Recuperare ,Medicina Fizica si Balneologie este denumirea anterioara a specialitatii noastre medicale, stabilita cu mai mult de 15 ani in urma, de Dl. Prof. Dr. Teleki( tot din dorinta de a se alinia denumirii internationale- PMR- Physical Medicine and Rehabilitation in SUA si PRM- Physical and Rehabilitation Medicine in Europa,cu adaptari in functie de tara). Dl. Prof. a explicat, in acel moment, ca a introdus termenul Balneologie pt ca pacientii sa faca legatura cu alta fosta denumire: Balneofizioterapie! Multi considera ca fost f bine. Se stie,desi pare cam ciudat, dar f adevarat ca existau Medici care credeau ca suntem Reumatologi!!! Sunt f multe de discutat, daca se cunosc mai multe detalii despre specialitatea noastra in Europa(puteti citi pe: www.euro-prm.org). Adevarul este pe la mijloc, pt ca in noua denumire s-a omis termenul - Fizica, adica Medicina Fizica,exact baza specialitatii...terapie cu factori fizici!!! Din nou o adaptare! Nu inclin sa intru in nicio tabara(desi denumirea RMFB este mai exacta,mai ales ca a fost stabilita de oameni foarte capabili din Echipa Prof. Teleki,pe care am avut marea onoare sa-i cunosc-chair daca nu erau de acord cu anumite opinii se respectau) tocmai de a nu prelungi starea de agonie si marginalizare statului nostru printre specialitatile medicale.... Ar trebui sa existe o solidaritate ,in afara colegilor implicati in decizii, pt a-i determina sa ia in considerare si munca imensa a medicilor de balneo.... Care au introdus specialitatea la noi in tara si...pe noi care am obosit sa i ascultam sau sa citim realizarile fiecaruia...pe nervii nostri!!! Nu trebuie sa fim 2 tabere care sustin o petitie sau alta ,ci sa-i ajutam sa inteleaga(daca vor!!!) ca suntem Medici care asteptam o alta atitudine.... Mai Europeana! Va doresc multa intelepciune!
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Adrian Bighea (31 August 2015, 20:05)
Re: Titlul specialitatii
Stimate coleg,
Comentariul dumneavoastra contine multe observatii interesante si pareri personale pertinente, care dovedesc ca mai exista o speranta pentru purtarea unor discutii civilizate si argumentate. Pacat ca nu va dati si numele pentru ca sunt convins ca multa lume care l-a citit ar vrea sa va cunoasca.
Discutiile care au dus la schimbarea denumirii din 2013 au durat mai bine de doi ani si au pornit tocmai de la constatarea ca medicii din statiuni erau considerati absolut nemeritat ca fiind doar balneologi. Confuzia era facuta atat de colegii de alte specialitati, cat si de colegii din strainatate, mai ales ca in unele tari exista balneologi care insa nu sunt medici. Mai trist era ca si colegi de-ai nostri incepusera sa-i desconsidere pe cei care lucrau in statiuni. Parerea mea este ca noi toti avem ca obiectiv, indiferent unde lucram, reabilitarea medicala. Cei din statiuni sunt chiar avantajati pentru ca au la dispozitie si mijloacele fizicale specifice statiunii pentru a face reabilitare medicala. Si dupa cum stim, balneologia inseamna tot aplicarea unor mijloace ale medicinii fizice. va intreb atunci de ce sa amestecam in denumirea specialitatii o insiruire derutanta de mijloace (vezi termenul de recuperare, care este foarte ambiguu) si sa nu ne oprim doar la enuntarea obiectivului comun, care este reabilitarea medicala.
Atribuirea denumirii de reabilitare medicala se face doar celor care au intrat in specialitate din 2013. Noi toti ceilalti ramanem aceeasi specialisti in medicina fizica, recuperare si balneologie, asa cum e scris in ordinul nostru de confirmare in specialitate pe care nu-l schimba nimeni. Cati dintre cei care se bucura de intrarea in vigoare a ordinului MS 996 din 25 august isi pun problema ce-si doresc viitorii nostri specialisti? Dumneavoastra v-ati pus aceasta problema? Puteti afla raspunsul trecand in revista semnaturile din aceasta petitie.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Medic specialist (4 Septembrie 2015, 23:37)
Denumire specialitate
Buna seara si multumesc pt raspuns! Numele meu nu conteaza! Da, Dl. Profesor, intotdeauna trebuie gandit la ce isi doresc toti specialistii( nu numai un grup restrans cu diverse interese). Nu trebuie sa vad tabelul cu petitii din nicio tabara( pacat ca am ajuns in aceasta situatie din orgoluiul colegilor nostri; nu vreau sa comentez mai mult...) ca sa realizez ce e bine pt toti. Asteptam dela dvs. si dela cei din comisia Ministerului Sanatatii opinii si decizii in favoarea specialitatii noastre si pe plan intern si pe cel extern. Denumirea anterioara a Societatii( Medicina Fizica si Reabilitare, timp de multi ani) era mult mai corecta. De ce s- a schimbat? Mult de comentat...fara sens acum. Rezidentii nostri pot profesa in tara si Uniunea Europeana si cu actuala denumire, asa cum sunt multi colegi deja. Problema ar fi schimbarea programei tuturor specialitatilor in ultimii ani(care nu are nicio legatura cu actuala comisie de acum) din diverse considerente... Este o situatie f delicata cu viitorul nostru daca nu utilizati profesionalismul in aparitiile publice... Neurologia insista f mult, la conferintele lor ca nu exista Recuperare profesionala la noi in tara. Ei inteleg viitorul specialitatii noastre si incearca sa preia recuperarea neurologica. Da, termenul Balneologie intra in Medicina Fizica( terapia cu factori fizici naturali). Stim cu totii... Numai ca la noi nu exista specialitate separata ca in alte tari. Nu am timp(si niciun rost) sa intru in amanunte. Exista site: ismh-direct.net . Eu va apreciez( altfel nu as fi intervenit) si sper sa luati decizii ( fara influente personale si dela cei care au alte interese) ca sa aveti o evolutie favorabila si sa nu ajungeti unde au ajuns colegii nostri( au pierdut din prestigiul lor, dealtfel incontestabil...) Fara comentarii...eu inca ii respect si imi pare f f rau pt ei( prea multa ambitie si desconsiderare pt toti specialistii nostri). Nu o sa mai intervin cu niciun comentariu. Va doresc succes, tuturor!!!
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda: