Exprimă-ţi opinia liber. Creează sau semnează o petiţie online.
Prima pagina » Petitii online » Eliminarea imunitatii parlamentare
image

Petitie: "Eliminarea imunitatii parlamentare"

Facebook share

Avand in vedere tergiversarea cazurilor de coruptie in care sunt implicati fosti sau actuali inalti oficiali ai Romaniei, alesi de poporul roman;

Avand in vedere angajamentele Romaniei in fata Uniunii Europene de eradicare a coruptie;

Avand in vedere art. 16 din Constitutia Romaniei, unde la alineatul 1 se precizeaza ca "cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari", iar la alineatul 2 se arata ca "Nimeni nu este mai presus de lege";

Noi, semnatarii acestei petitii dorim eliminarea partiala a imunitatii parlamentare a alesilor din Legislativul Romaniei din urmatoarele considerente: imunitatea parlamentara incurajeaza coruptia si este o piedica impotriva eradicarii acesteia; imunitatea parlamentara duce la deresponsabilizare.

Consideram ca art.72, prin alineatele 2 si 3 din Constitutie, contravine prevederilor articolului 16 (alineate 1 si 2) din Constitutie si dorim eliminarea celor doua alineate din art.72, in timp ce alin. 1, art. 72, poate fi pastrat in aceeasi formula.

De asemenea, dorim eliminarea tuturor articolelor din statutul deputatilor si senatorilor care fac referire la alin.2 si 3 din art. 72 din Constitutie si pastrarea articolelor din aceleasi statute care fac trimitere la alin. 1 din art.72 din Constitutie.

Cu alte cuvinte, parlamentarii isi pot pastra imunitatea doar in situatia descrisa de Constitutie la alineatul 1 din art. 72, pentru asigurarea libertatii de expresie a parlamentarului. Respectiv "Deputatii si senatorii nu pot fi trasi la raspundere juridica pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului".

In consecinta, ne adresam Presedintelui Romaniei sa ia act de aceste contradictii in interpretare legilor si sa convoace un REFERENDUM pentru modificarea Constitutiei in termenii descrisi mai sus.

De asemenea, ne adresam Curtii Constitutionale sa ia act de incalcarea art. 16 din Constitutie de catre fiecare parlamentar care este actualmente in vizorul organelor de ancheta dar nu poate fi urmarit penal din cauza ALIN. 2 si 3 din art. 72 din aceeasi Constitutie. Consideram ca aceasta contradictie intre articole din Constitutie trebuie solutionata cat mai curand posibil.

Ne adresam parlamentarilor Romaniei, alesi de poporul roman, sa dea dovada de responsabilitate si sa nu uite ca in urma votului dat de roman au ajuns in conducerea tarii. Cerem parlamentarilor sa elimine din statute articolele care fac referire la imunitate, mai putin cele care fac trimitere la alin. 1, art. 72 din Constitutie.

21/06/2008

Autor: autorul a ales ca aceasta informatie sa nu fie publica
Destinatar: Curtea Constitutionala, Administratia Prezidentiala, Camera Deputatilor, Senat
Petitie si semnaturi in format: XLSxls   PDFpdf
Stiri in legatura cu aceasta petitie:

Subiectul a fost preluat si de presa 01/07/2008
Urmati aceste adrese pentru a citi articolele:
http://www.interesulpublic.ro/24-06-2008/Campanie-pentru-eliminarea-imunitatii-parlamentare.html
http://www.iasicastiga.ro/stiri/flux-de-stiri/o-initiativa-plecata-de-la-iasi-i-ar-putea-lasa-pe-parlamentari-fara-imunitate
http://www.realitatea.net/ioan-t--morar--campanie---jos-imunitatea-parlamentara_303662.html

*Stiri, informatii in legatura cu petitia:
*Cod validare:
 =