Exprimă-ţi opinia liber. Creează sau semnează o petiţie online.
Prima pagina » Petitii online » Petitie pentru introducerea pedepsei cu Moartea pentru omor premeditat!
image

Petitie: "Petitie pentru introducerea pedepsei cu Moartea pentru omor premeditat!"

Facebook share

Avand in vedere evenimentele petrecute recent in care un adolescent este ucis in timp ce se indrepta spre scoala, alaturi de alte adevarate atrocitati care au mentinut atentia mass-media si a societatii romanesti; care au socat prin cruzimea criminalului si indiferenta oamenilor care asistau la crima ca la un adevarat spectacol in aer liber; a fost adusa in discutie introducerea pedepsei cu Moartea pentru omor premeditat.
Evident ca exista mai multe tipuri de abordari:
Exista voci care cer moarte pentru moarte, perfect plauzibila din punct de vedere al tensiunii momentului, urii si mai ales a disparitiei unui om nevinovat; insa discutabila din punct de vedere religios.
Nu cred insa ca un criminal care isi premediteaza crima, care isi face un adevarat scenariu dupa care va actiona, planul a ceea ce o sa se intample, care isi asteapta victima dupa colt pregatit sa o asasineze; sa merite doar incarcerarea. Fiindca e de bun simt sa te intrebi de ce sa incarcerezi un criminal? In inchisoare va sta un timp… duce o viata sedentara sau poate nu, mananca orez cu carnati, se scarpina pe burta, ragaie, va povesti colegilor cum si-a omorat victima, facand din asta un spectacol; si cel mai apasator zambeste in fata camerelor cand e arestat si face declaratii spumoase si jignitoare la adresa celui pe care l-a ucis. (Merita mentionat faptul ca statul cheltuie mai multi bani cu un puscarias decat cu un bolnav intr-un spital!). In tot acest timp familia victimei plange, propriul ei univers s-a dezintegrat, orice speranta s-a stins, iar reperele interioare sunt intr-un derapaj continuu. Prietenii, colegii, cunoscutii cat si necunoscutii sunt paralizati de cele intamplate, uimiti si cu totii profund indurerati. Se instaleaza delirul, agonia, doliul... .
Criminalul nu numai ca iti omoara cu sange rece una dintre cele mai dragi fiinte pe care le-ai intalnit sau cunoscut vreodata, el te omoara si pe tine care ai avut o relatie fie ea de orice tip cu cel ucis; te omoara insa lasandu-te in viata. Ceva moare treptat in tine atunci cand stii ca tot ce ai trait, simtit, iubit si gandit cu privire la acea persoana s-a terminat acum si aici. In locul lui din sufletul tau ramane un gol imens, un spatiu vid rece care se adanceste de fiecare data cand ii vei simti lipsa. De fiecare data cand vei simti nevoia sa il intalnesti , cand iti va fi dor de el, un vant sec, uscat iti va cutreiera interiorul. Iti vei mesteca in felul acesta propria durere si viata cel putin pentru o perioada de timp nu va diferi cu mult de o adevarata tortura.
Astfel de lucruri sunt inadmisibile; pedeapsa cu Moartea este o realitate care se impune, o conditie sine qua non. Trebuie spus ca evident o eventuala pedeapsa cu moartea a criminalului, nu bucura si nu poate bucura pe nimeni. Ea vine in sufletele cunoscutilor victimei si celor afectati ca un vag si palid sentiment de dreptate; insa nu aduce persoana pierduta inapoi si nu umple golul sufletesc ramas in urma pierderii ei.
Pedeapsa cu Moartea poate evita repetarea catastrofei, ceea ce incarcerarea criminalului nu poate face. Nu cred ca inchisoara poate “vindeca” criminalul, ca il poate schimba intr-un Om onest. Defapt cred ca il specializeaza mai bine, ii imprima deprinderi mai monstruoase decat cele pe care le avea initial. Simplu fapt de a-i limita perimetrul nu ii poate modifica pornirile interioare si nu ii poate rearanja dimensiunile launtrice. Dovada in acest sens este realitatea de zi cu zi care ne arata ca nu de putine ori dupa ce este eliberat, se intoarce la scurt timp inapoi pentru furt, viol, talharie, daca nu chiar omor mult mai grav decat cel pentru care a fost condamnat prima data. Acesta este un exemplu puternic ca incarcerarea nu este o solutie pentru un criminal si singura optiune valabila si realista este pedeapsa cu moartea.
Un alt sentiment este cel al spaimei… al spaimei de a stii ca undeva in aceasta lume, inchis sau liber exista un om care ti-a ucis pe cineva drag, care respira si care nu este exclus ca oricand sa iti respire in ceafa.
Deasemenea sentimentul ca din sora, fratele, prietenul sau parintele tau ucis “nu vor ramane decat oasele, care se vor dezintegra si ele devenind praful de sub talpile unei brute care clocoteste de viata” este insuportabil, catastrofal.
Un alt tip de abordare si destul de des intalnit este cel al oamenilor care s-au resemnat, al celor care nu mai au puterea de a lupta, al celor care au cazut in mirajul lui: ”Asta-i viata…” sau “Asta e…” Exista altii care pun totul in spatele lui Dumnezeu cu fraze de genu: ”Lasa… are Dumnezeu grija” o avea… dar nu inainte sa avem noi grija de noi insine.
Problema resemnarii e in fond problema societatii romanesti. Spiritul civic nu mai exista sau daca exista abia mai arde usor in adancul sufletului. Societatea civila e ca si inexistenta, reactiile ei la adevaratele probleme sunt destul de reduse.
Astfel de lucruri trebuie sa se termine aici si acum! Avem puterea ca impreuna sa facem ca lucrurile strigatoare la cer sa se indrepte!
Pedeapsa cu moartea pentru omor premeditat este un fapt cat se poate de real si necesar in Romania zilelor nostre.

14/10/2010

Autor: autorul a ales ca aceasta informatie sa nu fie publica
Destinatar: Parlamentul Romaniei, Guvernul Romaniei, Presedintia Romaniei
Petitie si semnaturi in format: XLSxls   PDFpdf
*Stiri, informatii in legatura cu petitia:
*Cod validare:
 =