Prima pagina » Petitii online » Scrisoare deschisă către Neagu Djuvara

Petitie: "Scrisoare deschisă către Neagu Djuvara"

Stimate domnule Djuvara,

Numele meu nu are, cred, importanţă. Sunt un cetăţean român cu vederi liberale, neînregimentat politic, asemeni multor altora pe care îi cunosc. Sunt destul de tânăr ca să mai cred în viitor şi suficient de vârstnic pentru a-mi aduce bine aminte de epoca ante-'89, precum şi de evenimentele de acum 20 de ani. Este şi motivul pentru care public această scrisoare ca petiţie: sunt sigur că mulţi conaţionali se vor regăsi în cele de mai sus şi vor dori, poate, să se alăture cu o semnătură sau cu un comentariu vorbelor mele.

Prin clasa medie de care aparţin, prin studiile superioare şi prin ideile socio-economice, fac parte dintre cei care ar vota în mod natural cu Partidul Liberal. Din păcate, mă simt forţat să-mi îndrept opţiunile electorale către alte partide, a căror apartenenţă la ideile liberale este adesea îndoielnică. Motivul principal pentru această îndepărtare de PNL este sentimentul intens că figurile publice de prim rang din cadrul partidului au abdicat de la principiile sine qua non (în opinia mea) ale unui partid liberal: ţinută morală (exprimată prin comportament şi discurs) şi măsuri (sau măcar proiecte) publice liberale, concepute pentru binele naţiunii, şi nu doar pentru beneficiul unor grupuri restrânse şi private de interese.

Îmi permit să vă scriu dintr-un motiv foarte simplu: sunteţi pentru mine cel mai important reper moral din Partidul Naţional Liberal şi, foarte probabil, de pe întreaga scenă politică românească. Ştiu că aţi decis să vă retrageţi din politică şi să vă dedicaţi scrisului, ceea ce este categoric un mare câştig pentru cultura românească (cărţile dumneavoastră şi ale domnului Boia au făcut lumină în nebuloasa care era pentru mine istoria românilor). Totuşi, intervenţiile dumneavoastră publice ca susţinător al candidaturii domnului Antonescu mă fac să sper că această retragere nu este incompatibilă cu rugămintea pe care vreau să v-o fac.

Domnule Djuvara, sunt absolut convins că principiile de care vorbeam mai sus au fost şi rămân vii în dumneavoastră. De aceea vă rog: asumaţi-vă rolul de catalizator al reformei. Adunaţi în jurul dumneavoastră oamenii de valoare din PNL, luaţi atitudine şi convingeţi-i şi pe ei să o facă. Criticaţi public ce este de criticat şi elogiaţi ce este de elogiat. Sunteţi printre puţinii care o pot face fără a risca ridicolul şi care au siguranţa că nu pot fi ignoraţi. Avem disperată nevoie de un partid liberal pe care să-l putem vota fără să ne fie ruşine de imoralitatea ieşirilor publice şi de derapajele ideologice ale liderilor. Arătaţi lumii că „Revoluţia bunului simţ” nu este o vorbă goală.

Ştiu că în 2002, într-un moment de criză profundă pentru partid, v-aţi asumat acest rol împreună cu domnul Constantin Bălăceanu-Stolnici. Sunt convins că astăzi criza partidului este încă mai profundă şi că o intervenţie de acest gen este cu atât mai necesară pentru a-l salva de la derizoriu sau poate chiar de la ieşirea din istorie.

Domnule Djuvara, sunteţi ultima mea speranţă.

Cu stimă,

Un liberal