Prima pagina » Petitii online » DEMITEREA IMEDIATA A COMISARULUI GENERAL A GARZII NATIONALE DE MEDIU,RUSU GHEORGHE CONSTANTIN pentru poluarea ...

Petitie: "DEMITEREA IMEDIATA A COMISARULUI GENERAL A GARZII NATIONALE DE MEDIU,RUSU GHEORGHE CONSTANTIN pentru poluarea de la Kronospan!"

COMITETUL DE INITIATIVA IMPOTRIVA POLUARII SEBESULUI
STR.PROGRESULUI NR.70
SEBES-JUD.ALBA
NR.37 DIN 18 august 2008

SCRISOARE DESCHISA

Domnule ministru Attila Korodi,

Declaratiile publice neconforme cu realitatea, mincinoase, nesustinute de documente aleGNM,facute de catre Comisarul General al Garzii Nationale de Mediu, domnul Rusu Constantin, si aparute in mass media in 13 august 2008, aduc o atingere foarte grava imaginii Ministerului Mediului, pe care il conduceti, duc la lipsa totala de credibilitate a GNM,care ar trebui sa apere sanatatea si viata oamenilor.Sunt o jignire si o ofensa adusa comunitatii din Sebes,care a protestat masiv fata poluarea cancerigena de la Kronospan. Este o atitudine de descalificare profesionala a propriilor angajati ai GNM,care la controalele si monotorizarile efectuate au gasit mari nereguli,depasiri mari ale nivelului maxim de poluare admis si care au aplicat amenzi maxime poluatorului. Cine citeste declaratiile domnului Rusu are certitudinea ca acesta este directorul de imagine al Kronospan-ului si nicidecum Comisarul General al GNM,platit din banii cetatenilor.Am ramas pur si simplu stupefiati de aceste declaratii,mai ales,ca la numirea in functie,in prima saptamana,tocmai in ideia de a preveni ”imbrobodirea comisadului general” de catre oamenii poluatorului,i-am trimis acestuia documente despre dezastrul ecologic produs in Sebes de catre poluarea cancerigena de la Kronospan.Declaratiile actualului comisar general,Rusu Constantin ne demonstreaza ca acesta nu a studiat actele oficiale existente la GNM referitoare la controalele si monitorizarile efectuate de catre GNM la Kronospan si nu a avut macar un dialog sumar cu presedintele ANPM,din care reiese clar ca Poluatorul Kronospan polueaza atmosfera cu substante chimice peste limitele admise
.Declaratiile domnului Rusu sunt in totala contradictie cu declaratiile fostului comisar sef Popa Octavian,date in urma cu circa trei luni. Este adevarat ca Domnul Popa s-a implicat personal in rezolvarea problemei,a fost la Sebes de 4-5 ori,s-a intalnit si cu noi,a adus laboratoarele care au facut masuratori si a transmis poluatorului mesajul:”NU MAI POLUATI,NU VA MAI BATETI JOC DE SANATATEA OAMENILOR CA VA RETRAG AUTORIZATIILE”. Si chiar a emis o Notificare in acest sens.Dupa ce a fost Domnul Popa la Sebes,Poluatorul a redus nivelul de poluare ziua,dar noaptea polueaza la maxim.
Noul comisar general Rusu,prin declaratia data, a asigurat poluatorul ca”POATE SA POLUEZE LINISTIT,CAT VREA,CA GNM ESTE CU EL,CA NU VA PATI NIMIC”.Cine garanteaza CONTINUITATEA SI SERIOZITATEA ACTIUNILOR GNM? Ce vor face comisarii de mediu?
De ase menea declaratiile comisarului general,Rusu, ne ingrijoreaza PRIN LIPSA TOTALA DE COMUNICARE SI COORDONARE dintre GNM si ANPM .
Raportul COMISIEI DE MONITORIZARE SPECIALA A IMPACTULUI SURSELOR DE POLUARE ALE SC KRONOSPAN SEBES SA ASUPRA MEDIULUI,intocmit in urma controlului efectuat in perioada 12.06-26. 06 2007 si semnat de catre Prezedintele Nagy Levente Zoltan arata depasiri foarte mari ale concentratiilor maxime admise de poluanti. Declaratiile comisarului Risu sunt in totala contradictie cu acest Raport.
Cunoscand si traind zilnic realitatea poluarii cancerigene de la Kronospan avem senzatia ca Rusu Constantin este conducatotul unui OZN si nu conducatorul GNM care este inculpata in 10 procese de catre Poluatorul Kronospan, prezetat decatre comisar ca o”fata mare”.Credeti,Domnule Ministru ,ca acest Rusu Constantin mai poate apara corect interesele legitime ale GNM in procesele cu poluatorul Kronospan? Esti convins ca domnul Rusu nu este seful GNM,care a aplicat in jur de10 amenzi poluatorului Kronospan pentru depasiri repetate a nivelului de poluare maxim admis.Am ramas pur si simplu stupefiati de minciunile sfruntate ale Comisarului Genaral al GNM,de lipsa totala a profesionalismului si deontologiei profesionale,de lipsa totala de moralitate si verticalitate.
Pentru comisarul Rusu,sanatatea si viata oamenilor nu are nici un pret.Este o atitudine de fronda adusa vietii omului. Cerem prea mult,domnule Rusu? Vrem doar da respiram aer curat,nepoluat,asa cum ni l-a lasat Bunul Dumnezeu. Asa ne asigura GNM DREPTUL CONSTITUTIONAL DE A TRAI INTR-UN MEDIU CURAT, NEPOLUAT?
Am identificat in declaratiile publice,total nefondate si nesustinute de documentele oficiale ale GNM ale comisarului general al GNM patru categorii de minciuni:

I. .”Kronospan nu polueaza atmosfera cu substante chimice peste limitele admise…” este o afirmatie complet nefondata si neadevarata deoarece:

1. Conform adresei nr.300/27.04.2007 a APM Alba „Deoarece volumele de GAZE emise in atmosfera cumulat pe intreaga platforma DEPASESC 1.500.000 Nmc/h,cantitatile emise de poluanti sunt foarte mari,in conditiile respactarii incadrarii in concentratiile maxime admise(50 mg/Nmc).Astfel sunt evacuate peste 1000 kg. Pulberi de lemn (ZILNIC!!!).”
In adresa nr.854?26.11.2007 a GNM Alba se precizeaza ca „Debitul de gaze evacuate de la uscatorul PAL este de 670.00Nmc/h,iar de la uscatorul MDF este 300.000 Nmc/h,in total 970.000 Nmc/h.”
In „Raportul Comisiei de monitorizare speciala a impactului surselor de poluare ale SC KRONOSPAN SEBES SA asupra mediului” din subordinea Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile,raport inregistrat la Primaria Sebes cu nr. 20.363/24.07.2007, se precizeaza,la pagina 10 „Valorile concentratiilor de pulberi in suspensie,fractiunea Pm10, depasesc DE PANA LA 3 ORI(!!!) valoarea limita admisa prin OM 592/2002 (50 mg/mc)”.

2.INFORMARE Privind accidentul tehnic de la SC Kronospan Sebeş SA

In data de 20.02.2008, Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba a instiintat Comisariatul Judeţean Alba al GNM cu privire la faptul ca s-au înregistrat depăşiri ale indicatorului formaladehida in punctul de prelevare a imisiilor amplasat in cabina de la poarta SC Alpin SA. Valoririle inregistrate pentru zilele de 18, 19.02.2008 indica depăşirea de 2 ori a valorilor limita admise cf. Stas 12574/87

3.Urmarea adresei dumneavoastra, prin care solicitati informatii in baza Legii 544/2001, cu privire la depasirea concentratiilor admise de formaldehida in zona Alpin -Sebes, va comunicam urmatoarele:
In perioada 18.05-03.06.2008, in punctual de monitorizare a imisiilor de formaldehida amplasat in zona SC Alpin SA, laboratorul APM Alba a inregistrat depasiri ale acestui indicator. Valoarea maxima masurata in aceasta perioada a fost de 0,053 mg/Nmc, pe probe de 24 ore. Valoarea concentrantiei maxime admise conform prevederilor STAS 12574/1987 pentru zone protejate este de 0,012 mg/Nmc.

4. Din dispozitia Comisarului general al GNM, Octavian POPA, o echipa de control din cadrul Comisariatului general al GNM a efectuat in perioada 28 mai- 4 iunie un control la SC KRONOSPAN SEBES SA, in scopul verificarii conformarii activitatilor cu impact asupra mediului, desfasurate pe amplasamentul societatii.

In urma controlului, comisarii GNM au constatat ca societatea nu respecta in totalitate prevederile autorizatiei integrate de mediu si a autorizatiei de mediu. Astfel, nu a fost indeplinita obligatia de monitorizare si reducere a nivelului de miros pentru diminuarea disconfortului produs locuitorilor din zona, nu s-au efectuat determinari la indicatorul „pulberi” la instalatia de exhaustare (hala rasini pulbere), nu a fost realizata tinerea evidentei gestiunii deseurilor pentru toate tipurile de deseuri generate, nu a fost realizata gestionarea si depozitarea corespunzatoare a deseurilor generate pe amplasament si s-au inregistrat deficiente in modul de etichetare a substantelor chimice periculoase.

Ca urmare a celor constatate, societatea SC KRONOSPAN SEBES SA a fost sanctionata cu amenda contraventionala in cuantum de 200 000 lei, pentru nerespectarea obligatiilor stabilit de de Legea 265/2006, privind protectia mediului.

Ieri, 2 iulie 2007, Comisarul general al GNM, Octavian POPA, a transmis o adresa catre Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Sibiu si spre stiinta Agentiei pentru Protectia Mediului Alba, referitoare la inceperea Procedurii de notificare pentru nerespectarea prevederilor actelor de reglementare detinute de SC KRONOSPAN SEBES SA.

„Avand in vedere neconformitatile constatate fata de prevederile actelor de reglementare emise pentru societatea KRONOSPAN SEBES SA si in conformitate cu prevederile art.10 alin.A lit.”k”din HG 440/2005 pentru reorganizarea si functionarea Garzii Nationale de Mediu, coroborat cu prevederile art.17 alin.3 din OUG 195/2005 privind protectia mediului aprobata prin Legea 265/2006, va rugam sa procedati de indata la emiterea notificarilor prealabile in vederea suspendarii autorizatiei integrate de mediu nr.SB 67/09.01.2007 pentru instalatia de producere a rasinilor ureoformaldehidice emisa de ARPM Sibiu si a autorizatiei de mediu nr.478/ 14.04.2003, revizuita la data de 28.02.2007, pentru fabricarea placilor din fibra de lemn tip MDF, emisa de APM Alba” , se arata in adresa Comisarului general al GNM, Octavian POPA.
Garda Naţională de Mediu - 03.07.2007

II.” Nu exista studii in Romania si in UE care sa ateste posibilele implicatii ale formaldehidei asupra sanatatii oamenilor”—afirmatie mincinoasa,infirmata de urmatoarele documente:
1.CENTRUL INTERNAŢIONAL DE CERCETARE ASUPRA CANCERULUI
COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 153 O.M.S.
15 iunie 2004
Centrul Internaţional de Cercetare asupra Cancerului (CIRC) clasează formaldehida ca substanţa cancerigenă
„ Două zeci şi şase de cercetători , veniţi din 10 ţări diferite, au evaluat datele ştiinţifice legate de proprietăţile cancerigene ale formaldehidei, un produs chimic larg utilizat", a spus în loc de introducere Dr. Peter Boyle, Directorul Centrului Internaţional de Cercetare asupra Cancerului (CIRC), din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. La sfârşitul reuniunii organizate de Programul de Monografii ale CIRC, Grupul de Lucru a concluzionat că formaldehida este cancerigenă pentru om, Precedentele evaluări , fondate atunci pe un număr mai mic de studii, concluzionaseră că formaldehida era posibil cancerigenă pentru om, dar noi date provenind de la studii pe persoane expuse la formaldehida au crescut ponderea globală a indicaţiilor ştiinţifice.
Pe baza acestor noi date, grupul de experţi a putut determina că, dispune în prezent de suficiente indicii că formaldehida provoacă cancerul rinofaringian la om. Grupul de lucru a găsit indicii pentru cancerul foselor nazale şi al sinusurilor feţei şi indicii „puternice, dar nu suficiente pentru leucemie.în plus, făcând cunoscută importanţa majoră a datelor ştiinţifice legate de asocierea între expunerea la formaldehida şi un risc crescut de leucemie şi de cancer al foselor nazale şi al sinusurilor feţei, Grupul de Lucru a identificat sectoarele de cercetare ce trebuie sâ fie aprofundate.
Pentru mai multe informaţii de contactat NICOLAS GAUD1N, şef comunicări pe com@iairc.fr sau YAN GROSSE pe grosse@iarc.fr
Toxicitate asupra omului: acută (pag. 13)
Percepţia olfactivă şi sensibilitatea la efectele iritante ale formaldehidei variază de la un individ la altul.
Mirosul ei este perceput la concentraţii cuprinse între 0,1 si 1 ppm. Iritarea mucoaseloi nasalc este resimţită de marea masă a populaţiei la concentraţii cuprinse între 1 şi 3 ppm şi se agravează rapid când procentul atmosferic creşte-Majoritatea indivizilor nu pol tolera o expunere prelungită la 4 - S ppm. La 10-20 ppm, chiar de la începutul expunerii, survin semne de iritare severă a mucoaselor oculare şi ale căilor respiratorii, O şedere, fie şi scurtă, într-o atmosferă în care concentraţia de formaldehidă este mai mare de 50 ppm, poate fii cauza unui bronhospasm sever şi a unor leziuni caustice grave ale arborelui respirator (edeme pulmonare acute, ulceraţii traheale şi hronhice .„) Mai mul te studii epidemiologice au pus în evidentă manifestări care evocă un psihosindrom organic ( cefalee. astenie, tulburări ale memoriei, bunei dispoziţii si a somnului...') la indivizii expuşi la formaldebidă si solvanţi organici.
Cancerogeneză (pag. 15 )
In 2004, CIRC a clasat formaldehidă In grupa I a agenţilor cancerigeni pentru om.
Acest aviz se bazează pe rezultatele mai multor studii epidemiologice şi ale unei meta-
analize publicată în 1997, care scot în evidenţă o creştre u incidenţei cancerelof
nasofaringiene la subiecţi expuşi profesional.
Se suspectează de asemenea, posibilitatea unei legături între expunerile la formaldehidă şi
apariţia leucemiilor, mai ales de tip mielold.
Mai multe studii caz-martori au arătat o creştere a numărului de carcinoame (cancertt) ale
sinusurilor cu un efect ce depinde de dozăAceste rezultate sunt contrazise de alte studii,
dar această diferenţă s-ar putea explica prin faptul că unele studii n-au luat în calcul
expunerea la pulberile de lemn.
Alte organe ,ce pot fi afectate de cancer ( cavitatea bucală, pancreasul, creierul,
plămânii...) au fost evocate în anumite studii, fără a se pune în evidenţă ,totuşi, o legătură
de cauzalitate formală cu expunerea la formaldehidă
Efecte asupra reproducerii
Se arată rezultatele a 11 studii epidemiologice care au evaluat efectele expunerilor ia formaldehidă asupra diferiţilor parametri de reproducere ( fertilitate, avort, greutate ia naştere, malformaţii, endometrioză). Singurele efecte observate sunt o creştere a avorturilor spontane si o scădere a greutăţii la naştere :aceste rezultate rămân totuşi îndoielnice şi nu poate fi exclus şi rolul altor factori de risc. '
2.In Documentul UE intitulat “Compusii organici volatili.Mediul si sanatatea”,document agreat si de catre Asociatia Expertilor de Mediu din Romania se prezinta efectele formaldehidei asupra sanatatii:iritant al pielii si al ochilor(dermatite conjunctivite),precizandu-se ca intoxicarea cu formaldehida se manifesta prin:dureri abdominale,pneumonie, edem pulmonar,depresia sistemului nervos central,anxietate,convulsii,coma,greata,varsaturi,leucemie,ciroza hepatica,tumori cerebrala,tumori nazale. Documentul il clasifica ca fiind un poluant atmosferic periculos,in aer reactioneaza cu alti poluanti prin reactii fotochimice. Are efecte cronice asupra animalelor:scurtarea duratei de viata si scaderea fertilitatii,cauzand cancere la animale
III.”Laboratorul Agentiei de Protectia Mediului nu a semnalat vreodata o depasire a compusilor chimici degajati in atmosfera”
Afirmatie total nefondata care arata LIPSA TOTALA DE COLABORARE SI INTELEGERE DINTRE GNM SI ANPM. Dovezi sunt prezentate la punctulI.
IV. …”grupuri de cetateni care doresc implicarea societatii intr-un proces de mediu”…” cu interes pentru oprirea unui agent economic,nu pentru sanatatea comunitatii..”…”crearea unei fsihoze in masa pentru a compromite un agent economic si a indrepta veniturile spre o societate concurenta”-afirmatie mincinoasa,intrucat:
1.GNM este implicate deja in 10 procese de mediu,fiind data in judecata de catre Poluatorul Kronospan.
2.Interesul Comitetului de Initiativa Impotriva Poluarii Sebesului este ,categoric,pentru sanatatea si viata noastra,afiecarui om in parte.
3.Kronospan a fost amendata de catre Consiliul Concurentei pentru activitate de monopol. Spre care firma concurenta sa “indreptam veniturile”?
“Consiliul Concurentei a decis sa amendeze compania Kronospan cu 34 miliarde de lei (870.000 euro) pentru abuz de pozitia dominanta pe piata placilor din aschii lemnoase (PAL), a anuntat ieri Mihai Berinde, presedintele institutiei.
Amenda acordata firmei Kronospan este cea mai mare data vreodata de Concurenta unui singur agent economic, a precizat Berinde. Aceasta reprezinta circa 1% din valoarea incasarilor anuale ale Kronospan Romania.
"Totodata, Kronospan va fi monitorizat timp de 24 de luni, ca si evolutia costurilor si dezvoltarii activitatilor, pe baza contractuala, in raport cu producatorii de mobila", a mai spus el.”
4.Acest aspect al declaratiei domnului Rusu este al “avocatului poluatorului”,credem ca nu ar trebui sa intre in aria de preocupari ale Comisarului General al GNM.O grava si impardonabila incalcare a deontologiei profesionale, a moralitatii si verticalitatii care ar trebui sa-l caracterizeze pe un inalt functionar public.

Domnule Ministru Attila Korodi,
Fata de cele prezentate mai sus va rugam sa procedati la DESTITUIREA IMEDIATA DIN FUNCTIA DE COMISAR GENERAL A DOMNULUI RUSU CONSTANTIN.
Totodata va rugam de analizati si necesitatea stringenta a schimbarii din functia de Comisar Adjunct al GNM a domnului Cosmin Covaciu,pe care sebesenii il percep ca fiind “REPREZENTANTUL POLUATORULUI KRONOSPAN LA GNM”,care si din functie de prefect al judetului Alba a actionat permanent in favoarea poluatorului, ignorand cu buna stiinte dreptul nostru constitutional de a trai intr-un mediu curat,nepoluat.
GNM a ajuns intr-o grava criza de imagine. Cine vede pe youtube filmuletele de groaza despre dezastrul ecologic de la Sebes, creat de catre poluarea cancerigena de la Kronospan, pune mari semne de intrebare cu privire la profesionalismul si moralitatea GNM.
Daca pana luni 25 august 2008, nu-l destituiti pe domnul Rusu,va rugam sa-l trimiteti la Sebes, la dezbaterea publica, sa-si sustina declaratiile mincinoase si in fata oamenilor.
Sebes 18 august 2008
Cu stima,