Exprimă-ţi opinia liber. Creează sau semnează o petiţie online.
image

Comentarii "Scrisoare deschisa - Taxarea cultelor", pagina 1

Facebook share
Pagina 1/2 1 2
Valerian Adam (21 Iulie 2010, 20:22)
Petitie initiata de un ungur
Petitia a fost initiata de un ungur. Nu vi se pare suspect? Care parte din Romania se vrea a fi anexata Ungariei?
Este dificil pentru domnul Nyerges a fi sincer si de aceea utilizeaza strategia pasilor marunti.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Negut Radu (26 Decembrie 2012, 23:58)
Conteaza?
Ce conteaza cine o semneaza? In Romania 7% din populatie este formata din maghiari, deci din aceasta populatie de unguri s-a intamplat ca acest domn Nyerges sa fie presedintele asociatiei. Petitia nu are nici o legatura cu nici o anexare teritoriala. Las-o moartea cu ideologia asta ingustata nationalista si gandeste-te ca banii nostri si munca noastra se duc in buzunarele clericilor in loc sa fie folositi pentru a construi un viitor pentru copiii acestei tari si pentru noi, restul oamenilor
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Ovidiu Nitan (23 Ianuarie 2013, 16:11)
Tipic
Tipic pentru crestinul clasic: e rasist, face discriminari pe baza de nationalitate si e conspirationist. Tu cate moaste pupi pe an?
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
neacsu adi (13 Februarie 2014, 13:38)
comm
Mai bine ma fac gay de cat sa pup toti motii :))
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Andrei Mihai (7 August 2013, 14:15)
tipic
Una din motivele pentru care suntem atat de inapoiati ca tara este ca exista oameni ca tine care in loc sa faca ceva doar fac ecou paranoiei si discriminarii. Tocmai pentru ca noi ca romani nu putem sa luam decizii si sa ne facem dreptate in propria noastra tara, asta ar trebui sa iti dea de gandit. Sa ne bucuram ca se iau astfel de atitudini, indiferent de nationalitate, religie si culoare.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Atila Nyerges (21 Iulie 2010, 22:26)
Petitie initiata de un roman
@Valerian Adam
Petitia trebuie judecata dupa merit, nu dupa etnia celui care o initiaza. Ar fi fost mai corect daca ati fi ales sa comentati documentul si nu sa incercati sa deturnati sensul lui.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Maria Dumitrescu (21 Iulie 2010, 22:30)
Petiție inițiată de un ungur și citită in diagonală de un român
Domnule Valerian Adam, am semnat petitia si o sustin cu aceeasi convingere ca a domnului Nyerges. Si pe mine nu ma puteti banui ca sunt unguroaica! :-) Parerea mea e ca ati vazut prea multe filme proaste la televizor, iesiti la aer, cititi o carte, plimbati un catel...E mai util decat sa va pierdeti timpul cu descalcirea conspiratiilor din jurul dumneavoastra.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Atila Nyerges (21 Iulie 2010, 22:42)
Petitie initiata de un roman
@Valerian Adam
Petitia se judeca dupa merit, nu dupa rezonanta etnica a numelui celui care o initiaza.
Ar fi fost mai corect sa comentati documentul in loc sa deturnati sensul initiativei.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE (22 Iulie 2010, 09:47)
Când poporul e sărac, este şi Biserica săracă
Referitor la opiniile exprimate de reprezentanţii Asociaţiei Secular-Umaniste din România (ASUR) în scrisoarea Taxarea cultelor, Patriarhia Română consideră că se impun următoarele precizări:

1. Sprijinul pentru culte acordat de Guvern de la bugetul public este o consecinţă a secularizării de către stat a averilor bisericeşti în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza (1863). De atunci, unele din cheltuielile Bisericii (salarii, reparaţii, construcţii) au fost preluate de către statul român ca o compensaţie materială pentru proprietăţile preluate, aproximativ 25% din suprafaţa agricolă şi forestieră a Ţării Româneşti şi a Moldovei. Acest sprijin a continuat să fie acordat inclusiv în perioada regimului comunist tocmai datorită obligaţiei asumate de către stat în 1863. O eventuală încetare a sprijinului statului faţă de Biserica Ortodoxă Română şi alte culte ar trebui să fie urmată, în mod firesc, de o restituire a tuturor averilor bisericeşti confiscate, care, însă, între timp au fost folosite pentru împroprietărirea succesivă a populaţiei sărace. În plus, banul public oferit cultelor provine de la contribuabili care sunt în majoritate creştini ortodocşi. Este de notat şi faptul că, în bugetul de stat al Guvernului pe anul 2010, în afară de sprijinul financiar pentru salariile personalului cultelor, nu a fost alocat niciun ban pentru alte activităţi ale acestora.
2. În acelaşi timp, contribuţia la salariu de la bugetul de stat pentru preoţi (cca. 65% din salariul unui profesor de liceu, restul salariului fiind completat din fondurile proprii ale parohiei) nu se face din milă, ci reprezintă o recunoaştere a contribuţiei cultelor la viaţa societăţii româneşti. Potrivit Legii 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor, “statul român recunoaşte cultelor rolul spiritual, educaţional, social-caritabil, cultural şi de parteneriat social, statutul lor de factori ai păcii sociale, precum, şi rolul important al Bisericii Ortodoxe Române şi al celorlalte Biserici şi culte recunoscute în istoria naţională a României şi în viaţa societăţii româneşti” (art. 7, alin. 1 şi 2). De aceea, pentru parohiile sărace în care, din cauza fenomenului migraţiei, bătrânii şi copiii rămaşi în parohie nu pot contribui financiar la salariul preotului, ajutorul statului este mai mare.
3. Datorită statutului juridic al cultelor ca unităţi de drept privat, dar de utilitate publică, acestea dezvoltă multe activităţi sociale, astfel încât scutirea de impozite este o necesitate. Iar această scutire este clar condiţionată de folosirea fondurilor obţinute din donaţiile credincioşilor şi din activităţi economice (producerea şi vânzarea de lumânări, calendare, carte religioasă, vin cultic şi alte obiecte bisericeşti) în scopuri bine definite, şi anume întreţinerea şi funcţionarea unităţilor de cult (plata facturilor la curent electric, apă, gaze etc.), pentru lucrări de construcţie, de reparaţie şi de consolidare a lăcaşurilor de cult şi a clădirilor ecleziastice, pentru învăţământ, pentru furnizarea în nume propriu şi/sau în parteneriat, de servicii sociale, acreditate în condiţiile legii, pentru acţiuni specifice şi alte activităţi non-profit ale cultelor religioase, potrivit Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor. (conform Art. 15 alin.1 lit. f din Codul Fiscal)
În acest sens, îi informăm pe reprezentanţii ASUR, ca şi pe alţii cu acelaşi spirit, că situaţia din România este asemănătoare cu statutul cultelor din alte ţări europene, între care menţionăm Franţa, unde, în pofida laicităţii accentuate a statului, acesta contribuie financiar la restaurarea şi întreţinerea lăcaşurilor de cult monumente istorice, dar şi la susţinerea unor activităţi social-filantropice şi culturale ale cultelor în baza unei legi speciale. În plus, acestea nu plătesc impozitul pe clădiri. De asemenea, în alte ţări europene - Germania, Spania, Italia - autorităţile de stat sprijină activitatea cultelor prin direcţionarea unui procent din impozitul pe salarii sau pe venit spre cultele oficial recunoscute.
Cât priveşte scutirea de impozite, menţionăm că şi ONG-urile din România, inclusiv cel menţionat mai sus, beneficiază de unele reduceri de impozite.
Afirmaţia reprezentanţilor ASUR, potrivit cărora, prin măsurile guvernamentale de reducere a salariilor bugetarilor, personalul cultelor “nu a fost afectat în niciun fel, ba chiar urmează să beneficieze de măriri salariale” este o dezonorantă dezinformare a opiniei publice, un neadevăr şocant prin care se urmăreşte instigarea altor categorii socio-profesionale împotriva personalului cultelor. Reprezentanţii ASUR ascund faptul că potrivit Legii privind stabilirea unor măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar (art. 15, 1) s-a redus cu 25% cuantumul sprijinului statului pentru salarizarea personalului clerical si neclerical, acest fapt având consecinţe sociale dramatice pentru o mare parte din preoţii şi ceilalţi salariaţi neclericali care îşi desfăşoară activitatea în parohii din mediul rural, unde este foarte dificil de completat salariile din venituri proprii din cauza sărăciei, a îmbătrânirii populaţiei şi a fenomenului migraţiei.
4. Pe de altă parte, se aşteaptă ca Biserica să ajute şi mai mult pe săraci şi pe sinistraţi. Astfel, în anul de criză 2009, pentru susţinerea activităţilor social-filantropice şi sprijinirea celor asistaţi şi a sinistraţilor, în eparhiile Patriarhiei Române, s-au cheltuit aproximativ 45.000.000 lei, fonduri provenite în exclusivitate din donaţiile credincioşilor, nu din fonduri externe. În prezent, în cuprinsul Patriarhiei Române funcţionează: 394 aşezăminte social-filantropice, dintre care: 88 aşezăminte pentru copii, 89 aşezăminte pentru vârstnici, 65 de centre pentru asistenţa familiilor şi persoanelor aflate în dificultate, 92 cantine şi brutării sociale, 25 centre medico-sociale şi policlinici, 14 centre de diagnostic şi tratament pentru persoane cu nevoi speciale, 6 centre pentru persoanele fără adăpost, 4 centre pentru victimele violenţei familiale şi agresori, 2 centre pentru victimele traficului de persoane, 9 grădiniţe şi centre educaţionale etc. De serviciile şi proiectele sociale desfăşurate în eparhii (335 programe sociale), în anul 2009 au beneficiat 629.459 persoane din care: 152.270 copii, 26.324 persoane cu dizabilităţi, 333.882 persoane vârstnice şi 116.979 familii sărace etc.
La ultima şedinţă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (6-7 iulie 2010), a fost aprobat Programul social şi pastoral în vremuri de criză economică propus de Patriarhia Română cu scopul ajutorării familiilor de vârstnici cu pensii mici, a familiilor sărace cu mulţi copii, dar cu venituri mici şi a bolnavilor săraci. Programul va fi derulat de fiecare eparhie la nivel de parohie, mănăstire, protopopiat şi centru eparhial prin intensificarea programelor sociale desfăşurate şi prin organizarea de noi cantine filantropice, colecte de alimente, îmbrăcăminte, alte produse de strictă necesitate şi bani cu scopul ajutorării categoriilor sociale defavorizate.
5. Comparaţia între cele 18 000 de biserici şi 11 000 de cabinete medicale existente în România este ridicolă, întrucât rugăciunea pentru sănătate din biserici nu se opune practicii medicale din aceste cabinete, ci se completează. În plus, multe biserici ortodoxe româneşti datează în România încă din Evul Mediu, deci cu sute de ani înainte de actualele cabinete medicale, încât nu se poate impune o egalitate numerică între acestea, în mod artificial.
În concluzie, statul român susţine activitatea cultelor întrucât recunoaşte rolul lor social important, pe care, însă, unele ONG-uri cu atitudine ostilă Bisericii nu pot să-l aprecieze obiectiv şi integral, simţindu-se deranjate de faptul că populaţia este foarte ataşată de Biserică, ea fiind factor de stabilitate şi speranţă, mai ales în vremuri grele. Întrucât Biserica Ortodoxă Română este ajutată în primul rând de popor, când acesta e sărac, este şi Biserica săracă.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Negut Radu (27 Decembrie 2012, 00:08)
Si totusi...
Vreau totusi sa las un mesaj Patriarhiei Romane:

Desi BOR a reprezentat o parte importanta in viata multor romani, raman la concluzia ca religia ar trebui sa ramana la nivel de familie si nu ar trebui continuate unele actiuni discriminatoare fata de cultele minoritare (nu acuz oficialii BOR pentru aceste actiuni, ci unele persoane cu care am avut de a face in viata mea).
Conform dogmelor traditionale ale crestinismului timpuriu, un bun crestin ar trebui sa duca o viata modesta si sa-si imparta banii si cu cei care au nevoie de ei. Cum pot fii reprezentantii bisrericii astfel de crestini, cand aprobati construirea unei catedrale uriase, poleita cu kilograme de aur, avand in vedere starea economica precara a populatiei tarii acesteia.
Daca vreti sa dati cu adevarat un exemplu crestinilor romani, ati putea, voi, dragi clerici sa investiti o parte din averile voastre pentru binele societatii, cum ar fi construirea de scoli, spitale si infiintarea de programe pt ajutorarea copiilor si oamenilor aflati in nevoie. Sunt sigur ca banii dati pe Mercedes-Benz si pe pocalele de aur pot fi folositi mai cu folos in aceste actiuni.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Paul (24 Ianuarie 2013, 02:23)
Re: Si totusi...
Sunt perfect de acord Negut Radu! Si referitor la comunicatul de mai sus al Patriarhiei Romane, observ cateve lucruri la care as dori sa adaug cate ceva: 1. suma mentionata mai sus ca fiind folosita pentru activitati de sprijinire a celor asistati si a sinistratilor in valoare de 45 000 000 RON este cel putin hilara. Atat timp cat din calculele initiale reiese faptul ca cel mai probabil costurile constructiei catedralei mantuirii neamului este de 600 000 000 euro (asta inseamna aproximativ 2,6 MILIARDE RON) putem sa ne facem o idee referitor la destinatia fondurilor pe care le gestioneaza patriarhia romana. In urma unui calcul simplu, constatam ca doar pentru o catedrala, fondurile alocate sunt de 57,7 ori mai mari decat pentru sprijin umanitar.
2. Reprezentantul patriarhiei a mai folosit de asemenea puterea exemplului altor tari din Europa pentru a motiva scutirea taxelor pentru cladiri. Desi realizez ca acel comment a fost postat in anul 2010, tin sa precizez ca prim ministrul italian Mario Monti a schimbat legea taxarii proprietatilor cultelor in 2012. Astfel, daca pana in acel moment singurele cladiri din proprietatea cultelor ce erau taxate erau cele in care se desfasurau exclusiv activitati economice, noua lege impune faptul ca cladirile in care se desfasoara ORICE activitate economica sa fie impozitate. Deci, vedeti dumneavoastra, desi biserica este cea mai reticenta entitate la schimbare din istoria omenirii, in tarile dezvoltate si chiar cu adanci radacini crestine lucrurile se schimba. Acelasi exemplu putem sa vedem si in Grecia (ca sa nu se poata spune ca vorbesc doar de catolicism), unde au fost descoperite delapidari de fonduri in cuantum de sute de milioane de euro facute de inalti prelati.
3. A fost facuta o asemanare cu ONG-urile, care dupa limbajul reprezentatului patriarhiei poate fi numita RIDICOLA. Pentru cei care nu stiu foarte bine acest subiect, aici vizandu-l si pe stimabilul mai devreme mentionat, in Romania la fel ca in orice tara civilizata si democratica, un ONG este obligat sa se supuna gestionarii contabile si actiunilor de audit. Acest lucru nu este aplicabil si bisericii sau cultelor. Un ONG este obligat sa faca dovada surselor tuturor veniturilor alaturi de actele doveditoare a tuturor cheltuielilor pentru a se stabili daca intradevar sunt non-profit. Pai, cum puteti dumneavoastra alatura biserica unui ONG, atat timp cat in prima nu exista nici un fel de contabilizare a surselor de venit sau a cheltuielilor. In anii in care mi-a fost dat sa traiesc pe acest pamant, eu nu am vazut sau auzit de vreo biserica sau institutie bisericeasca ce taie chitanta sau prezinta orice fel de dovada asupra unei donatii facute. Imaginativa cat de corect ar fi ca legile ce se aplica oricarui ONG sa se aplice si pentru biserica (de oricare ar fi aceasta).
4. Ma uimeste de cat de multa lipsa de respect fata de populatia acestei tari ati dat dovada prin invocarea faptului ca biserica primeste bani de la guvern pentru faptul ca o mare parte a proprietatilor imobiliare, in speta terenuri, a fost confiscata de Alexandru Ioan Cuza pentru.... atentie... a le da oamenilor de rand ce abia se descurcau sa puna paine pe masa pentru familiile lor. Acea reforma agrara a fost un moment de extrema importanta in dezvoltarea tarii noastre din punct de vedere economic si al nivelului de trai. In acest caz, nu considerati ca am putea spune ca din cauza faptului ca biserica, detinatoarea a 75% din suprafata tarii ce reiese din documentele istorice, nu dorea sa renunte la aceasta imensa suprafata sau macar a unei parti din ele pentru sprijinirea nivelului de trai si conditiilor de viata a populatiei, aceasta de fapt reprezenta de fapt o mare piedica in abolirea foametei si formelor de sclavie de la acea vreme? Iar daca dogma crestina mentioneaza ca nu avutia este importanta pentru viata spirituala si iertarea de pacate, atunci de ce tine mortis atat de mult sa nu piarda din bunurile mobile si imobile in proprietatea sa, ba chiar aduce aminte din istorie. Daca vreti sa vorbiti despre istorie, atunci biserica ar trebui de fapt sa restituie acele terenuri si cladiri ce au fost primite de la diversi conducatori si domni, voievozi etc ai acestei tari pentru sprijinul in controlul maselor. Daca acest lucru s-ar intampla dragii mei, abia atunci ati putea sa amintiti faptul ca biserica a pierdut terenuri pe vremea lui Cuza. De altfel, terenurile primite de la acei domnitori de unde credeti ca au provenit? Nu s-a adaugat suprafata acestei tari din neant, ci tot de la tarani au fost luate.
5. Si haideti sa va mai dau si un exemplu din ziua de astazi, ca sa nu se poata spune ca traim in trecut: biserica si-a facut banca sau IFN, cum vreti dumneavoastra sa-i spuneti prin care ofera credite populatiei contra unei dobanzi. Deci, luam bani din "donatii" si ii folosim sa facem profituri prin creditarea populatiei, firmelor, titluri de stat, etc. Sunt foarte curios cum va fi cand banca patriarhiei ar trebui sa execute silit o familie din propria casa pentru ca nu si-a mai permis sa plateasca creditele si dobanzile. In acelasi context, haideti sa va dau un exemplu tragico-comic: in Iasi, capitala moldovei a fost facut un nou mall. Ce-i drept este foarte frumos, dar putini sunt oamenii care stiu din ce bani a fost finantata constructia acelui mall. Dezvoltatorul a obtinut un credit bancar ce a fost garantat de nimeni altcineva decat Arhiepiscopia Iasilor. Atunci, stimati clerici cum puteti dumneavoastra sa ne explicati noua acest lucru. Si cand spun asta o spun ferm, deoarece sunt unul din cetatenii aceste tari care platesc taxele din care dumneavoastra sunteti platiti si din care construiti biserici dupa biserici.

In afara de manastirile unde gasesti oameni cu adevarat dedicati, religiile au devenit un exemplu de opulenta cu caracter jignitor asupra celor nevoiasi, niste brokeri de credite si investitori imobiliare neplatitori de taxe si impozite.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Ioana (24 Februarie 2013, 22:23)
PENIBIL!!!!!!!!
Nu vi se pare penibil??? IN primul rand, biserica si oamenii ei nu au fost niciodata saraci, mintiti cu nerusinare, hotilor!!! Faptul ca va bazati pe ce a fost acum 150 ani, timp in care va asigur ca banii pe averile confiscate au fost restituiti inzecit, atat de stat cat si de enoriasi. Parca biserica trebuia sa fie un locas smerit bla bla dupa ceea ce promoveaza religia pe care o reprezinta, dar voi faceti biserici poleite cu aur si oamenii mor de foame la portile lor!!! Sustineti ca vi se restituie ce e al vostru de drept, dar daca ar fi dupa mine, tuturor celor din teapa bisericeasca ar trebui sa li se confiste averile facute numai noi stim cum. Asa ca ar fi cazul sa incetati cu invocarea faptelor istorice in avantajul vostru! Nu tine! e penibil ce se intampla si repet, daca ar fi dupa mine toti at da din buzurnar in loc sa cereti!! RUSINE!!!!
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
godless1859 (22 Iulie 2010, 10:09)
Minciuni sfruntate
Salarizarea personalului clerical pentru ce, pentru inselaciune in masa? Voi popii vindeti numai minciuni la pachet si aenintati oamenii cu torturi si cu Iadul:

Toate "serviciile" prestate de popi - botez, căsătorie religioasă, înmormântare, pomeni, draci, laci şi crocolaci presupun pentru platnicul creştin răsplata după moarte.

Numai şi numai după moarte, niciodată în timpul vieţii. În timpul vieţii suferinţa (mai ales aia provocată de sărăcie) e o virtute creştină care îţi va aduce mari bogăţii (bineînţeles, tot după moarte).

Dacă le dai bani - nu mai arzi în Iad (după ce mori).
Dacă le dai bani - o să bei bere cu Cristos în Rai şi o să poţi să-l slăveşti pe Dumnezeu, pe care nu l-ai mai putea slăvi dacă ai fi torturat la cazanul cu smoală pentru eternitate (după moarte) - ceea ce este foarte probabil să se întâmple, în cazul în care rudele tale nu le dau bani popilor ca să te înmormânteze cu o slujbă magico-religioasă prin invocarea la modul sclavagist al tiranului absolut:

- Iarta-ne Doamne!
- Miluieşte-ne Doamne!
- Iartă-l pe robul tău Paraschiv...
- Suntem toţi robii tăi - sclavii lui Dumnezeu...
- Apără-ne şi de dracu' că noi nu putem s-o facem, suntem vai de mama noastră fără tine, stăpânule de sclavi care eşti.
- Suntem toţi nişte nimicuri în faţa ta, la fel cum şi tu eşti un nimic în faţa ateilor nenorociţi care trebuie omorâţi cu pietre deoarece fac mişto de tine, Doamneeee...

O viaţă de creştin - o viaţă de achiziţie a serviciilor de care nu o să beneficiezi decât după moarte.

Până şi vrăjitorii, astrologii, ghicitorii în creieri de coropişniţe, comersanţii de piei de cloşcă, vânzătorii de cimpoaie din piele de ţanţar, vânătorii de fantome şi bioenergeticienii telepaţi şi urinoterapeuţi au decenţa să pretindă că rezultatul teoriilor lor pseudoştiinţifico-fantastice o să producă un rezultat în realitate.

Dintre toate speciile de şarlatanie şi escrocherie, cea mai ţicnită şi mai obscenă este aceea care pretinde că trebuie să plăteşti pentru ceva ce nu vei vedea niciodată
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
godless1859 (22 Iulie 2010, 10:40)
Rugaciunea?
"5. Comparaţia între cele 18 000 de biserici şi 11 000 de cabinete medicale existente în România este ridicolă, întrucât rugăciunea pentru sănătate din biserici nu se opune practicii medicale din aceste cabinete, ci se completează. În plus, multe biserici ortodoxe româneşti datează în România încă din Evul Mediu"

Rugaciunea ajuta sistemul medical? Mah voi pe ce lume traiti? Ridicoli sunteti voi! De ce nu va rugati la dumnezeu sa va dea o masina a timpului ca sa va transportati toti in Evul Mediu, atunci cand erati imparati peste popor? rugati-va, cine stie poate functioneaza.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Radu David (22 Iulie 2010, 11:56)
averile bisericii
Mai sus este comunicatul BOR cu privire la averile bisericii secularizate de Alexandru Ioan Cuza. Pe langa faptul ca acel eveniment a insemnat trecerea Romaniei la perioada moderna a istoriei, mare parte din averile de atunci ale bisericii au fost retrocedate, si ma refer aici la terenuri si paduri; sute de mii de hectare. Poate Bor vrea si retrocedarea iobagilor si taranilor serbi care lucrau pe pamanturile bisericii. Asta ca sa nu mai vorbesc de afacerile pe care le are biserica prin sutele de firme pe care le detine in diverse domenii si nici despre banii obtinuti din exploatarea terenurilor si taierea padurilor pe care statul le-a retrocedat. Asa ca mai usor, parinte, cu saracia bisericii, da ?
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Gabriel Toma (22 Iulie 2010, 12:07)
Referitor la salariile clericilor
Reprezentantul Patriarhiei spune ca salariile au fost micsorate cu 25%. Cum ramane insa cu marirea de 70% efectuata in 2008? Cum ramane cu marirea de anul asta, dinaintea Pastelui, cand criza afecta pe toata lumea, dar tot s-au gasit bani pentru salariile popilor? Astea nu intra la calcul, nu?
Spuneti ca ati ajutat sinistratii, dar recunoasteti ca totul s-a facut DIN BANII ENORIASILOR. Averea BOR a ramas intacta. Si cum ramane cu Catedrala Mantuirii? Spuneti ca daca poporul e sarac si biserica e saraca. Unde e saracia cand voi aveti planuri faraonice? Romanii isi vand casele ca nu mai au cum sa plateasca darile la stat si voi construiti biserica dupa biserica. Unde e saracia voastra? Unde e umilinta pe care o propavaduiti? Aveti trust de presa, mai ceva ca moguli, Preafericitul are un salariu egal cu al Primului Ministru, aveti o organizare demna de o corporatie multinationala si ne vorbiti noua de saracie. Sa ne scuzati daca nu va credem!
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Gabriel Toma (22 Iulie 2010, 12:13)
Averile bisericii
Cititi va rog comentariul lui Radu David. Foarte bine zis. Adica statul roman ofera compensatii BOR pentru cel mai bun lucru pe care l-a facut Cuza. De unde avea biserica atatea averi? Nu cumva erau furate de la taranii care munceau pamantul? De la cei chinuiti in viata asta si pacaliti cu promosiunea vietii vesnice? Si averile de acum, de unde le are biserica? Au picat din pom?
Voi va auziti vorbind, domnilor de la patriarhie? Cuvinte precum averi, proprietate, bani - nu fac cinste religiei crestin-ortodoxe. De asta sunt zeci de credinciosi printre semnatarii petitiei, pentru ca ati uitat sa mai cititi Biblia, ati uitat de invataturile lui Iisus si ati ramas cu dorinta de imbogatire.
Va invit sa ma contraziceti - faceti publice registrele, sa vedem si noi cati bani ati primit de la stat anul asta, cati bani ati cerut de la credinciosi (sa nu ne ascundem dupa deget, stim cu totii ca preotii cer o taxa anuala), cati bani ati obtinut din activitatile comerciale. Lucrurile astea nu se fac niciodata publice, de ce oare?
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Liliana Voicu (23 Iulie 2010, 07:34)
Petitie initiata de o asociatie romaneasca
@Valeriu Adam
Sunt vicepresedinte si membru fondator ASUR, si, din intamplare, de etnie romana (ca majoritatea membrilor ASUR). Precizez ca petitia este o initiativa a intregului colectiv ASUR, textul fiind elaborat in comun si semnat de presedinte in numele intregii asociatii, asa cum este procedura obisnuita in orice organizatie. Acuzatia ne atinge in consecinta pe toti. Cum insa ea nu contine nici un argument, in afara etniei presedintelui, irelevanta in context, nu avem... ce combate.
E trist ca in Romania de azi se poate face un asemenea atac, fara nici o legatura cu continutul unei petitii care trateaza o tema deosebit de importanta pentru intreaga populatie.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
ac/dc (7 Decembrie 2014, 22:09)
felicitari domnilor
apreciez sincer ca vreti sa faceti ceva ptr.trezirea neamului.B.o.r.se crede buricul pamantului si incepe sa sufere cand adevarul este spus in gura mare si se raspandeste printre oameni.Beleaua este ca nu stiu unde vrea sa ajunga bor ca tot scolarizeaza popi,si face biserici pe banii oamenilor,de o bsa aibe fiecare scara de bloc cate o biserica,2popi,3dascali,5tarcovnici,clopotari,lumanarari,paracliseri,etc si alte dracarii
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
ASUR (24 Iulie 2010, 18:38)
Răspunsul ASUR la observaţiile Biroului de Presă al Patriarhiei Române
Aproape invariabil, de câte ori revine în actualitate subiectul finanţării cultelor de către stat, BOR face referinţă la o aşa zisă “obligaţie” a statului de a întreţine biserica ortodoxă, obligaţie care ar fi izvorâtă din Legea de secularizare a averilor mânăstireşti din 1863. Fără a se dori intrarea într-o dispută de ordin istoric trebuie avut în vedere că:
• în urma secularizării mânăstirilor închinate (adică subordonate Patriarhiilor de Constantinopol, Ierusalim, Antiohia şi Alexandria, mânăstirilor de la Muntele Athos etc.) Statul Roman a propus acordarea unei despăgubiri semnificative ca valoare (82 milioane lei, ofertă crescută ulterior la 102 milioane şi apoi la 150 milioane lei); toate ofertele au fost respinse de ierarhii greci, în speranţa obţinerii unei sume şi mai mari în urma presiunilor efectuate de marile puteri. După câţiva ani de negocieri fără rezultat, Camera Depuţatilor a declarat problema închisă. Astfel, “cei ce se scumpiseră pierdură totul” (Constantin C. Giurescu şi Dinu C. Giurescu; “Istoria Românilor”)

Pentru a ne face o idee de imensitatea sumei, 150 de milioane de lei reprezenta bugetul pe un an de zile al României din acea perioadă. Ca să avem un termen de comparaţie, chiar dacă aproximativ, bugetul Romaniei pe 2010 se cifrează la cca. 45 miliarde de euro!
• decizia de secularizare a averilor mânăstireşti a fost determinată în parte şi de refuzul constant, timp de zeci de ani, al ierarhilor de a se achita datoriile către Stat. În 1863 aceste datorii ajunseseră la aproape 29 milioane de lei.
• după secularizare, prin legea reformei agrare din 1864, pe lângă ţărani au fost împroprietarite şi bisericile, fiecare primind aproape 9 ha de pământ. Tot ca să avem un termen de comparaţie, ţăranii pălmaşi, cei care reprezentau marea masă, au primit fiecare ceva mai puţin de 4 ha.
• în bugetul statului s-au prevăzut fonduri pentru sprijinirea aşa-numitelor “biserici de stat” – biserici care aparţinuseră de mânăstirile închinate. În 1867 erau 185 de biserici cu 238 de preoţi. Să ne reamintim că în 2010 bugetul Statului Român finanţează 16.602 posturi de preoţi şi alte 18.951 posturi pentru personalul neclerical
• după 1989 BOR a recăpătat prin retrocedare sute de mii de hectare de teren agricol şi păduri, imobile şi alte bunuri, cazul Mitropoliei Moldovei fiind unul reprezentativ
• după 1989 BOR a căpătat de la Stat, în folosinţă gratuită sau în proprietate, nenumărate terenuri şi imobile, plus un monopol pe comercializarea anumitor articole.


Tot în contextul secularizării averilor mânăstireşti, se face afirmaţia că “o eventuală încetare a sprijinului statului faţă de Biserica Ortodoxă Română şi alte culte ar trebui să fie urmată, în mod firesc, de o restituire a tuturor averilor bisericeşti confiscate”.
Tot în mod firesc ne întrebăm dacă urmaşii iobagilor şi robilor de pe moşiile mânăstireşti ar trebui să solicite daune morale pentru exploatarea la care au fost supuşi strămoşii lor!?!

Biroul de presă al Patriarhiei BOR susţine că “în bugetul de stat al Guvernului pe anul 2010, în afară de sprijinul financiar pentru salariile personalului cultelor, nu a fost alocat niciun ban pentru alte activităţi ale acestora”. Autorul acestei afirmaţii pare să nu cunoască prevederile unor acte normative precum:
• HG 214/17.03.2010: Transmiterea unui teren aflat în proprietatea publică a statului în folosinţă gratuită a Mânăstirii Putna din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor
• HG 263/31.03.2010: Suplimentarea bugetului Secretariatului General al Guvernului pe anul 2010 din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, cu suma de 2,15 milioane lei pentru Secretariatul de Stat pentru Culte, şi alocarea acesteia Episcopiei Caransebeşului în vederea finalizării construcţiei Catedralei Episcopale din Caransebeş
• HG 417/28.04.2010: Suplimentarea bugetului Secretariatului General al Guvernului, din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, pentru Secretariatul de Stat pentru Culte, cu alte 18,569 milioane lei
În plus, Biroul de presă al Patriarhiei nu aminteşte că, pe lângă fondurile primite de la bugetul de stat, cultele primesc, sub diferite forme, finanţări de la bugetele judeţene şi locale (cum ar fi cazul CJ Bistriţa-Năsăud, care a aprobat construirea unei cruci de aproximativ 13 miliarde de lei vechi, bani proveniţi din fonduri publice), donaţii de la instituţiile publice (un caz recent priveşte BNR, de exemplu), donaţii de la companiile cu capital majoritar de stat etc.

În ceea ce priveşte fiscalizarea şi impozitarea activităţilor comerciale, Biroul de presă al Patriarhiei BOR pare să ignore un lucru ştiut de oricine a avut nevoie de oficierea unui botez, a unei căsătorii sau a unei înmormântări: preoţii care oficiază astfel de ceremonii percep sume considerabile fără a emite nici un fel de document fiscal sau, în cel mai bun caz, eliberând o chitanţă pe o sumă modică. Nenumărate cazuri au fost prezentate în presă. În opinia asociaţiei noastre aceste activităţi comerciale trebuie reglementate din punct de vedere fiscal.

În privinţa discriminării dintre personalul cultelor (clerical şi ne-clerical) şi alte categorii de bugetari, suntem acuzaţi de către Biroul de presă al Patriarhiei BOR de “o dezonorantă dezinformare a opiniei publice” prin menţionarea unui “neadevăr şocant prin care se urmăreşte instigarea altor categorii socio-profesionale împotriva personalului cultelor” şi se invocă art. 15 par. 1 din Legea 118/30.06.2010 privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar (în realitate este vorba de art. 13 par. a). Practic, se face referire la faptul că salariile personalului clerical şi ne-clerical au fost reduse cu 25%, la fel ca în cazul tuturor celorlalţi bugetari.

Prezentarea acestui fapt este scoasă din context. Persoana care a redactat comunicatul Biroului de presă al Patriarhiei BOR omite să precizeze că:
• prevederile legii 118 sunt temporare; reducerea de 25% se aplică pentru doar şase luni, pâna la 31.12.2010
• în timp ce în perioada 2010 – 2011, conform declaraţiilor guvernamentale, se vor disponibiliza cca. 100.000 de bugetari, fie ei profesori, cercetători, medici, politişti etc., clerul şi personalul neclerical sunt protejaţi prin prevederile legii salarizării unitare (330/2009), lege care prevede că din bugetul central şi al administraţiilor locale se vor finanţa un număr fix de posturi clericale şi ne-clericale (35.553 în total; cu posibilitate de suplimentare!)
În acest context este interesant de remarcat că în Anexa XII, art. 8 par. 2 din sus-menţionata lege se prevede explicit că “Numărul de posturi pentru personalul clerical se poate majora anual (s.n.) prin legea bugetului de stat.”. Nicăieri nu se menţionează că acest număr ar putea fi şi micşorat!

Tot Biroul de presă al Patriarhiei BOR mai afirmă şi că “în anul de criză 2009, pentru susţinerea activităţilor social-filantropice şi sprijinirea celor asistaţi şi a sinistraţilor, în eparhiile Patriarhiei Române, s-au cheltuit aproximativ 45.000.000 lei, fonduri provenite în exclusivitate din donaţiile credincioşilor [s.n.], nu din fonduri externe. […] De serviciile şi proiectele sociale desfăşurate în eparhii (335 programe sociale), în anul 2009 au beneficiat 629.459 persoane”.

Avem două comentarii:
1. Preocuparea BOR pentru domeniul filantropic şi social nu poate decât să ne bucure. Însă remarcăm cu tristeţe faptul că până şi acţiunile filantropice ale BOR sunt finanţate din contribuţiile terţilor (credincioşii ortodocşi) şi nu din resursele interne ale BOR sau din veniturile rezultate în urma numeroaselor activităţi comerciale ale bisericii.
2. Făcând un calcul, rezultă că, în medie, fiecare persoană sprijinită a beneficiat de un ajutor în valoare de ceva mai puţin de 6 lei pe lună! Chiar dacă orice ajutor, cât de mic, este bine-venit, nu putem să nu ne întrebăm de impactul unor astfel de măsuri.

Comparaţia dintre numărul de biserici (cca. 18.000) şi cel al cabinetelor medicale de familie (cca. 11.000) este perfect justificată în contextul în care finanţarea primelor impietează asupra finanţării celor din urmă.
Bugetul Statului nu este nelimitat; alocarea de resurse într-o direcţie afectează direct şi imediat alte domenii.

Afirmaţiile din paragraful final al comentariului Biroului de presă BOR conţin acuzaţii nejustificate şi defăimătoare, care nu au nici o bază reală. ASUR recunoaşte importanţa tuturor cultelor şi apără dreptul constituţional al persoanelor de a-şi exercita libertatea fundamentală de conştiinţă şi de religie. Propunerea noastră priveşte doar taxarea activităţilor economice ale cultelor, conform principiului „nimeni nu este mai presus de lege” şi doreşte ca utilizarea fondurilor publice să fie strict reglementată pe baza unei definiţii a necesităţilor legate de practica de cult şi, desigur, perfect transparentă.


Asociația Secular-Umanistă din România
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Pagina 1/2 1 2