Prima pagina » Petitii online » Declararea drept ”Padure - Parc” a zonei impadurite de 5 ha din interiorul cartierului Greenfield

Petitie: "Declararea drept ”Padure - Parc” a zonei impadurite de 5 ha din interiorul cartierului Greenfield"

In interiorul cartierului Greenfield Baneasa din sectorul 1 al capitalei exista o arie de 50 000 mp de vegetatie forestiera, parte a Padurii Baneasa. In prezent, aceasta zona se afla in administrarea Romsilva, care, conform legislatiei in vigoare, realizeaza operatiuni de exploatare forestiera, nedorite de catre locuitorii iubitori de natura, din imediata vecinatate. Rezidentii cartierului Greenfield isi doresc protejarea acestei zone verzi de orice activitate de exploatare si utilizarea sa exclusiv ca loc de recreere in natura. In acest sens, solicitam Primariei Sectorului 1 transferul suprafetei impadurite de 5 ha din administrarea Romsilva in administrarea Primariei Sectorului 1 al Municipiului Bucuresti si amenajarea acesteia conform celor din categoria ”Padure-Parc”. Transferul este realizabil conform Ordinului nr. 1084/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice referitoare la criteriile si modalitatile privind transmiterea unor suprafete de fond forestier din grupa I functionala - vegetatia forestiera cu functii speciale de protectie din domeniul public al statului si din administrarea Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva in domeniul public al unor unitati administrativ - teritoriale. Ordinul prevede ca aceasta portiune de padure poate fi incadrata la categoria ”Paduri special amenajate in scop recreativ (Paduri - Parc)”, ceea ce presupune oprirea exploatarii, curatarea si amenajarea ariei. Astfel, cele 5 ha de vegetatie forestiera vor constitui o oaza de liniste si relaxare pentru iubitorii de natura, atat din cartierul Greenfield, cat si din afara sa. Totodata, aria actioneaza ca un filtru verde, oferind zonei un microclimat in care calitatea aerului este similara cu cea dintr-un oras de munte, iar nivelul zgomotului este redus cu aproape jumatate fata de centrul capitalei. Exploatarea forestiera este total nepotrivita pentru o zona impadurita atat de mica, in special in conditiile in care anual, locuitorii din Greenfield si nu numai, deruleaza in mod voluntar, campanii de impadurire. Lucrarile de exploatare reprezinta o problema actuala, cu consecinte ecologice si sociale importante: ameninta biodiversitatea, accelereaza schimbarile climatice prin cresterea emisiilor de gaze cu efect de sera, ceea ce afecteaza calitatea aerului si a mediului inconjurător.

09/07/2019

Categorie: Mediul inconjurator.