Exprimă-ţi opinia liber. Creează sau semnează o petiţie online.
Prima pagina » Petitii online » Campania “Legea pentru SUFLET, MINTE si TRUP” pentru aparitia unei legi care sa protejeze minorii victime ...
image

Petitie: "Campania “Legea pentru SUFLET, MINTE si TRUP” pentru aparitia unei legi care sa protejeze minorii victime ale violentei conjugale"

Facebook share

DEMOCRATIA se traduce prin PUTEREA POPORULUI. Asadar, in democratie TU esti unicul responsabil pentru ceea ce ti se intampla tie si semenilor tai, pentru ca PUTEREA DE A SCHIMBA IN BINE ASPECTE NEGATIVE ALE SOCIETATII ITI APARTINE!!! Eu ma simt DATOARE fata de societate sa imi exercit acesta putere. Evident SINGURA NU POT FACE NIMIC! IMPREUNA CU TINE insa, POT MUTA MUNTII DIN LOC!

Ma numesc Adina Scurtu, sunt jurnalist profesionist si cetatean al unui stat democrat si te invit sa te alaturi Campaniei “Legea pentru Suflet Minte si Trup”IMPLICA-TE ACUM IN CAMPANIA “LEGEA PENTRU SUFLET MINTE SI TRUP”
Cum?
- SEMNAND ACEASTA PETITIE!


- Printr-o simpla apasare a butonului Like de pe contul de Facebook al Campaniei “Legea pentru Suflet Minte si Trup”

http://www.facebook.com/pages/Legea-pentru-Suflet-Minte-si-Trup/245862372095340

gest prin care iti manifesti sustinerea pentru aceasta campanie.
- Prin a ne impartasi pe scurt, pe peretele aceluiasi cont sau prin e-mail [pe adresa LegeaSMT@yahoo.ro] drama pe care ai trait-o sau pe care o traiesti in calitate de minor victima a violentei conjugale, pentru a demonstra necesitatea unei astfel de legi.

Cu cat numarul de semnaturi virtuale, de LIKES si de prezentari ale unor cazuri concrete este mai mare, cu atat creste sansa ca propunerile acestei campanii sa fie preluate de un Parlamentar care sa le transforme intr-o propunere de lege pe care mai apoi Parlementul Romaniei sa o aprobe.ROLUL MEU IN CAMPANIA “LEGEA PENTRU SUFLET MINTE SI TRUP”
In calitate de jurnalist profesionist, ma oblig sa imi folosesc toata priceperea, contactele si experienta acumulate pana la aceasta varsta pentru a promova intr-un mod cat mai eficient aceasta campanie si implicit scopul pentru care militeaza.
In calitate de persoana publica, ma oblic sa fac din toate aparitiile mele in media ce vor avea loc pe perioda campaniei un prilej pentru a promova intr-un mod cat mai eficient aceasta campanie si implicit scopul pentru care militeaza.
In calitate de initiator al acestei campanii si de simplu cetatean al unui stat democrat, ma oblig sa fac toate demersurile necesare, morale si legale pentru ca aceasta campanie sa-si atinga scopul.DESPRE CAMPANIA “LEGEA PENTRU SUFLET MINTE SI TRUP”
Pornind de la principiul “Nu exista popor civilizat, ci doar popor disciplinat” si totodata de la convingerea ca este inutila ameliorarea efectelor [prin campanii de strangere de fonduri pentru victimele violentei conjugale] daca nu se inlatura mai intai cauza, Campania Legea pentru Suflet Minte si Trup militeaza pentru aparitia unei legi care sa permita minorului victima a violentei conjugale sa ia masuri pentru indepartarea agresorului din mediul familial.

Protejarea copilului încă de la naştere împotriva oricărei forme de abuz sau exploatare din partea adulţilor familiei proprii reprezintă unul din punctele stipulate în Convenţia cu privire la Drepturile Copilului, semnată la 20 noiembrie 1989 şi ratificată de România la 25 septembrie 1990.

Violenta in familie afecteaza persoanele adulte membre ale familiei, dar in mod special minorii. Psihologii au determinat ca acei copii care traiesc in sanul unei familii violente, chiar daca nu sunt loviti de agresor, simplul fapt ca sunt martori la violenta le poate afecta dezvoltarea fizica si psihica, cu traumatisme adeseori ireversibile asupra lor.

Din cauza specificului vârstei, lipsei de experienţe sociale şi mai ales datorită dependenţei totale de adult, copiii reprezintă cea mai vulnerabilă categorie socială. In acest moment, minorul nu se poate proteja in nici un fel de parintele agresor. In cazul in care parintele-victima a violentei in familie refuza sa se separe sau/si sa divorteze de parintele agresor, copilul este obligat sa creasca intr-un mediu nociv, distructiv, care il va afecta intr-un fel sau altul, intr-o mai mica sau mai mare masura pe parcursul intregii vieti.

Concret, Campania “Legea pentru Suflet Minte si Trup” propune infiintarea unui cadru legal in care – in momentul in care minorul victima a violentei conjugale depune la politie un document care sa ateste faptul ca prezinta traume fizice sau/si psihice cauzate de acte de violenta in familie – organele abilitate sa aiba obligatia sa ia masurile ce se impun, in functie de gravitatea traumelor dovedite, masuri care in mod obligatoriu sa presupuna indepartarea temporara sau definitiva a agresorului din mediul familial.

Actele de violenta de acest tip au urmari mult prea grave pentru a fi pedepsite cu o simpla amenda si in al doilea rand, in cazul in care agresorul este pedepsit in orice alt mod, adica intr-un mod care permite contactul cu minorul-victima este limpede ca se va razbuna pe acesta tot prin violenta, astfel incat masurile ar fi inutile si nu ar face altceva decat sa agraveze situatia minorului.

Prin document inteleg:
- un act semnat si parafat de un medic de specialitate [psiholog, psihiatru] care in urma unui consult medical [care sa poata fi facut la solicitarea minorului, a unei rude, a ducatorului, a dirigintelui sau a unui profesor, a unui vecin sau a oricarui adult] constata existenta unor tulburari psihice si emotionale sau chiar instalarea unor afectiuni de aceasta natura.

Campania “Legea pentru Suflet Minte si Trup” doreste aparitia unei legi care sa fie gandita si conceputa astfel:

# Stabilirea pedepsei pentru parintele agresor sa se faca in conformitate cu gravitatea traumelor prezentatate de minor si a efectelor pe care aceste traume le vor avea asupra viitorului minorului atat in plan emotional, cat si in planul sanatatii sau/si al vietii sociale.
# Stabilirea pedepsei sa se faca de catre avocati in colaborare cu medici psihiatri si psihologi, asistenti sociali si sociologi.
# In conceperea acestei legi sa se ia in calcul si nu doar efectele pe care violenta conjugala le are asupra minorului ca individ, ci si efectele pe care acest tip de agresiuni le genereaza in plan social:
- Cresterea numarului de minori ce parasesc mediul familial [fug de acasa]
- Cresterea ratei infractionalitatii in randul minorilor
- Cresterea consumului de alcool si droguri in randul minorilor
- Cresterea numarului de sinucideri in randul minorilor
- Cresterea numarului de orfani rezultati in urma decesului parintelui agresat si a condamnarii la inchisoare a parintelui agresor!VIOLENTA IN FAMILIE SI EFECTELE EI ASUPRA MINORILOR:

Violenta in familie este un fenomen cu care societatea noastra se confrunta din ce in ce mai des. Violenta in familie atinge cote alarmante in Romania, mai ales pentru ca persoanele afectate de acest fenomen refuza sa recunoaca acest lucru fie din rusine, fie de teama repercusiunilor.

Abuzul asupra copilului poate fi definit drept cauzarea intenţionată a unei vătămări ce afectează sănătatea fizicăşi /sau psihică a copilului.

Abuzul asupra copilului are loc prin profitarea de pe urma diferenţei de putere dintre un adultşi un copil prin desconsiderarea personalităţii celui de-al doilea.

Întotdeauna abuzul asupra copilului se face cu intenţie distructivă, iar neglijarea are loc de obicei pe un fundal al indiferenţeişi ignoranţei parentale vis-a–vis de nevoile copilului.

Există trei tipuri de abuz asupra copilului:

Abuzul fizic: reprezintă acţiunea sau lipsa de acţiune din partea unui
părinte sau a unei persoane aflată în poziţie de răspundere, putere sau
incredere care are drept consecinţă vătămarea fizică actuală sau potenţială. El presupune pedepse ca: legarea copilului, lovirea, rănirea,
otrăvirea, zgârâierea, etc.

Abuzul sexual: este obligarea sau îndemnarea acestuia, de către o
persoană adultă, să participe la activităţi sexuale care servesc plăcerii adultului. Abuzul sexual cuprinde: atragerea, convingerea, coruperea, forţareaşi obligarea minorului să participe la activităţi de natură sexuală sau asistarea unei alte persoane în timpul unor activităţi care servesc obţinerea de către adulţi a plăcerii.

Abuzul emoţional [psihic]: este un comportament comis intenţionat
de catre un adult lipsit de căldură afectivă, care jigneşte, batjocoreşte, devalorizează, nedreptăţeşte sau umileşte verbal in direct copilul, sau pe celalalt parinte in prezenta copilului, afectându-i în acest fel dezvoltareaşi echilibrul emoţional. Toate formele de abuz asupra copilului au consecinţe psihologice.

Tipurile de abuz se întrepătrund, astfel încât fiecare formă de abuz prezintă componente din celelalte forme.

Minorul care creste si se dezvolta intr-un mediu violent, in care parintii se agreseaza fizic si/sau verbal in mod frecvent…

- Are probleme de adaptabilitate.
- Se izoleaza fata de ceilalti copii, se inchide in el insusi, nu comunica cu ceilalti copii din jurul lui.
- Are nevoie disperata de dragoste si sa simta senzatia de siguranta. Aceste doua elemente lispesc cu desavarsire din randul famiilor violente, pentru ca parintele-victima a violentei, nu mai este capabil sa asigure ingrijirea de baza necesara a minorului.
- Are probleme fizice, se dezvolta mai lent, este predispus la accidente mai frecvente in afara casei.
- Are probleme emotionale si mentale: se simte vinovat, se simte abandonat
- Dezvolta probleme psihologice: nu are incredere in sine, este depresiv, anxios, nevrotic si este predispus la tulburari si boli psihice
- Dat fiindca stress-ul este principala cauza a bolilor, este predispus la afectiuni de natura organica grave, unele dintre ele incurabile
- Poate avea probleme de concentrare spre studiu, se confrunta cu scăderea abilităţii cognitive astfel ca performantele scolare pot lipsi cu desavarsire, sau sa oscileze de la o extrema la alta intr-un decurs de timp foarte scurt.
- De cele mai multe ori se identifica cu eroii negativi din povesti.
- Este predispus la consumul de droguri si/sau alcool
- Are tendinta de a fi mereu agresiv, sau din contra poate prezenta pasivitate la agresiunile celorlalti
- Prezinta tendinte infractionale

08/07/2011

Autor:  
Destinatar: Parlamentul Romaniei
Petitie si semnaturi in format: XLSxls   PDFpdf
*Stiri, informatii in legatura cu petitia:
*Cod validare:
 =