Exprimă-ţi opinia liber. Creează sau semnează o petiţie online.
Prima pagina » Petitii online » Pavilionul Romaniei la expozitia internationala Shanghai 2010
image

Petitie: "Pavilionul Romaniei la expozitia internationala Shanghai 2010"

Facebook share

GREENOPOLIS

Stimati colegi arhitecti, concetateni

Pe site-ul MAE – Ministerul Afacerilor Externe - a fost postat proiectul in baza caruia se va realiza pavilionul Romaniei la Expozitia Internationala Shanghai 2010 , proiect declarat castigator in urma concursului "Bursa de idei" al carui regulament il puteti citi tot pe site-ul MAE – www.mae.ro. Proiectul a fost aprobat pe 19 decembrie 2008, nu stim insa cand a fost publicat.
Link-ul catre pagina proiectului :http://www.mae.ro/index.php?unde=doc&id=38216&idlnk=&cat= Proiectul se poate gasi si cu ajutorul motorului de cautare de pe site.
Deocamdata nu am gasit lista si eventual continutul celorlalte proiecte participante.

Nu ne aflam printre cei ce au participat la acest concurs deschis si probabil decizia asupra imaginii prin care Romania isi aduce contributia la acest eveniment ar trebui sa fie impartita intre juriu si aceia dintre noi care si-au dedicat timpul, efortul si imaginatia pentru a participa la un asemenea concurs.
Cu toate acestea nu ne putem abtine de la a ne intreba daca rezultatul propus isi gaseste locul in cadrul unei Expozitii Internationale si dorim in concluzie sa aflam parerea arhitectilor si a tuturor celor ce mai gasesc entuziasm pentru o "imagine nationala". Ca fapt divers, tema expozitiei este :"Better City, Better Life"
Pentru a nu influenta opinii va cerem sa analizati singuri obiectul propus de reprezentantii nostri din MAE, dar ne permitem sa strecuram minime criterii de analiza deschise completarilor si dezbaterilor.

Ne intrebam in principiu daca insusi titlul ales - GREENOPOLIS - nu contrasteaza prea mult cu imaginea simplista a unui mar artificial vopsit in verde si daca nu ar trebui sa capete o cu totul alta forma si continut, mai aproape de dezbaterile curente pe tema propusa in titlu.....si poate un pas mai departe.
Nu putine dintre obiectele create cu ocazia expozitiilor trecute au ramas repere ale limbajului si ale solutiilor arhitecturale. Unele tari cu statut mai periferic si-au depasit complexul de inferioritate scotocind in visteria traditiei. Anul acesta insa Romania indrazneste sa cugete si ea in vazul tuturor la aspectele mondiale ale urbanizarii si ale redefinirii oraselor, pornind de pe pozitia delicata a lipsei de preocupare teoretica ori practica in rezolvarea propriilor probleme, cu atat mai mult la un asemenea nivel. Poate ca denumirea pavilionului poate fi retrogradata la ceva mai pe masura dimensiunii sale mici dar iesite din scara.
Probabil titlul radical si global a fost calul troian care a impus juriului acest proiect si poate aici juriul are nevoie de mai mult timp pentru a reconsidera criteriile selectiei.

In ceea ce priveste aspectul pavilionului, credem ca parerile noastre sunt in asentimentul multora dintre voi si nu necesita elaborare.

Pe de alta parte insa alegerea de fata poate nu este atat de grotesca pentru multi dintre ai nostri, pentru cei care nu stiu mai bine si carora marul urias li s-ar parea o gluma suficienta daca ar afla vreodata de existenta acestei expozitii.
Daca proiectele altor tari sunt o exprimare a elitelor in slujba societatii, poate timpul ne-a luat-o inainte si este vremea ca Romania sa arate ca democratia a triumfat in deplinatate si in concluzie sa expuna castigatoarea votului de popularitate profitand de somnul "elitelor".
Credem totusi ca realizarea acestui pavilion in contextul marii expozitii din Shanghai marcheaza un punct de maxim al vinei colective pe care arhitecti si public o impart deopotriva in conturarea culturii lor nationale.

Iata pe final rezultatele altor concursuri nationale pentru pavilioane ce vor fi construite in 2010:
mexic : http://www.edgargonzalez.com/2009/03/30/pabellon-de-mexico-shangai-2010/
UK : http://www.dezeen.com/2007/07/29/british-shanghai-expo-pavilion-shortlist-2/
austria si la sfarsitul paginii alte tari: http://www.designboom.com/weblog/search.php?search=shanghai+2010ℑ=0

O copie a acestei petitii a fost trimisa catre OAR sperand ca dansii sa isi exprime o pozitie vis-a-vis de acest eveniment.


Initiatorii petitiei:
arhitect Lucian Alexandru Simion si biroul de arhitectura TECON – Bogdan Babici , Anca Paunescu, Eliodor Streza, Alex Maftei, Simona Pribeagu

17/04/2009

Autor: autorul a ales ca aceasta informatie sa nu fie publica
Destinatar: Ministerul Afacerilor Externe
Petitie si semnaturi in format: XLSxls   PDFpdf
Stiri in legatura cu aceasta petitie:

Noutati 02/05/2009
De astazi inainte actiunile ce urmeaza sunt de competenta ordinului arhitectilor din Romania.
A avut loc o intalnire pe 27 aprilie intre arhitecti, revista Arhitext si Ordin - reprezentat prin doamna Monica Lotreanu. In aceasta intalnire s-a tras concluzia ca s-ar putea organiza un concurs separat care poate sau nu sa fie sustinut si de MAE. In decursul zilei insa semnalele au fost clare ca Ordinul nu sustine un concurs paralel ci doar unul solicitat de MAE. S-a generat inca o scrisoare de protest pe care probabil o veti putea citi in reviste si pe site-ul OAR.
In ziua urmatoare am fost la intalnire cu domnul Ferdinand Naghy, intalnire la care au fost prezenti si autorii proiectului castigator.
Ni s-a explicat ca daca lucrurile sunt cum sunt nu este vorba de rea vointa ci probabil de nestiinta in organizarea Bursei de idei. In orice caz Institutul de arhitectura a fost cooptat si concursul a devenit proiect de an pentru unele grupe de la anii 4 si 5 iar multe dintre aceste proiecte au fost predate ca participante la concurs. MAE a acuzat arhitectii din scoala ca nu au instiintat ei Ordinul de existenta concursului sau ca nu i-au sesizat ca din lista celor convocati lipseste Ordinul.
Detalierea pavilionulu se face deja cu parteneri chinezi si problemele diplomatice ii impiedica pe cei de la MAE sa ceara TIME OUT. MAE priveste pavilionul ca pe n ansamblu care va contine si evenimente si dansii isi concentreaza eforturile pe ce se va intampla in pavilion. Nu au acceptat solutia unui pavilion neutru - o simpla hala care ne poate fi furnizata de chinezi.
MAE a solicitat informal OAR sa ii sprijine in generarea unui proiect de lege care sa guverneze de azi inainte participarea la expozitii internationale. Urmatoarele expozitii sunt in corea in 2012 si in Milano in 2015.
OAR a ales insa sa continue cu metoda protestului impotriva prezentului pavilion.

Noutati 23/04/2009
OAR Romania a initiat o serie de discutii cu MAE luna trecuta, rezultatul acestor discutii este inca indecis.
Arhitectul Adrian Soare a lansat acum mai multa vreme propriul protest despre soarta caruia nu avem detalii.
MAE s-a aratat dispus sa primeasca din nou pe reprezentantii arhitectilor cat de curand se pot organiza acestia, speram la inceputul saptmanii urmatoare. Incercam sa convocam persoane cat mai reprezentative de la cat mai multe organizatii.

Noutati 22/04/2009
Revista Arhitectura, revista Igloo, OAR Romania si OAR Bucuresti au fost instiintate de initierea acestei petitii si au fost convocate pentru continuarea demersurilor prin urmatorul comunicat:

"Indraznim sa va aducem la cunostinta o descoperire recenta, tarzie din pacate.
Ne referim desigur la proiectul pentru pavilionul Romaniei la Expo 2010 a carui realizare este administrata de MAE si cu care credem ca lucrurile nu sunt tocmai in regula.
Noi am inceput prin a lansa o petitie online, care desigur nu poate rezolva prea multe lucruri prin sine, dar ajuta sa sondeze un potential curent de opinie. Pentru inceput lucrurile merg bine – asa cum ne asteptam - si numarul de voturi creste, probabil insa nu va lua proportii considerabile datorita limitarilor internetului si deasemenea este cel mai probabil ca semnatarii sunt tineri arhitecti si studenti – lucru foarte relevant dealtfel .
Consideram ca publicul a confirmat ca alegerea facuta de MAE nu ii este tocmai pe plac in aceasta problema de reprezentare si onoare nationala. Acelasi public insa nu va iesi in strada pentru un lucru atat de marunt si nu va putea fi prezent la negocierea unei solutii.
Din acest motiv credem ca este nevoie ca o institutie sau un grup de institutii sau organizatii credibile si cu autoritate in domeniu sa continue demersurile pentru imbunatatirea rezultatului.
Invitam pe aceasta cale OAR si revistele de specialitate sa ni se alature in stabilirea cat mai rapida a unui mod de abordare a problemei.
Nu credem ca un protest este lucrul cel mai potrivit in aceasta situatie ci mai curand discutii deschise cu reprezentantii MAE in care sa se poata gasi o solutie. Un simplu comunicat de presa si o dezavuare a proiectului nu pot fi suficiente.
Cum spuneam in deschidere am aflat relativ tarziu de acest proiect si cautand in presa am descoperit ca unele publicatii au prins veste de comunicatul ministerului in perioada 23-29 februarie. Din pacate nu au facut decat sa raporteze sau chiar sa elogieze rezultatul.
Credem ca nu este vorba de o lupta impotriva unui proiect neinspirat sau sarac cu duhul. Deasemenea nu trebuie sa ne temem de o lupta impotriva coruptiei: coruptia institutionala, desi exista si a facilitat aparitia acestei situatii, nu poate fi invinuita pentru calitatea extrem de scazuta a designului ce probabil a fost ajutat sa castige. Vina credem ca sta in nivelul de asteptare si aspiratii al omului de rand care a fost lasat sa scada sub orice prag admisibil. Dintre acesti oameni provin evident si alesii nostri. Din pacate asteptarile publicului larg pervertesc o mare parte dintre colegii nostri de breasla si iata rezultatul: nici juriul, nici ministrii dar nici arhitectii acestui proiect nu au dorit mai mult si cu siguranta in lipsa practicii nici nu ar fi putut mai mult.

Asteptam raspunsul Dumneavoastra inainte de pornirea altor demersuri si credem ca cei care doresc sa se alature acestei cauze ar trebui sa se reuneasca cat de curand.
Ne cerem scuze anticipat daca exista si alte actiuni lansate caz in care am dori sa aflam detalii despre acestea.

Cum niciodata nu a fost prezentat un proiect atat de slab pentru o manifestare atat de importanta credem ca ne aflam in fata unei ocazii unice in a sanctiona si imbunatati sistemul. Ar fi pacat sa o pierdem pentru ca pe viitor poate chiar aparea un proiect decent. In lipsa actiunilor de azi insa, decent este maximul la care ne putem astepta de la viitorul arhitecturii romanesti.

Va multumim
Lucian Simion si echipa TECON"

*Stiri, informatii in legatura cu petitia:
*Cod validare:
 =