Prima pagina » Petitii online » Desfiinţarea Primăriilor de cartier din Tirgu Mureş. Rezilierea contractelor de inchiriere.

Petitie: "Desfiinţarea Primăriilor de cartier din Tirgu Mureş. Rezilierea contractelor de inchiriere."

S-a mai vorbit despre această temă. Mult sau puţin, nici nu mai are vreo importanţă. Importante cred sunt numai condiţiile in care plăteşte lunar, o primărie, respectiv cea a municipiului Tirgu Mureş, din România aflată in plină criză, unor parteneri, o chirie de 19 euro plus TVA /mp, pentru 2 spaţii in care sunt găzduite nişte aşa-zise ”Primării de cartier". Utilitatea acestor doua funcţiuni este zero, in condiţiile in care funcţionarii care lucrează in aceste spaţii nu rezolvă probleme ci doar, in mare parte, le preiau, de la puţinii localnici din cartiere care le calcă pragul zilnic.

Intâmplător sau nu ambele spaţii de care e vorba in povestea noastră au legătură direct, sau prin interpuşi, cu lideri locali ai UDMR şi PD-L.

Şi, pentru a fi mai exact, atât pentru cei ce ştiu subiectul, dar mai ales pentru cei ce nu il cunosc, sau il cunosc insuficient, vom prezenta datele exact aşa cum ele reies din documentele oficiale.

Pentru primul spaţiu, aflat in Cartierul Tudor, din Tirgu Mureş, aflat in posesia firmei SC IROCAR SRL – firmă direct legată de numele consilierului judeţean PD-L, Doru Borşan – in suprafaţă de 480 mp se plăteşte de către Primăria Tirgu Mureş, conform contractului de inchiriere, suma de 19 euro plus TVA pe mp, adica, in total 9.120 euro plus 1.733 euro TVA, lunar. Destinaţia : “Primărie de cartier”. In zona respectivă, azi, poţi găsi uşor spaţii cu chirii cuprinse intre 3 şi 7 euro pe mp, de aceleaşi dimensiuni sau mai mici, conform destinaţiei dorite de către beneficiari.

Cel de al doilea spaţiu, aflat in Cartierul 7 Noiembrie din Tirgu Mureş, spaţiu deţinut de către numiţii Bota Petru şi Melinda, in suprafaţă de 490 mp, conform contract, se plăteşte, de către aceiaşi Primăria Tirgu Mureş, 19 euro plus TVA pe mp, adica, in total, 9.310 euro plus 1.768 euro TVA, lunar. Destinaţia fiind tot de “Primărie de cartier”.

Şi in zona respectivă, azi, poţi găsi uşor spaţii cu chirii cuprinse intre 2,5 şi 7 euro pe mp, de aceleaşi dimensiuni sau mai mici, conform destinaţiei dorite de către beneficiari.

Cu alte cuvinte, la un simplu calcul, pentru cele 2 spaţii sub contract cu Primăria Tirgu Mureş, se achită lunar suma de 21.931 euro, inclusiv TVA, cu titlu de chirie spaţiu. In aceste condiţii, pentru un an intreg, suma totală achitată pentru cele 2 spaţii este de 263.172 euro, inclusiv TVA.

Din informaţiile deţinute perioada acestor contracte e de minim 3 ani.

Este de inţeles in aceste condiţii de ce trebuie să facem referire la aceste contracte in aceste zile, când se pune tot mai acut in discuţie modul in care sunt cheltuiţi banii publici, felul in care lipsa acestora influienţează destinele multor oameni, prin măriri de preţuri, sau, sub aşa-zisa reducere a cheltuielilor publice sute de mii de oameni sunt aruncaţi in stradă, iar salariile pe care aceşti oameni – profesori, cadre medicale, funcţionari, ş.a.- nu le vor mai primi pe viitorii ani de la bugetul de stat, inclusiv cel local, sunt considerate “economii”.

Una dintre intrebarile care se pun firesc ar fi dacă nu cumva aceste economii ar fi mai bine facute reziliind imediat astfel de contracte, cum sunt şi cele 2 la care fac referire, sau, dacă o astfel de soluţie indicată, nu e cea pe placul unora, oare destinaţia acestor sume cu titlul de chirie nu ar putea fi folosită in alte proiecte publice mai importante in municipiul Tirgu Mureş?

Aş pune in vederea tuturor celor interesaţi de această temă două propuneri:

1.Care ar putea fi o altă destinaţie optimă a acestor sume de bani plătite de către Primărie celor doi parteneri.
2.Iniţierea unui proces de strângere se semnături, precum prezentul, de la toţi tirgumureşenii, prin care aceştia să fie consultaţi să işi dea acordul cu privire la rezilierea imediată a celor două contracte de inchiriere şi, pe cale de consecinţă, schimbarea in acest fel a destinaţiei acestor sume provenite din impozitele şi taxele plătite de către ei la bugetul Primăriei Tirgu Mureş şi Consiliului local municipal.

01/03/2010

Autor: