Prima pagina » Petitii online » Ne trebuie o lege pentru reglementarea prospectiunilor seismice din Romania

Petitie: "Ne trebuie o lege pentru reglementarea prospectiunilor seismice din Romania"

Prospectiunea seismica reprezinta o metoda de a pune in evidenta forma si adancimea fiecarui strat al scoartei terestre, prin studierea propagarii undelor seismice, similar intrucatva sonarului.
Pentru aceasta se genereaza unde seismice (oscilatii elastice ale scoartei similare celor din cazul cutremurelor de pamant, de unde le vine si numele) care sunt apoi inregistrate, in anumite puncte precis definite (prin coordonate topografice). Din prelucrarea acestor inregistrari rezulta adancimea fiecarui punct de reflexie din interiorul pamantului si astfel se determina forma stratelor geologice. Metoda se foloseste in special pentru a pune in evidenta zacamintele de petrol si gaze naturale.
La generare se folosesc mai multe metode:
- explozii subterane in sonde de mica adancime (2 - 50 m);
- caderi de greutati foarte mari sau lovituri de ciocan;
- utilaje de mari dimensiuni special destinate generarii undelor seismice prin vibratii precis controlate, numite vibratoare seismice - aceasta este in prezent metoda de generare cea mai moderna din intreaga lume;
- tunuri cu aer comprimat - se folosesc numai in cazul prospectiunilor pe ape, in particular pe mare.
Pentru inregistrare se face mai intai conversia undelor seismice in semnale electrice cu ajutorul unor traductoare (geofoni - la prospectiunile pe uscat si hidrofoni - la prospectiunile pe apa) si apoi inregistrarea acestora in statii de inregistrare seismica.
Din punctul de vedere al impactului asupra mediului, activitatea de inregistrare are un impact minim, singurele modificari ale mediului fiind cauzate de accesul persoanelor care planteaza traductoarele, in vreme ce generarea determina cel mai puternic impact ecologic.
In cazul prospectiunilor pe uscat generarea cu impact nonexploziv (vibratoare, caderi de greutati sau lovituri de ciocan) determina doar tasarea terenului si unele distrugeri (in mare parte temporare) ale covorului vegetal in punctele de generare si pe traseele de acces ale utilajelor, in schimb generarea prin explozii subterane (metoda cea mai des folosita pentru ca genereaza cea mai mare energie si nu necesita o prelucrare suplimentara a semnalelor inregistrate) are un impact foarte puternic asupra mediului inconjurator. Principalele modificari asupra mediului (nu insa toate!) sunt:
1. Alunecari de teren - in cazul lucrarilor pe terenuri situate in panta. Acestea pot apare imediat dupa explozie, in cazul pantelor mari sau pe soluri neconsolidate (nisipoase), dar si la perioade mari de timp dupa executia lucrarilor, urmare a patrunderii apelor meteorice in gaurile de sonda si fisurile produse de explozii.
2. Distrugeri ale culturilor agricole, covorului vegetal sau plantatiilor din paduri si livezi prin aparitia unor cratere la suprafata in urma exploziilor in sondele de foarte mica adancime (sub 5 - 10 m).
3. Scaderea nivelului piezometric al apelor subterane din stratele acvifere sub presiune prin aparitia unor eruptii arteziene in zone situate pe vai. In multe locuri din aceste strate se alimenteaza fantanile din sate situate pe terase sau platouri deasupra acestor vai. In aceste cazuri se poate produce secarea fantanilor.
4. Disparitia in subteran a apelor din stratul freatic prin sondele de adancime medie (10 - 50 m) si fisurile produse de explozii, care perforeaza stratul impermeabil (argila sau marna) care le mentine.
5. Poluarea chimica a apelor subterane prin compusii rezultati in urma exploziilor (oxizi de azot, care genereaza nitrati si nitriti foarte toxici).
6. Avarieri ale cladirilor din apropierea punctelor in care se produc exploziile.
7. Avarierea cablurilor si conductelor subterane, daca nu se cunoaste precis pozitia acestora si se produc explozii in vecinatate.
8. Avarierea drumurilor si podurilor in urma trecerii utilajelor de mare greutate, in cazul drumurilor de pamant sau cu piatra de rau acestea pot fi distruse daca se lucreaza pe timp foarte umed.
9. In urma exploziilor pot ramane in pamant materiale explozive intacte. Daca acestea sunt pe terenuri agricole, araturile din anii urmatori pot scoate la suprafata aceste materiale care pot pune in pericol viata si sanatatea oamenilor, in cazul in care sunt manipulate de persoane neinstruite pentru aceasta.

Deoarece in Romania executantii acestor lucrari (in special S.C. Prospectiuni S.A.) au fost obisnuiti inca din perioada comunista cu statutul de "domeniu de importanta deosebita", accesul pe terenurile agricole si forestiere fiind practic liber, sub "adapostul" decretului care instituia acest statut, in prezent se comporta in acelasi mod, ignorand practic legislatia referitoare la mediul inconjurator si proprietatea particulara, pentru a obtine un profit cat mai ridicat, minimizand cheltuielile de productie si cele pentru despagubiri. De aceea este necesara o lege care sa precizeze clar limitele referitoare la accesul executantilor lucrarilor de prospectiuni seismice atat in mediul natural cat si in cel antropic (vecinatatea localitatilor), ca si metodele de lucru acceptate si in ce conditii meteo se pot executa aceste lucrari.

23/01/2011

Destinatar: Ministerul Mediului