Prima pagina » Petitii online » Joan Baez merită Premiul Nobel pentru Pace

Petitie: "Joan Baez merită Premiul Nobel pentru Pace"

Joan Baez s-a implicat activ în problemele mari ale omenirii. Pe primul loc se află desigur subiectul PACE. Cântecul său "We shall overcome" (vom învinge) exprimă cel mai bine crezul generației sale de tineri. Cu prețul unor vieți curmate prematur de "organele marii democrații americane", prin marșuri și proteste de sute de mii de persoane acea generație a stopat războiul din Vietnam în care, din păcate, au fost masacrați milioane de vietnamezi. Desigur prin utilizarea unor tehnici militare americane supersofisticate din care n-au lipsit bombardamentele aviatice inclusiv cu bombe chimice testate, în premieră, fără remușcare, pe ființe umane. Oficialii americani au făcut totul pentru a ascunde pierderile sale umane. Dar după câțiva ani acea generație descoperă minciuna guvernamentală prin care s-au ascuns sute de mii de victime, moment declanșator al marilor marșuri antirăzboi în care se remarcă în mod deosebit și Joan Baez.

Războiul din Vietnam
Militează la rezistență în concerte, la pentru neplata impozitelor, fondează (împreună cu mentorul ei Sandperl) Institutul pentru studiul nonviolenței. În 1967 Joan este arestată (împreună cu mama sa care avea circa 70 ani) pentru blocarea intrării în clădirea forțelor armate din Oakland. În timpul sărbătorilor de Crăciun din 1972 o găsim în Vietnam într-o delegație de pace. Câteva zile este blocată în Hanoi supus, culmea, unor bombardamente americane.

Războiul din Irak
În 2003-2005 participă la marșuri de protest împotriva celei de-a doua invazii americane din Irak precum a făcut-o și la prima invazie.

Implicare socială-drepturile omului
În tinerețe aude pe Martin Luther King Jr. vorbind despre nonviolență, drepturi civile și sociale. Câțiva ani mai târziu ei devin prieteni de idei.
Și aici Joan Baez se implică în diverse acțiuni printre care și în marile marșurile de protest.
Joan Baez s-a implicat în crearea, în 1970, secțiunii SUA a organizației Amnesty International. Războiul din Vietnam nu se terminase încă. Pe acest subiect Joan Baez primește câteva premii.
Joan Baez se implică și în abolirea pedepsei cu moartea.

Joan Baez și România

Joan Baez a concertat de două ori (în 1997 și 2004) la Sala Palatului din București. Artista a fost profund mișcată văzând că majoritatea din sală îi cunosc cântecele sale și cântă alături de ea.
La începutul concertului din iunie 2004 Joan Baez a cerut scuze publicului în numele poporului american pentru războiul din Irak, iar în final, împreună cu Narcisa Suciu interpretează cântecul popular Rău mă dor ochii mă dor, pe care l-a învățat desigur anterior și pe care l-a cântat într-o română impecabilă.

Detalii:

14/03/2013