Exprimă-ţi opinia liber. Creează sau semnează o petiţie online.
Prima pagina » Petitii online » Petiţie pentru îndepărtarea de la Timişoara a episcopului-vicar Paisie (cetăţeanul Ion Gheorghe)
image

Petitie: "Petiţie pentru îndepărtarea de la Timişoara a episcopului-vicar Paisie (cetăţeanul Ion Gheorghe)"

Facebook share

Preafericite Părinte Patriarh Daniel,

Demersul pe care vi-l supunem atenţiei, cu respectul pe care vi-l purtăm, ca întâistătător al BOR, ca fiu al Banatului nostru drag şi Părinte, în acelaşi timp, al Bisericii, se referă la rugămintea a mii de oameni din Timişoara şi nu numai de a face ceea ce credeţi că trebuie, respectând codurile şi normele de procedură ierarhică şi bisericească, pentru a-i da lui Paisie Lugojeanul de la Timişoara o altă încredinţare, undeva unde consideră conducerea BOR că i-ar fi nimerit şi potrivit din punct de vedere caracterial, emoţional şi educaţional.
Din capul locului, motivăm demersul nostru şi din punct de vedere al cutumei din Patriarhia Română. După câte cunoaştem din istoria Bisericii Ortodoxe Române, clerul şi credincioşii Episcopiei Ortodoxe din Alba Iulia au cerut ca episcopul eparhiot să plece din scaunul chiriarhal. Datorită bunătăţii ÎPSS Nicolae Corneanu, i s-a îngăduit acestuia să fie arhiereu - vicar la Arad, ca mai apoi să devină primul episcop al nou înfiinţatei Episcopii a Caransebeşului. Aşadar, temeiul juridic, canonic şi de procedură există!
Comportamentul public al lui Paisie, episcopul vicar de la Timişoara, cunoaşte deviaţii de la linia cerută de Biserică, dar şi de oameni. Îşi permite să schimbe predicile în funcţie de persoanele pe care le reperează în biserică (Catedrala Mitropolitană, dacă este cazul), ceartă lumea în biserică, se răsteşte la enoriaşi, se comportă asemenea unui arendaş pe moşia cuiva. Sunt persoane în casele cărora, mergând, îşi permite să cerşească obiecte de valoare, chipurile, pentru a-şi spăla mâinile în „vase de argint”. Se comportă jignitor cu preoţii, cu toţi preoţii bănăţeni sau ardeleni, se vede clar că are tendinţe „regionale” nefavorabile zonei noastre. El nu vorbeşte, ci strigă, nu dialoghează, ci monologhează, nu respectă, ci sfidează! Preafericite Daniel, aţi plecat de la Timişoara şi cunoaşteţi specificul locului. Aici nu au fost conflicte, nu au fost tensiuni între preoţi, nici măcar între culte. Timişoara a fost şi doreşte să rămână un model de civism al României. Paisie Lugojeanul, cu acest nume pe care nu-l ştie cinsti cum se cuvine, nu este vrednic de poziţia bisericească din Mitropolia Banatului. Din cauza lui, unii preoţi au făcut infarct, alţii şi-au pierdut nădejdea în susţinerea pe care Biserica, ea, ca instituţie, ar putea să le-o acorde.
Toate demersurile episcopului vicar au ca scop sfidarea şi subminarea ÎPSS Nicolae, Mitropolitul Banatului…
Preafericite Daniel, Sfinte Sinod, stă în puterea duhovnicească pe care o aveţi să luaţi o decizie prin care Mitropolia Banatului să fie, din nou, liniştită. Să-şi redobândească aura de care oamenii de aici au nevoie! Vă implorăm, ascultaţi rugile noastre, nu ne ignoraţi fidelitatea faţă de Biserica Bănăţeană, verificaţi tot ce scriem în petiţia aceasta, sperăm ultima, legată de acest om, care nu ne reprezintă! Nu înţelege nimic din tradiţia bănăţeană, nu iubeşte oamenii locului, nu se comportă ca un ierarh. Bisericile, acolo unde al apare, se golesc. Catedrala, atunci când el slujeşte, se goleşte…
Preafericite Daniel, nu lăsaţi să se distrugă Biserica Banatului!

Semnează

Un grup de credincioşi (mireni şi preoţi de la Timişoara)

Timişoara, 24 noiembrie, 2011

23/11/2011

Autor: autorul a ales ca aceasta informatie sa nu fie publica
Destinatar: În atenţia Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și Preafericirii Sale dr. Daniel, Patriarhul României
Petitie si semnaturi in format: XLSxls   PDFpdf
*Stiri, informatii in legatura cu petitia:
*Cod validare:
 =