Prima pagina » Petitii online » Infrastructuri pentru biciclisti: Apel public catre Primaria Bacau

Petitie: "Infrastructuri pentru biciclisti: Apel public catre Primaria Bacau"

A P E L
catre autoritatile locale
pentru promovarea utilizarii bicicletei ca mijloc de transport in Bacau
( format pdf: http://www.iubimnatura.org/in/images/pdf/apel_catre_autoritatile_locale.pdf )

Noi, cetateni ai municipiului Bacau, deoarece

* dorim sa avem un oras cu mai putina aglomeratie, praf, zgomot si gaze de esapament, in care sa iti faca placere sa traiesti si sa te deplasezi,
* vedem ca traficul auto a atins o intensitate ce afecteaza negativ deplasarea in oras, activitatile economice, sociale si culturale,
* stim ca exista solutii alternative, dar observam ca multe par a fi neintelese sau prea mult amanate sau aplicate inadecvat si ca nu exista o strategie coerenta in acest domeniu, in special in ceea ce priveste promovarea bicicletei,
* consideram ca bicicleta este o parte a solutiei, fiind un vehicul ecologic, eficient energetic, suficient de comod si rapid, care ocupa putin spatiu, nu face zgomot, nu emite noxe si are un efect benefic asupra sanatatii celor care il folosesc in mod regulat,

SOLICITAM
autoritatilor locale:

* Realizarea unei retele coerente de piste si alte cai de comunicatie pentru biciclete in intregul oras. Dar nu oricum, ci:
- de calitate adecvata (de exemplu respectand latimea utila de minim 1,50 metri pe sens, plus spatii de siguranta, marcare, protejare, semnalizare si semaforizare corespunzatoare, adecvat intretinute, ridicarea masinilor care le blocheaza etc.)
- care sa nu ia din putinul spatiu ce a mai ramas pietonilor sau din spatiile verzi (ci din cele folosite acum de masini sau ocupate cu panouri publicitare, tonete etc.)
- care sa se realizeze acolo unde este cea mai mare nevoie de ele, nu unde e mai usor sau ieftin (trebuind sa asigure interconectarea zonelor de interes pentru public, intr-un mod cat mai direct, comod si sigur si deci atractiv pentru actualii si mai ales potentialii / viitorii biciclisti cotidieni, care, si din cauza lipsei de infrastructuri specifice, sunt la ora actuala mai ales utilizatori ai vehiculelor
motorizate)
* Realizarea de rastele si alte facilitati adecvate de parcare in siguranta a bicicletelor (in toate zonele de interes public, precum si in cartierele de blocuri, campusurile universitare si alte zone unde parcarea lor in siguranta este acum o mare problema);
* Asigurarea pe viitor in mod gradat a intermodalitatii de transport (posibilitatea de a lua bicicleta in / pe mijloacele de transport in comun).
* Deschiderea pentru traficul bicicletelor in ambele sensuri pe strazile care au la ora actuala regim de sens unic si exceptarea bicicletelor de la alte restrictii de circulatie sau stationare impuse pentru vehicule, cum sunt benzile rezervate pentru transportul in comun sau aleile si strazile pietonale.
* Luarea altor masuri de promovare a mersului pe bicicleta, precum si mersului pe jos si a transportului in comun.
* Descurajarea utilizarii autoturismelor, extinderea zonelor pietonale, implementarea adecvata a regulilor de aprovizionare si acces pentru traficul greu, degajarea trotuarelor si spatiilor verzi de autovehicule si constructii si redarea catre cetateni a spatiului public.

03/05/2010

Autor: