Prima pagina » Petitii online » Decontarea serviciilor de psihologie clinica prin sistemul asigurarilor de sanatate

Petitie: "Decontarea serviciilor de psihologie clinica prin sistemul asigurarilor de sanatate"

Consideram important sa propunem si sa sustinem decontarea serviciilor de psihologie clinica, in interesul asiguratilor, in conditiile in care este cunoscut faptul ca actuala criza socio-economica a determinat o crestere a numarului de pacienti cu tulburari psihice in Romania.

Consideram ca populatia din Romania nu este informata ca in actualul sistem sanitar, psihologii clinicieni nu au dreptul de a incheia contracte directe cu institutiile judetene ale Caselor de Asigurari de Sanatate, iar serviciile psihologice decontate prin sistemul de asigurari de sanatate sint insuficiente.
Daca ar fi sa ne referim la un simplu exemplu, acela al "consilierii psihologice", trebuie sa observam ca acest serviciu - care este recomandat in numeroase cazuri de suferinta psihica, inclusiv in urgentele psihologice, nu este decontat prin actualul sistem sanitar, sau este decontat numai in cazurile in care psihologul clinician are contract indirect, cu medici din specialitatile "psihiatrie infantila", "diabet", "hematologie" si "urologie", adica intr-un numar insuficient de cazuri.
Tot in actualul sistem, consultatia psihologica, testarea si evaluarea psihologica sau psihoterapia - adica serviciile specifice psihologiei clinice - nu le sint decontate psihologilor clinicieni, consecinta directa fiind aceea ca asiguratii nu beneficiaza de respectivele servicii psihologice.

Consideram ca modul indirect de contractare a serviciilor psihologice a dus la incalcarea independentei profesionale a psihologilor clinicieni - si este destul sa informam publicul larg despre faptul ca un psiholog clinician nu are dreptul sa incheie contracte directe cu Casele de Asigurari de Sanatate, ci doar contracte indirecte, cu anumite Cabinete Medicale Individuale, dintr-un numar redus de specialitati medicale, ca psihologul nu poate raporta serviciile efectuate decit prin intermediul CMI-ului prin care a incheiat contractul, ca banii psihologului sint virati in contul medicului, procedeu care este complicat atit pentru psihologi, cit si pentru medicii care incheie contracte indirecte cu psihologii. Pentru ca acest procedeu discriminatoriu dureaza de zece ani, in momentul actual, in Romania, numarul psihologilor clinicieni din sistemul sanitar este foarte mic, in detrimentul asiguratilor.

Desi analiza costuri-beneficii a dovedit faptul ca serviciile psihologice necesita cheltuieli reduse, iar pacientii tratati de psiholog ajung in numeroase cazuri la vindecare pe termen lung, demersurile reprezentantilor Colegiului Psihologilor din Romania, efectuate in scopul modificarii legislatiei, nu au fost luate in consideratie.

Sintem adeptii principiului ca legile sint facute de oameni, iar daca o lege nu este buna, ea trebuie schimbata.
Procesul de legiferare din Romania permite ca dupa obtinerea unui numar de cel putin 100.000 de semnaturi apartinind cetatenilor cu drept de vot, initiativa legislativa sa fie inaintata Parlamentului Romaniei, urmind ca respectiva lege sa fie luata in discutie.
In concluzie, sustinem acordarea dreptului psihologilor clinicieni de a incheia contracte directe cu Casele de Asigurari de Sanatate si decontarea serviciilor de psihologie clinica prin sistemul asigurarilor de sanatate, in interesul asiguratilor.

16/08/2011

Autor:
Destinatar: Guvernul Romaniei, Parlamentul Romaniei, Presedintie, Ministerul Sanatatii, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate