Prima pagina » Petitii online » Cu gandul la Caragiale

Petitie: "Cu gandul la Caragiale"

Nu m-am implicat si nu mi-am exprimat parerea niciodata pana acum, nu deschid televizorul decat 5 minute seara inainte de culcare pentru ca nu imi place sa adorm pe intuneric. Nu stiu ce as putea schimba oricum intr-o tara in care pare ca nu se mai poate schimba nimic .
Nu m-am gandit niciodata sa plec din Romania, m-am nascut aici, am crescut aici este tara pe care o iubesc. Nu m-am simtit acasa decat cand m-am intors acasa. Pana astazi era locul in care visam sa imbatranesc si sa imi cresc copiii. Chiar am sperat ca se poate si ca nu suntem doar o culoare pe harta lumii. Astazi din pacate mi-am dat seama ca cine a spus: ultimul care pleaca stinge lumina, a avut mare dreptate. Nu m-am gandit niciodata sa ma inscriu in vreun partid pana cand m-am decis sa ma implic. Nu am o poveste de spus si nu sunt persoana publica, am avut momentul meu de glorie dar am decis ca nu era gloria la care visasem sau la care sperasem. Asa ca m-am retras.
De ce cu gandul la Caragiale? Pentru ca nu cred ca a existat un alt moment in tara asta care sa se regaseasca atat de bine in Piesele D-lui Caragiale. Toata scena politica din Romania, am senzatia ca ma uit la o piesa de teatru sau la o ecranizare extrem de bine regizata dupa una dintre piesele mai sus amintite. Si doare. Ma doare ca dintr-o tara cu un asemenea potential, dintr-o tara care a dat atatea valori lumii, dintr-o tara frumoasa am ajuns o tara in care exista un post precum Taraful sau OTV-ul. Oare chiar am ajuns o tara de manelisti si de analfabeti, oare chiar putem considera cultura o adunatura de nespalati, cocotati pe o masa de lemn in mijlocul unei curti mizerabile, turnandu-si reciproc bautura pe gat dintr-o damigeana care mie imi pare mai mult canistra de benzina? Si sincer, m-am uitat din curiozitate la acest domn si al sau taraf si imi venea sa plang, nu neaparat vazand asa zisul video-clip, pana la urma fiecare are dreptul sa faca ce stie si ce poate dar vazand de cate ori a fost urmarit si comentariile, implicarea, admiratia. Urmarind acea oribilitate am avut senzatia ca m-am intors in timp cu 200 de ani, poate si mai mult. Este trist dar din pacate romanii nu mai evolueaza, in schimb exista o tendinta generala de involuare. Nu mai avem valori, copii nostri cred ca pentru a avea bani este necesar sa ai 4 clase si o turma de oi pentru ca asta vad, zi de zi, asta mediatizam. Mediatizam incultura si incompetenta, mediatizam mahalagismul, prostitutia, violenta. Am fost invatati ca natie, ca popor, ca indivizi sa cerem, sa ne indatoram dar nu am fost invatati si ca va veni o data scadenta. Vorbim, discutam, analizam situatia din Grecia si este incerdibil ca multi dintre romani gandesc ca poate ar fi mai bine sa se intample si la noi, poate ca asa se va schimba ceva. Haosul nu schimba nimic, haosul produce mai mult haos. Au distrus un invatamant si ma gandesc oare nu l-au distrus cu buna stiinta? Oare nu este mai usor sa manipulezi prostii si analfabetii? Tinerii din ziua de astazi nu mai stiu sa raspunda la o intrebare simpla: Ce vrei sa te faci cand vei fi mare? Ne-am dorit sa ne imbogatim dar suntem mai saraci decat am fost, ne-am dorit sa moara capra vecinului si acum nu mai avem de unde sa luam lapte.
In America se vand fantome in sticlute, in America se interzice Avatarul pentru ca poate crea depresii, americanii s-au trezit dimineata si cand au realizat ca nu sunt in padure si natura nu le vorbeste au alergat repede la psiholog. Si atunci cum poate o natie atat de ignoranta sa fie cu 100 de ani inaintea noastra?
Ne-am dorit democratie, dreptul la opinie, ne-am dorit un mediu de afaceri prosper, cand noi nu intelegem un principiu simplu: ca sa faci bani trebuie sa investesti bani nu sa cheltui tot ce ai si sa speri ca vei castiga la Loto intr-o buna zi.

19/03/2010

Autor: