Exprimă-ţi opinia liber. Creează sau semnează o petiţie online.
Prima pagina » Petitii online » Nu sunt de acord cu aprobarea Rosia Montana 2: Exploatarea cu cianuri, aprobata pentru Certej
image

Petitie: "Nu sunt de acord cu aprobarea Rosia Montana 2: Exploatarea cu cianuri, aprobata pentru Certej"

Facebook share

Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Timisoara (ARPMT) a dat pe 5 iulie 2012 acordul de mediu pentru exploatarea prin cianurare a minereurilor de aur si argint din zona Certej, judetul Hunedoara, scrie hotnews.ro.

Proiectul minier de la Certej, care ocupa o suprafata de 456 de hectare, presupune procesarea a 45 de milioane de tone de minereu - cu o concentratie de 1,8 g de aur pe tona de minereu - si utilizarea unei cantitati de cianura de sodiu de 1653 tone pe an, timp de 16 ani, perioada de operare a minei, se arata intr-un comunicat al ONG-urilor.

Ca si in cazul proiectului Rosia Montana, reziduurile rezultate dupa prelucrare, inclusiv cele cu cianura si metale grele, vor fi depozitate intr-un iaz de decantare in aer liber cu o suprafata totala de 63 de hectare.

"Proiectul minier propus la Certej, judetul Hunedoara, de catre compania canadiana Eldorado Gold Corporation prin intermediul societatii Deva Gold a primit acordul de mediu din partea Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Timisoara, creand astfel un precedent extrem de periculos pentru Romania", sustin asociatiile, citate de adevarul.ro.

Ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, a solicitat conducerii Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului demiterea directorului executiv al Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Timisoara si verificarea acordului.

"Ministrul Mediului si Padurilor a solicitat conducerii Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului demiterea directorului executiv al Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Timisoara pentru ca nu a informat autoritatea de mediu in legatura cu emiterea acordului de mediu pentru acest proiect, avand in vedere ca este vorba de un obiectiv de interes national si international. Daca se va constata ca acordul nu a fost emis in conformitate cu legea, acesta se va anula", se arata intr-un comunicat emis de Ministerul Mediului.

Proiectul minier propus la Certej, judetul Hunedoara, este dezvoltat de compania Deva Gold - o asociere intre compania canadiana Eldorado Gold Corporation si Minvest Deva.

03/09/2012

Autor: Gicu Zainea
Destinatar: Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Timisoara
Petitie si semnaturi in format: XLSxls   PDFpdf
*Stiri, informatii in legatura cu petitia:
*Cod validare:
 =