Prima pagina » Petitii online » DNA langa casa ta

Petitie: "DNA langa casa ta"

Solicitam extinderea atributiilor DNA si la sistemele cvasi-publice. Prin sistem cvasi-public intelegem orice organizatie caracterizata printr-o asimetrie majora intre membrii si conducatorii alesi similara cu cea din domeniul public dintre alegator/cetatean si ales/administratie. Asimetria se reflecta in multiple planuri ca informatii, cunoastere si expertiza, disponibilitate de timp si energie pentru a controla actul conducerii si mai ales deficit de capital social necesar pentru coagularea eforturilor de control asupra conducatorilor. In categoria sistemelor cvasi-publice incadram asociatiile de proprietari, sindicatele, asociatii non-profit, in general sistemele asociative.

In acest context, multe din astfel de organizatii devin adevarate sinecuri ale celor alesi sa le conduca in principal din cauza dificultatilor majore de coagulare a unei opozitii la practicile impamantenite. Este necesara o actiune coerenta si mai ales determinata ca cea a DNA pentru a limita coruptia si in acest domeniu. Chiar daca coruptia la acest nivel este limitata la ordinul miilor de Euro, larga lor raspandire conduce la sume agregate importante cu efecte economice perverse la nivel national. Suplimentar consideram ca un asemenea demers este de natura refacerii capitalului social asociativ cu efecte pe termen lung mergand pana la revigorarea agriculturii unde nevoia asocierii este acuta dar stavilita de frica pierderii controlului si deficitul de capital social consecinta a istoriei recente.

05/05/2017

Destinatar: parlament