Prima pagina » Petitii online » Spuneti "NU" infiintarii gradinii zoologice in Iasi

Petitie: "Spuneti "NU" infiintarii gradinii zoologice in Iasi"

Domnule primar, domni si doamne consilieri ai Iasului,

In vremuri in care, conform declaratiilor dumneavoastra, bugetul municipiului este mai mult decat insuficient, respectiv de 600-700 de milioane de lei fata de 1300 de milioane atat cat ar fi necesar, aflam cu stupoare, ca edilii Iasului, hotarasc sa aloce 22,3 milioane de lei construirii unei gradini zoologice in Iasi, in zona Breazu, sub imperiul unei motivatii cat se poate de nobile, respectiv crearea unui loc de agrement pentru ieseni.
Primele informatii vizand acest inaltator proiect, conform arhivei electronice, apar in mai 2008 , cand este mentionat trecator , fara sa se faca multe valuri in presa si fara o informare adecvata a "publicului iesean", caruia, de altminteri, ii este dedicat proiectul. Iata un fragment dintr-un articol din 28.07.2008 dedicat proiectului: "Firma "Sanero Compositos" a fost desemnată la sfârşitul săptămînii trecute cîştigătoarea licitaţiei pentru realizarea studiului de fezabilitate, pentru grădina zoologică de la Breazu. Studiul va trebui finalizat în termen de 2 luni, din momentul semnării contractului. Această firmă a avut o ofertă financiară de 98 mii lei fără TVA, deci s-a încadrat în prevederea noastră bugetară de 200 mii lei".Si dupa aceasta impresionanta informare a iesenilor...tacere, astfel incat aflam cu 2 zile inainte (inainte de a mai putea comenta ceva) ca joi , 26 februarie in cadrul sedintei de Consiliu Local se va supune la vot si aprobarea studiului de fezabilitate si indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investitii Gradina Zoologica Iasi.
Deci, conform deciziilor dumneavoastra, o gradina zoologica in Iasi se incadreaza in planurile de investitii. Cum puteti numi, domnule primar, o gradina zoologica investitie, si inca una meritorie, cand investitie, amintesc pentru cei mai putin cunoscatori, inseamna plasare de capital cu scopul obtinerii de profituri,iar dumneavoastra urmariti ca din fondurile municipalitatii sa folositi 5,2 milioane euro( atat reprezinta 22,3 milioane lei) intr-un proiect stupid, inutil, consumator de bani si lipsit de inspiratie? In cat timp preconizati dumneavoastra ca veti extrage profituri dintr-o gradina zoologica care, conform estimarilor, si nu a cheltuielilor finale, necesita cel putin 5,2 milioane euro?
Intr-un oras cu multiple deficiente, din care voi numi doar cateva: strazi prost intretinute, trotuare neasfaltate, locuri de parcare insuficiente (astfel incat pietonii trebuie sa circule pe strada, in timp ce masinile sunt parcate pe trotuare), un oras fara sali de sport (care, printre altele, va amintesc ca pot reprezenta locuri de agrement mai ales pentru tineri),un oras in care "Piata Unirii " arata ca piata unui cartier marginas; intr-un astfel de oras considerati ca ceea ce lipseste este exact o gradina zoologica. Chiar credeti ca puteti ignora la nesfarsit necesitatile iesenilor si , in schimb, sa-i invitati la o portie de "circ"? Chiar credeti ca ignoranta troneaza in acest oras si oamenii nu mai au simt civic, incat nu stiu sa faca diferenta dintre un proiect util , necesar si unul inutil, stupid ca cel initiat de dumneavoastra?Ma intreb cati ieseni ati consultat inainte de a initia teribilul "proiect de investitii"?
Si daca tot tineti atat de mult la buna dispozitie, destinderea si relaxare a iesenilor, de ce nu ati initiat un proiect de relansare a zonei Ciric,faimoasa altadata,care are tot potentialul necesar, insa a fost data uitarii? Acesta este un simplu exemplu impotriva inspiratiei proaste pe care ati avut-o in momentul in care ati ales pentru Iasi "Gradina Zoologica". Vi se pare intamplator faptul ca gradina zoologica infiintata in anii 70 in Iasi a fost desfiintata in 1984? A reinfiinta ceva care nu a prezentat interes nu inseamna a mentine traditia. Daca vreti sa luptati pentru traditia Iasului, luptati pentru un Iasi curat, bine intretinut, sigur si civilizat si va asigur ca aceasta optica va aduce mai multe investitii in Iasi decat o gradina zoologica, iar iesenii va vor aprecia mai mult decat pentru custile cu animale.
Nu vreau sa insist asupra aspectului etic al sechestrarii unor biete animale in custi , exclusiv pentru "deliciul oamenilor" (aici e randul asociatiilor pentru protectia animalelor sa va convinga de grotescul gradinilor zoologice , pentru ca locul animalelor este in parcuri nationale si nu in custi), iar , datorita tehnicii actuale, minunate documentare autentice despre viata animalelor sunt accesibile oricui, astfel incat si un copil de 3 ani recunoaste un leu fara sa fi avut nevoie sa-l observe la gradina zoologica; insa vreau sa insist, asupra superficialitatii cu care abordati nevoile iesenilor si alocati banii publici.
Eu nu sunt de acord ca banii nostri sa ajunga , conform viziunilor dumneavoastra, ca sa nu spun conform intereselor dumneavoastra (care sunt inerente vremurilor de astazi, mai ales cand intra in discutie suprafete mari de teren), intr-un proiect conceput fara ratiune. Domnule primar o gradina zoologica la Iasi este un cliseu nefericit.
Eu spun NU planurilor dumneavoastra si invit pe toti cei care impartasesc aceeasi opinie cu mine sa semneze aceasta petitie.

25/02/2009

Destinatar: Primaria Municipiului Iasi