Exprimă-ţi opinia liber. Creează sau semnează o petiţie online.
Prima pagina » Petitii online » PROIECT de LEGE a MALPRAXISULUI
image

Petitie: "PROIECT de LEGE a MALPRAXISULUI"

Facebook share

In Romania, cazurile de malpraxis raman doar o lupta utopica a victimelor impotriva sistemului medical, in conditiile in care, cu toate ca numarul acestora este in continua crestere, solutionarea lor nu se finalizeaza niciodata. Si asta in principal din cauza lipsei unei legislatii in domeniu. Pana in momentul de fata, in tara noastra nu s-a decis sau votat o Legea a malpraxisului, ea fiind inca in stadiul de proiect. Copiii nostri, nenorociti pe viata sau omorati de greselile medicilor sau cadrelor medicale, membrii familiilor nostre care sufera marcati pe viata de cei care trebuiau sa-i salveze sau sa-i vindece, raman singurii preocupati de stabilirea vinovatilor.
Ajutati-ne sa ajutam sistemul si sa ne ferim pe viitor sa cadem prada greselilor medicale! Pana cand nu vor exista sanctiuni reale si clare, pe masura greselilor cadrelor medicale, malpraxisurile vor fi produse in continuare cu nonsalanta din cauza neglijentei, a superficialitatii si a nerespectarii protocoalelor medicale...

1. In desfasurarea actului medical, deciziile medicului si personalului medical sa fie in conformitate cu protocoalele medicale in vigoare, in cazuri de urgenta pacienul fiind informat de catre cadrele medicale in legatura cu acestea, acolo unde se impune aplicarea lor.
2. Unitatea medicala unde s-a produs greseala medicala si ai carei angajati sunt vinovatii, sa acorde tot sprijinul necesar ingrijirii si investigatiilor medicale necesare in cazul pacientului victima, sa informeze promt si corect familia sau apartinatorii legali cu privire la starea victimei si sa asigure mijloacele necesare de ingrijire si transport a pacientului, de la un spital la altul, cu dotarile corespunzatoare si necesare, dupa caz, pe parcursului perioadei de spitalizare in unitatea respectiva, pana la ajungerea pacientului la domiciliu, sau prin transfer, la un alt spital.
3. Unitatea medicala in care se afla victima, sa desemneze personal specializat care sa acorde ingrijire medicala si atentie permanenta pacientului victima, acesta beneficiind neconditionat de toate tratamentele, aparatura si necesarul medical corespunzator.
4. In salile de operatii, in reanimare si in pretravaliu sa existe camere de supravegere video, care sa supravegheze permanent activitatea medicala din interiorul lor, iar inregistrarile sa fie pastrate 3 luni.
5. Procuratura si Min. Sanatatii sa se autosesizeze in cazurile de malpraxis imediat dupa comiterea lor si sa declanseze anchete cu privire la conditiile si cauzele producerii greselii medicale, indreptata impotriva cadrelor medicale implicate direct si colateral.
6. Pe parcursul anchetei, persoanele implicate direct sa aiba suspendata activitatea, pana la finalizarea anchetei. Dupa ce se dovedeste vinovatia si se stabilesc sanctiunile pentru persoana/ persoanele in cauza, activitatea sa ramana suspendata pana la decizia instantelor de judecata.
7. Victimele greselilor medicale sa primeasca din partea statului roman, prin Min Sanatatii, dintr-un fond special alocat cazurilor de malpraxis, sumele de bani necesare tratamentelor medicale si aparaturii, in vederea stabilizarii starii de sanatate a persoanei afectate si a recuperarii acesteia.
8. Sumele aferente sa fie alocate ca urmare a deciziei unei comisii medicale formata din cel puin 3 si cel mult 5 membri specialisti in domeniul medical in care se incadreaza afectiunea persoanei, de la caz la caz.
9. Comisiei sa fie supusa spre analiza toata documentatia medicala din care sa rezulte cauzele producerii afectiunii, scrisori medicale emise de medicul curant de specialitate care sa contina diagnosticul si opinia cu privire la mijloacele de recuperare sau vindecare a pacientului.
10. In cazurile de suferinta sau handicap grave, ca urmare a culpei medicale, sumele alocate sa acopere costurile aferente tratamentului in strainatate, in cazul in care pentru problema respectiva nu exista mijloace de rezolvare in Romania.
11. In cazurile minorilor care au nevoie de operatii si tratamente in strainatate, statul sa suporte costurile de transport atat pentru minor, cat si pentru apartinatorul legal, mama sau tatal copilului.
12. Sumele alocate acestor cazuri, din fondurile unui buget pentru malpraxis, al Ministerului Sanatatii sau a organizatiilor de stat pentru protectia sociala, sa fie recuperate in toatalitate de la vinovatii care au comis malpraxisul.
13. Min Sanatatii sa dea in judecata medicul sau cadrele medicale care au comis greseala medicala, pentru nerespecatarea atributiilor de serviciu si a protocoalelor medicale, persone de la care sa-si recupereze pe cale juridica, prejudiciul creat prin alocarea sumelor pentru victime.
14. Moartea pacientului din cauza greselilor medicale este considerata si moartea care survine ulterior actului medical gresit, chiar daca asta are loc la maxim 6 luni de la data interventiei cauzatoare de moarte.
15. In cazul decesului pacientului, instanta sa se autosesizeze in aceasta privinta si sa dispuna inceperea urmaririi penale impotriva persoanelor implicate in producere mortii pacientului.
16. Culpa medicala in cazul decesului va fi sustinuta neaparat de rezultatele autopsiei. La nevoie, rezultatul autopsiei va fi decis impreuna cu un legist- parte, ales de familie au apartinatorii legali ai decedatului.
17. Ancheta desfasura in privinta actului medical sa fie efectuata de o comisie de specialitate alcaluita din medici specialisti desemnati de Ministerul Sanatatii si experti legisti desemnati si agreati de Ministerul Justitiei.
18. Organele de decizie in cazul anchetelor sa nu implice decat 1 membru al Colegiului Medicilor.
19. La efectuarea anchetei si expertizei medicale sa contribuie declaratia pacientului victima sau a apartinatorului legal, in cazul in care acesta este implicat direct, ca in cazul gravidelor care au nascut, iar copiii sunt victme ale malpraxisului.
20. Decizia Comisiei care ancheteaza cazul de malpraxis poate fi contestata pe cale juridica de oricare dintre parti, in termen de 30 de zile.

07/12/2009

Autor: Camelia Marciulescu
Destinatar: Parlamentul si Presedintia Romaniei, Ministerul Sanatatii, Parlamentul European
Petitie si semnaturi in format: XLSxls   PDFpdf
*Stiri, informatii in legatura cu petitia:
*Cod validare:
 =