Prima pagina » Petitii online » Sase ore de munca maxim legal

Petitie: "Sase ore de munca maxim legal"

Te-ai intrebat de ce sunt maxim 8 ore de munca pe zi? Raspunsul este simplu: miscarea pro 8 ore de munca a avut loc in momentul revolutiei industriale. Nu subminez miscarea in sine, ci motivul pentru care s-au ales 8 ore de munca pe zi si nu 6 sau 9. Pe scurt, sloganul era la modul 8 ore munca, 8 ore relaxare si 8 ore odihna. Pentru vremurile respective totul parea ordonat si foarte placut. Dar asa cum atunci din necesitate s-a facut aceasta revolutie muncitoreasca pentru a reduce numarul de ore de la 10 la 8, asa putem face si acum pentru a reduce de la 8 la 6. Motivele sunt detul de elocvente si nu de multe ori ne intrebam cum de zboara asa repede timpul ca nu putem sa facem tot ce ne-am propus in ziua respectiva. Cu totii avem timpi morti la lucru dar si perioade cand nu simtim cum se duc cele 8 ore de munca. Dar vin cu intrebarea urmatoare: timpul destinat platii facturilor, cumparaturilor, micile reparatii casnice, etc in care categorie din cele 3 se incadreaza? Nu cumva lucrurile astea marunte dar totusi numeroase ne umplu timpul destinat relaxarii?
Nu stiu in ce masura o sa prinda aceasta idee, dar din punctul meu de vedere este un pas mic facut catre un viitor maret in care viata fiecaruia dintre noi nu se invarte in jurul muncii si se orienteaza catre alte idealuri.
Va multumesc!

28/07/2009