Prima pagina » Petitii online » Cazul Veronica Bereanda. Despre rănile din care nu curge sânge

Petitie: "Cazul Veronica Bereanda. Despre rănile din care nu curge sânge"

Cazul Veronicăi Bereanda, o învățătoare de la Liceul Nicolae Iorga din București care supune elevii de clasa I la tratamente umilitoare, are deja notorietate. Despre Veronica Bereanda s-a scris în presă în ultimele săptămâni, s-au făcut emisiuni televizate, s-a comentat pe rețelele sociale.

Reprezentanții Inspectoratului Școlar al Municipiului București s-au autosesizat în acest caz la scurt timp după ce o înregistrare audio din timpul orelor a ajuns în presă; investigația este în curs.

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat la România TV că "școala trebuie să facă şi educaţie, nu numai transmitere de educaţie, dascălul trebuie să fie un model. Problema [...] care mie îmi ridică foarte multe semne de întrebare se leagă de performanţa învăţătoarei. Este una dintre cele mai bune învăţătoare din Bucureşti, s-a clasat a patra pe Bucureşti. Asta îmi spune foarte multe lucruri despre profesionalismul domniei sale. Pe de altă parte, când un cadru didactic are un asemenea comportament, acest lucru se transmite conducerii şcolii şi părinţilor. Îmi pun speranţa în corectitudinea evaluărilor pe care comisia Inspectoratului o va face acolo".

Dincolo de investigația oficială, un grup de părinți a anunțat că vrea să o cheme în instanță pe Veronica Bereanda, pe care o acuză de abuz emoțional asupra copiilor.

În același timp, mii de oameni care nu sunt afectați în niciun fel de comportamentul învățătoarei de la Liceul Nicolae Iorga au reacționat: dovadă stau comentariile de pe bloguri și de pe forumurile ziarelor și televiziunilor care au relatat cazul, acțiunile pro bono făcute de diverși oameni care vor și pot da o mână de ajutor sau cele organizate pe pagina de Facebook dedicată cazului (Stop Veronica Bereanda!).

Noi, cei care credem că un astfel de abuz emoțional lasă în personalitatea copiilor răni din care nu curge sânge, traume care le pot strivi destinul, cerem celor care, într-un fel sau altul, au pârghiile legale și administrative pentru a pune capăt unor astfel de practici să acționeze - și să o facă acum. Înțelegem că procesul de excludere a unui cadru didactic din învățământ are un parcurs legal care trebuie urmat pas cu pas, înțelegem că unii dintre cei cu putere de decizie au reticențe în a îndepărta din școală un cadru didactic cu performanțe, aflat în pragul pensiei, înțelegem că uneori e mai înțelept să ierți decât să pedepsești.

Ne-am gândit la toate astea, după cum ne-am gândit și la faptul că răbufnirile de indignare ale unor oameni care îndeamnă la violență împotriva învățătoarei nu ne fac cu nimic mai buni ca ea.

Concluzia la care am ajuns este că, în acest caz, e vorba doar în parte despre Veronica Bereanda. De fapt, e vorba și despre noi, cei care decidem să reacționăm (sau nu) când ceva nedrept se petrece sub ochii noștri; și despre dumneavoastră, cei care aveți autoritatea și instrumentele pentru a lua deciziile corecte - în spiritul legii și al profesiunii dumneavoastră de credință; și despre felul în care aceste decizii vor contribui la formarea caracterului și personalității elevilor d-nei Bereanda.

Sub ochii lor se împarte de fapt, acum, dreptatea. Noi și dumneavoastră o împărțim. Zilele acestea, niște copii care încă află ce cifră lipsește între 1 și 3 vor înțelege ceva important, esențial, decisiv despre lumea în care trăiesc. Și nu avem nicio îndoială că ceea ce văd ei astăzi le va modela deciziile la maturitate.

Investigația despre comportamentul de dascăl al Veronicăi Bereanda depășește, credem noi, zona unei abateri administrative cu consecințe de ignorat. Felul în care ne raportăm la acest derapaj de la misiunea educatorului este o lecție pe care o predăm involuntar, cu toții, unor copii de 6-7 ani - o lecție despre caracterul, valorile și principiile adulților care îi înconjoară.

Pentru ei ne dorim să fim - și noi, și dumneavoastră - la înălțime. Zilele acestea am devenit pe neașteptate, fiecare dintre noi, dascăli ai unor copii de clasa I. Iar după nefericita lecție pe care au învățat-o de la d-na Bereanda, copiii de la "Iorga" sunt gata, acum, să primească și învățătura pe care le-o predăm noi, ceilalți "oamenii mari" din lumea în care trăiesc.

E o pildă pe care cu siguranță acești copii nu o vor uita niciodată.

08/11/2012

Destinatar: Liceul Nicolae Iorga din București; Inspectoratul Școlar al Municipiului București; Consiliul Național de Etică din Învățământul Preuniversitar; Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului; Asociația Generală a Învățătorilor din România