Exprimă-ţi opinia liber. Creează sau semnează o petiţie online.
Prima pagina » Petitii online » Salvati Combinatul de apă grea de la Halânga
image

Petitie: "Salvati Combinatul de apă grea de la Halânga"

Facebook share
Aceasta petitie si-a atins obiectivul propus.
Prin urmare, procesul de semnare al acesteia a fost incheiat.
Va multumim pentru interes si sustinere.
Pentru a contribui la finalizarea cu succes a altor petitii, puteti consulta petitiile active.

Agonie prelungită pentru salariaţii de la combinatul de apă grea de la Halânga
Soarta angajaţilor de la combinatul de apă grea Romag Prod nu e sigură. După o rundă de negocieri a sindicaliştilor cu reprezentanţii Ministerului Economiei, s-a smuls promisiunea că timp de şase luni se va găsi finanţarea pentru buna funcţionare. Însă apoi nu sunt excluse scenarii neprevăzute, cum ar fi disponibilizări masive şi separarea unităţii de Romag Termo sau chiar închiderea sa.

Zilele trecute, la Ministerul Economiei a avut loc o nouă rundă de negocieri între sindicate şi conducerea ministerelor de resort cu privire la viitorul combinatului de apă grea Romag Prod, de la Halânga. Ultimii bani alocaţi de Guvern sunt insuficienţi pentru asigurarea funcţionării unităţii pe o perioadă mai mare de şase luni.
Pentru activitatea depusă şi pentru apa grea produsă din trimestrul trei al anului 2012 şi până în prezent, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare trebuie să primească bani de la bugetul statului. Este vorba despre 200 de milioane de lei pe care statul, prin bugetul respectiv şi prin Ministerul de Interne, trebuie să-i aloce către regie. Banii alocaţi nu asigură decât o funcţionare pe şase luni. Dar orice buget suferă rectificări şi, dacă va fi cazul, trebuie rectificat bugetul. Am insistat asupra soluţionării mai rapide a alocării de la bugetul statului, prin ministerul amintit anterior, către regie, pentru a putea să-şi continue activitatea şi să intre într-o normalitate privind acordarea drepturilor de natură salarială pentru cei care au muncit, nu au stat, ca să producă această apă grea care este în custodia statului.
Ioan Pisc Scrădean, prim-vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical
Soartă nedecisă

Sindicaliştii susţin că au smuls reprezentanţilor Guvernului doar o promisiune verbală în ceea ce priveşte activitatea de viitor a combinatului de apă grea.
Noi am reuşit totuşi să obţinem, din spusele celor prezenţi, practic o protejare de şase luni, şase luni înseamnă o continuare a producerii de apă grea, garantându-se şi o vizită de lucru la Regia Autonomă de Activităţi Nucleare, dar care are în spate şi o reorganizare a regiei. Când spun reorganizarea regiei, spun următorul lucru: institutele de proiectare şi cercetare ies din Regia Autonomă de Activităţi Nucleare şi rămâne de văzut ce se întâmplă cu cele două obiective economice, respectiv Termocentrala de la Halânga, Romag Termo şi Romag Prod, dacă vor continua activitatea împreună sau va fi o separare şi a acestora, instituţionându-se şi administratorul special pentru activitatea respectivă.
Ioan Pisc Scrădean, prim-vicepreşedintele BNS
vrem sa stim concret ce se intampla cu apa grea si daca mai functionam ar trebui guvernul sa ia o hotarare cu oameni care asteapta soarta lor de aici depinde si viata sociala a orasului vom ramane mii de oameni someri si vata nu este usoara aici ar trebui sa gandeasca cei de la minister nu suntem devina noi ce se intampla dar noi suntem cei care vom suferi si nu cred ca este corect , nu noi am adus regia in situatia asta iar masurile ar trebui luate mai repede asteptare omoara oameni

Statul român va continua achiziţionarea de apă grea de la Romag Prod pentru încă o perioadă de cel puţin jumătate de an. Cel puţin aşa a sunat, verbal, promisiunea făcută de reprezentanţii Ministerului Economiei după o nouă rundă de negocieri. Vestea proastă pentru angajaţii unităţii va veni abia după aceea şi asta pentru că guvernanţii nu renunţă la ideea de a închide unitatea.
Ieri, la Ministerul Economiei a avut loc o nouă rundă de negocieri între sindicate şi conducerea ministerelor de re¬sort cu privire la viitorul com¬binatului de apă grea de la Halânga. Activitatea RAAN este blocată de guvernul Ponta, care a uitat să plătească nota pentru apa grea produsă la combinat. Ultimii bani alo¬caţi sunt insuficienţi pentru asi¬gurarea funcţionării unităţii pe o perioadă mai mare de şase luni de zile. „Pentru activitatea depusă şi pentru apa grea produsă din trimestrul 3 al anului 2012 şi până în prezent, Regia Autonomă pentru Ac¬tivităţi Nucleare trebuie să primească bani de la bugetul statului. Este vorba despre 200 de milioane de lei pe care statul, prin bugetul respectiv şi prin Ministerul de Interne, trebuie să-i aloce către regie. Sunt bani care nu asigură decât o func¬ţionare pe şase luni. Dar orice buget suferă rectificări şi, dacă va fi cazul, trebuie rectificat bu¬getul. Am insistat asupra solu¬ţionării mai rapide a alo¬cării de la bugetul statului prin mi¬nisterul amintit anterior către regie pentru a putea să-şi con¬tinue activitatea şi să intre într-o normalitate privind acordarea drep¬turilor de natură salarială pentru cei care au muncit nu au stat ca să pro¬ducă această apă grea care este în custodia sta¬tului”, a declarat, pentru Tele¬viziunea Severin, Pisc Scră¬deanu, prim-vicepre¬şe¬dintele Blocului Naţional Sin¬dical.
Întâlnire crucială
Întâlnirea de luni dimineaţă, care va avea loc la sediul regiei autonome pentru activităţi nu¬cleare, este crucială pentru viitorul RAAN. Câteva mii de salariaţi aşteaptă cu sufletul la gură decizia guvernaţilor în privinţa combinatului. Se pare însă că principalul motiv pentru care reprezentanţii ministerelor energiei şi economiei s-ar afla în Mehedinţi ar fi acela legat de anunţul cu privire la închiderea com¬binatului. La eveniment au fost invitaţi să participe toţi fac¬torii locali. Aşteptăm să vedem dacă aceştia se vor implica în salvarea RAAN, căci până acum nu au ridicat nici măcar un deget.
Luni se decide soarta reorganizării regiei
Sindicaliştii au smuls reprezentanţilor guvernului doar o promisiune verbală în ceea ce priveşte activitatea de viitor a Combinatului de Apă Grea. Mai mult decât atât, o delegaţie din partea Ministerului Economiei va fi prezentă săptămâna viitoare la Drobeta-Turnu-Severin pentru a efectua o vizită de lucru. „Astăzi (ieri – n.r.) am reuşit totuşi să obţinem, din spusele celor prezenţi, practic o protejare de şase luni de zile, şase luni de zile înseamnă o continuare a producerii de apă grea, garantându-se şi o vizită de lucru în ziua de luni, orele 9,00 la Regia Autonomă de Activităţi Nucleare, dar care are în spate şi o reorganizare a regiei. Când spun reorganizarea regiei spun următorul lucru: institutele de proiectare şi cercetare ies din Regia Autonomă de Activităţi Nucleare şi rămâne de văzut ce se întâmplă cu cele două obiective economice, respectiv Termocentrala de la Halânga şi Romag Prod, dacă vor continua activitatea împreună sau va fi o separare şi a acestora, instituţionându-se şi administratorul special pentru activitatea respectivă”, a conluzionat prim-vicepreşedintele BNS, Pisc Scrădeanu.
http://www.editie.ro/articole/administratie/agonie-prelungita-pentru-salariatii-de-la-combinatul-de-apa-grea.html

28/03/2013

Autor:  
Destinatar: Guvernul Romaniei - Ministerul Economiei
Petitie si semnaturi in format: XLSxls   PDFpdf
Stiri in legatura cu aceasta petitie:

Stiri, informatii 30/03/2013
Statul roman cumpara productia de apa grea pina in anul 2018 .
VICTOR PONTA a promis ca COMBINATUL DE APA GREA DE LA HALINGA NU SE VA INCHIDE .

*Stiri, informatii in legatura cu petitia:
*Cod validare:
 =